Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. október 15. 18:33 Adat, Világ

A magyar gazdasági teljesítmény a régión belül is gyenge lesz

Az egész régióban alacsonyabb gazdasági növekedésre és magasabb inflációra számíthatunk a következő években egy friss előrejelzés szerint, Magyarországon pedig még a régiós átlagnál is rosszabb gazdasági teljesítmény várható.

Idén és jövőre is a regionális átlag alatti GDP-növekedésre lehet számítani Magyarországon a bécsi Nemzetközi Gazdaság-összehasonlító Intézet (Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche – Wiiw) friss előrejelzése szerint.

  • Eszerint a magyar GDP az idén 0,5 százalékkal csökken, jövőre pedig 1,8 százalékkal nő, ami gyengébb a közép-kelet-európai régió 11 országának idei (0,6) és jövő évi (2,2) átlagos teljesítményénél is.
 

Számokban: a legerősebb gazdasági teljesítmény idén Horvátországban és Romániában várható, ahol 2 százalék feletti növekedésre számít az intézet.

  • Visszaesés pedig Litvániában, Magyarországon és Észtországban lesz az előjelzés szerint (0,1; 0,5 és 1,3 százalékos).

Mi várható? Jövőre Romániában 3 százalék feletti, Lengyelországban, Horvátországban, és Szlovéniában 2 százalék feletti növekedés lesz az intézet szerint.

  • Az uniós pénzek hatását az elemzés szerint már az idei román és horvát növekedésben is lehet érezni, és ennek jövőre az egész régióban jelentős hatása lehet.
  • A Magyarországon várható 1,8 százalékos növekedés 0,4 százalékponttal marad el a várható régiós átlagtól.

Alulnézet: a jelentés Magyarország kapcsán megjegyzi, hogy a növekedés lendületet kapna az uniós transzferek megérkezése és a fő exportpiacok erőteljes fellendülése esetén, de rövid távon egyik bekövetkezte sem valószínű.

  • Az infláció viszont már az idei év utolsó hónapjaiban 10 százalék alá mehet, de csak lassan csökkenhet még tovább 2024-ben és 2025-ben.

Oroszország és Ukrajna: a negatív előrejelzések ellenére az orosz gazdaság idén és jövőre is 2 százalék körül fog nőni, ezt leginkább a hadi kiadások növekedése okozza majd.

  • Az ukrán gazdaság pedig idén 3,6; jövőre 4,2 százalékkal fog növekedni, ami szintén meglepetés, és amihez hozzájárul a várakozásoknál jobb mezőgazdasági és élelmiszeripari exportteljesítmény.

Felülnézet: a következő két év kilátásait összegezve az elemzés szerint az látszik, hogy új időszak kezdődött a régióban, amelyben a korábbihoz képest alacsonyabb növekedési és magasabb inflációs kilátásokhoz kell hozzászokni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ előrejelzés gdp növekedés régió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.