Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 23. 10:11 Vállalat

A rugalmas helyett a biztos munkahelyet keresik a dolgozók a romló gazdasági kilátások miatt

A kedvezőtlen gazdasági fejlemények a munkavállalók elmúlt években megerősödött alkupozícióját is kikezdik. Noha a világszerte tapasztalt toborzási nehézségek továbbra is fennállnak, egyre többen készülnek ínségesebb időkre, és hajlandóak olyan kompromisszumokra a munkahelyükkel kapcsolatban, amelyektől néhány hónapja még valószínűleg elzárkóztak volna.

A Wall Street Journal (WSJ) cikke egy nemrégiben elbocsátott amerikai értékesítő esetét hozza fel példaként, aki hiába kapott tucatnyi állásajánlatot, az otthoni munkavégzés iránti határozott igényét most jórészt feladja, és inkább a nagyobb, biztosabb hátterű cégeket részesíti előnyben. A negyven éves anya ráadásul kifejezetten óvakodik a luxustermékek értékesítésétől, helyettük olyan áruval foglalkozna, amit akkor is megvesznek az ügyfelek, ha spórolni kényszerülnek. A koronavírus lecsengésével továbbá azok a munkáltatók is veszítenek a vonzerejükből, amelyek kifejezetten a járvány alatt erősödtek meg.

Igaz, vannak, akik még kitartanak a fizetést és a rugalmasságot illető elvárásaik mellett: a lapnak nyilatkozó karriertanácsadó elmondása szerint sokan vélik úgy, hogy most van az utolsó pillanat, amikor még számukra előnyös feltételeket alkudhatnak ki egy állásinterjún. Emiatt akik eddig megtehették a munkakeresés halogatását, most hirtelen megjelentek a nyitott pozíciókért zajló versenyben.

A változást a munkáltatók is érzékelik, akik elkezdtek visszavenni a dolgozók világjárvány nyomán kialakult szabadságából. Lendületet kapott a munkahelyekre való visszatérés az amerikai lap által megkérdezett szakértők szerint, akik elmondták, hogy az irodák kihasználtsága a koronavírus megjelenése óta nem tapasztalt szintre futott fel – a munkáltatók már kevésbé tartanak az otthoni munka lehetőségének visszanyesésével járó esetleges felmondásoktól.

Stephen Ross, amerikai ingatlanmogul is megerősítette a trend kibontakozását a Bloombergnek adott interjújában. A milliárdos üzletember szerint ahogy a szorultabbá válik a helyzet, a dolgozók mindinkább igyekeznek megtartani a munkahelyüket, miközben a vezetők zömmel csapatmunkát várnak tőlük, amire az iroda az ideális helyszín. A lap hozzáteszi, hogy a járvány során megtépázódott irodapiacot persze még mélyebbre lökheti a recesszió, ha a cégek végül a visszatérés helyett inkább a bérlemények lemondása mellett döntenek.

Az állásinterjúk hangulata mindenesetre jócskán megváltozott a közelmúltban: egy, a WSJ-nek nyilatkozó cégvezető szerint már nem a rugalmas munkavégzés kereteit, hanem vállalat válság esetén várható kilátásait pedzegetik a jelentkezők az interjúk során.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat home office iroda munkaerőpiac válság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.