Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. augusztus 4. 10:07 Közélet, Világ

A németek már tiltanák a kavicsos-murvás kerteket, kötelező lenne a kertészkedés a családi házaknál

Ina Scharrenbach, a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány építésügyi minisztere ismét felhozta azt a kérdést, amely nagyon erősen megosztja a közvéleményt: be kellene-e tiltani, hogy a lakóházuk körüli területet a tulajdonosok kaviccsal, murvával szórják fel, esetleg le is aszfaltozzák?

A miniszter már nem először veti fel, hogy tartományi szinten szigorítani szeretné az építésügyi szabályzatot, lépésről-lépésre egészen addig, amíg a murvás vagy leaszfaltozott kertek eltűnnek.

A kereszténydemokrata politikus természetesen azzal érvel, hogy a a növényekkel, de legalábbis nem fűvel borított felületek

  • szűkítik a rovarok élőhelyeit,
  • heves esőzéseknél sokkal kevésbé képes a talaj megtartani a vizet,
  • meleg napokon pedig sokkal magasabb hőmérsékletet eredményeznek, ami csak növeli a klímaváltozás miatti károkat.

Egyelőre azonban még ott tartunk, hogy a települések maguk dönthetnek arról, akarnak-e bármilyen szabállyal fellépni a nagyobb kiterjedésű kavics-murva kertek ellen, és a helyi képviselőtestületekben még Scharrenbach párttársai sem értenek egyet a kezdeményezéssel.

Ők általában abból indulnak ki, hogy egyszerűen nem lehet ilyen szinten beavatkozni az emberek életébe, azaz nem lehet nekik pontosan megmondani, hogyan tervezzék meg a kertjüket. A tartományi szabályok Scharrenbach munkája nyomán ugyan szigorodnak, de a települések vezetői óvatosságra intenek, jelenleg még nem képzelhető el, hogy ne ők hozzák meg a végső döntéseket.

Jelenleg a német lakosság azzal van elfoglalva, hogy az energiaválság első téli szezonjára felkészüljön, és sokan úgy vélik, hogy ebben a helyzetben nincs itt az ideje annak, hogy egy ilyen új kötelezettséggel is borzolják a kedélyeket, illetve a kavicsos-murvás kertek tulajdonosait rákényszerítsék az átépítésre, annak minden költségével együtt.

Másrészt az ellenzők azzal is érvelnek, hogy egy egyszerűen kaviccsal beborított kert sok esetben szükségszerű, mert a háztulajdonosnak sem ideje, sem pénze, vagy ezek egyike sincs meg ahhoz, hogy a növényeket ápolja, a füvet rendszeresen lenyírja. De ha még lenne is erre idő és pénz – hangzik az érvelés – akkor sem lehet ellene menni annak az általános trendnek, hogy az emberek egyre kevésbé szeretik kertészkedéssel tölteni az idejüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa felhagynánk az értelmetlen fűnyírással, azzal az ember és a természet is jól járnaA rendszeres fűnyírás, kaszálás csak esztétikai szempontokat szolgál az utak mentén, miközben ökológiai szempontból kifejezetten káros.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rovarvilág megóvásáért terjednek a méhlegelők NémetországbanAz elmúlt években több mint száz városi rétet hoztak létre Németországban, ahol szintén volt társadalmi ellenállás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ aszfalt kavics kert kertészkedés murva németország tiltás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.