Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 16. 12:23 Adat, Világ

Egy német adatsorból derült ki, hogy tényleg olcsó-e az áram Magyarországon

Kikérte a német szövetségi parlament baloldali frakciója a statisztikai hivataltól az átlagos európai lakossági áramtarifákat, és az adatok egy részét eljuttatta a német sajtóhoz.

Felülnézet: Mivel Európa számos országában nem csak a céges, hanem a lakossági áramszolgáltatás is liberalizált, vagyis a háztartások több szolgáltató sokfajta csomagja közül választhatnak, az átlagos tarifákat sok esetben eleve nehéz meghatározni, úgy pedig még bonyolultabb feladat, hogy az más országok adataival is összevethető legyen. Ezt a munkát azonban most 2023 első felére vonatkozóan elvégezte a német hivatal, és ebből számos értékes adathoz jutottunk.

Számokban:

  • Az évente legfeljebb 2500 kilowattórát (vagyis épp a magyar rezsicsökkentett kvóta határáig) fogyasztó német háztartások átlagosan 45,36 eurócentet, azaz jelenlegi árfolyamon 171 forintot fizetnek kilowattóránként. A tarifán átmenetileg ársapka van, vagyis a gyakorlatban legfeljebb 40 centet (150 forintot) fizetnek a lakosok, a többi részt az állam pótolja a szolgáltatóknak.
  • Az uniós átlag ebben a fogyasztási kategóriában 120 forint, a Németországgal határos országok közül pedig Lengyelország a legolcsóbb, ott 75 forint az átlag.
  • Magyarországon ez szolgáltatótól függően 35-36 forint. Ez azonban nem versenypiaci, hanem hatósági ár, a különbözet pedig az állami költségvetést terheli.
  • Az évi 2500 és 5000 kilowattóra közötti német lakossági fogyasztók átlagosan 155 forintért kapják az áramot kilowattóránként.
  • Az uniós átlag ebben a fogyasztási sávban átszámolva 109 forint, és Bulgária a legolcsóbb, ott csak 43 forintba kerül egy kilowattóra.
  • Magyarországon a 2500 kilowattóra feletti részt 70 forintos hatósági áron számlázzák ki (az átlag ennél nyilván alacsonyabb, hiszen a kvóta határáig csak 35-36 forint a tarifa).

Igen, de: a magyar adat kevés fogyasztásnál jóval alacsonyabb az uniós átlagnál, a valós árat azonban Magyarországon másképp kell megfizetni:

  1. A hiányt a rezsivédelmi alapból fizetik ki, vagyis a tényleges költségek egészen nagy részét (szociális szempontok figyelembe vétele nélkül) az összes adófizető között terítik szét.
  2. A nyomott hatósági ár miatt az MVM-nek vesztesége (vagy elmaradt nyeresége) keletkezik, de mivel ez is állami tulajdonban van, végső soron ezt az összeget is a költségvetésnek kell állnia valamilyen formában.

A konkrét számok természetesen nem mutatják jól a lakosság tényleges terhelését, hiszen a háztartások jövedelme az egyes országokban eltérő.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. november 28. 09:28 Adat

Kocsmaarmageddon van Magyarországon, de a kantinoknak jól megy

Több mint ezer vendéglátóhely szűnt meg 2023 első felében Magyarországon. A leggyorsabban továbbra is a italüzletek száma csökken.

Pálos Máté
2023. november 27. 19:16 Adat

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk

A GDP-arányos adat leginkább azt mutatja meg, hogy a döntéshozók mennyire tekintik fontos területnek az egészségügyet.

Bod Péter Ákos
2023. november 26. 17:20 Adat, Közélet

Mekkora gond a magyar államadósság?

Magyarország a térségünk legnagyobb arányú és legköltségesebb államadósságával kerül bele az egyébként is sok turbulenciával járó gazdaságszerkezeti és geopolitikai átmenetbe.

Fontos

László Pál
2023. november 28. 15:31 Podcast, Támogatói tartalom

Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom

A Pénz(m)érték sorozat ötödik részében az X-generációsok mesélnek arról, mit jelent számukra a pénz és a fenntarthatóság kapcsolata.

Gergely Péter
2023. november 27. 16:41 Pénz

Kinek éri meg megvárni a csok plusz bevezetését?

Bár nőhet a lakáshitelek iránti kereslet, arra senki sem számít, hogy a csok pluszra jogosultak drasztikusan megmozgatnák a hitelpiacot.

Pálos Máté
2023. november 27. 13:43 Közélet

Egyetlen személy dönthetne a kutatóhálózatok sorsáról

A Magyar Kutatási Hálózat átszervezése tovább ronthatja a magyar kutatói autonómiát és kutatási szabadságot.