Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. november 11. 09:03 Élet, Világ

Már 67 év fölé emelték a nyugdíjkorhatárt, mert olyan sokáig élnek a hollandok

A holland statisztikai hivatal számításai szerint az a holland állampolgár, aki 2028-ban lesz 65 éves, várhatóan még átlagosan 21 évet fog élni. Márpedig ez azt jelenti, hogy a várható élettartam 2021 és 2028 között, azaz hét év alatt másfél évvel nő, így a helyi jogszabályok szerint a nyugdíjba vonulás életkori határát is feljebb lehet emelni.

A holland nyugdíjkorhatár jelenleg 66 év és 7 hónap, a kormány azonban már korábban döntött arról, hogy 2024-től 67 évre emelkedik, most pedig egy újabb döntéssel 67 év és 3 hónapra tolták ki az életkort, 2028-tól kezdve.

A magyarországihoz hasonló, 65 éves nyugdíjkorhatárt Hollandia már 2013-tól átlépte, azóta folyamatosan emelik a korhatárt. A helyi törvények szerint a kormánynak erre gyakorlatilag automatikusan joga van, de csak abban az esetben, ha a várható élettartam is emelkedik.

A 65 évesekre vonatkozó várható élettartam egyébként Hollandiában 1950 és 2019 között folyamatosan emelkedett, 2020-21-ben azonban a koronavírus-járvány okozta korai halálozások megtörték ezt a trendet. Más országokhoz hasonlóan a nők várható élettartama Hollandiában is magasabb, mint a férfiaké, a nyugdíjkorhatár azonban egységes, abban nem tesznek különbséget nőt és férfiak között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLogikus lenne folytatni a magyar nyugdíjkorhatár emelésétSzakértő szerzőnk megindokolja, miért lenne érdemes a korhatáremelést a várható hátralévő élettartamhoz igazítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA német nyugdíjpontrendszer idehaza is sok gondot megoldanaA német pontrendszer bevezetésével egy átlátható, méltányosnak érzett, a mai fontosabb problémákat megoldó rendszert kapnánk, amely jó alapja lenne a további reformoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElértéktelenedtek a nyugdíjak, de sokkal kevesebb lett az igazán szegény nyugdíjas 2010 utánEgyre kevesebb nyugdíjasra költünk egyre kevesebbet, és a nyugdíjak emelése lemarad a bérnövekedéshez képest. A szegény nyugdíjasok aránya mégis hatalmasat csökkent.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Hollandia nyugdíj nyugdíjkorhatár Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.