Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 16. 12:23 Adat, Világ

Egy német adatsorból derült ki, hogy tényleg olcsó-e az áram Magyarországon

Kikérte a német szövetségi parlament baloldali frakciója a statisztikai hivataltól az átlagos európai lakossági áramtarifákat, és az adatok egy részét eljuttatta a német sajtóhoz.

Felülnézet: Mivel Európa számos országában nem csak a céges, hanem a lakossági áramszolgáltatás is liberalizált, vagyis a háztartások több szolgáltató sokfajta csomagja közül választhatnak, az átlagos tarifákat sok esetben eleve nehéz meghatározni, úgy pedig még bonyolultabb feladat, hogy az más országok adataival is összevethető legyen. Ezt a munkát azonban most 2023 első felére vonatkozóan elvégezte a német hivatal, és ebből számos értékes adathoz jutottunk.

Számokban:

  • Az évente legfeljebb 2500 kilowattórát (vagyis épp a magyar rezsicsökkentett kvóta határáig) fogyasztó német háztartások átlagosan 45,36 eurócentet, azaz jelenlegi árfolyamon 171 forintot fizetnek kilowattóránként. A tarifán átmenetileg ársapka van, vagyis a gyakorlatban legfeljebb 40 centet (150 forintot) fizetnek a lakosok, a többi részt az állam pótolja a szolgáltatóknak.
  • Az uniós átlag ebben a fogyasztási kategóriában 120 forint, a Németországgal határos országok közül pedig Lengyelország a legolcsóbb, ott 75 forint az átlag.
  • Magyarországon ez szolgáltatótól függően 35-36 forint. Ez azonban nem versenypiaci, hanem hatósági ár, a különbözet pedig az állami költségvetést terheli.
  • Az évi 2500 és 5000 kilowattóra közötti német lakossági fogyasztók átlagosan 155 forintért kapják az áramot kilowattóránként.
  • Az uniós átlag ebben a fogyasztási sávban átszámolva 109 forint, és Bulgária a legolcsóbb, ott csak 43 forintba kerül egy kilowattóra.
  • Magyarországon a 2500 kilowattóra feletti részt 70 forintos hatósági áron számlázzák ki (az átlag ennél nyilván alacsonyabb, hiszen a kvóta határáig csak 35-36 forint a tarifa).

Igen, de: a magyar adat kevés fogyasztásnál jóval alacsonyabb az uniós átlagnál, a valós árat azonban Magyarországon másképp kell megfizetni:

  1. A hiányt a rezsivédelmi alapból fizetik ki, vagyis a tényleges költségek egészen nagy részét (szociális szempontok figyelembe vétele nélkül) az összes adófizető között terítik szét.
  2. A nyomott hatósági ár miatt az MVM-nek vesztesége (vagy elmaradt nyeresége) keletkezik, de mivel ez is állami tulajdonban van, végső soron ezt az összeget is a költségvetésnek kell állnia valamilyen formában.

A konkrét számok természetesen nem mutatják jól a lakosság tényleges terhelését, hiszen a háztartások jövedelme az egyes országokban eltérő.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.