Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. november 10. 11:43 Pénz

Hiába a szankciók és a szomszédban dúló háború, a lengyel infláció máshogy alakul, mint a magyar

Minden fontos élelmiszercsoport ára emelkedik Lengyelországban, és egyetlen olyan termékcsoport sincs, amelyben éves szinten ne lenne kétszámjegyű a drágulás – ez a fő megállapítása annak a friss felmérésnek, amelyet a Business Insider helyi kiadása ismertetett.

Legnagyobb mértékben a zsírok és olajok drágulnak. Az étolaj októberben éves szinten 53,6 százalékkal drágult, de az elemzők kiemelik, hogy ez már kisebb érték, mint a szeptemberi (szintén éves szintű) 61,6, illetve az augusztusi 73,2 százalék.

A Magyarországon árstopolt cukor Lengyelországban 50,4 százalékkal drágult egy év alatt, az elemzés szerint főleg a műtrágya, az üzemanyag és az energiaköltségek megugrása miatt. Ehhez hasonlóan a tenyésztői költségek növekedése miatt átlagosan 30 százalékkal ment fel a tejtermékek fogyasztói ára is.

Szakértők arra számítanak, hogy az élelmiszer-infláció Lengyelországban decemberben még nagyobb lesz, mert a karácsonyi vásárlás még ebben a helyzetben is növeli a keresletet.

Az októberi lengyel élelmiszer-infláció azonban a hivatalos magyar 40 százaléknál árstopok nélkül jóval kisebb, 26,1 százalékos volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖtven százalék felett az élelmiszerek drágulása, és akkor még jóindulatúan számoltunkA saját módszertanunk alapján számolt infláció 54 százalékra gyorsult, miközben fogyasztói kosarunk havi adatgyűjtésénél egy érdekes jelenségbe futottunk bele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz élelmiszer infláció Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.