Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 24. 13:45 Világ

Ukrajnának kevés az esélye egy fajsúlyos amerikai támogatásra

Alig hozott eredményt Zelenszkij washingtoni látogatása, annak ellenére sem kapott ígéretet a 24 milliárd dolláros újabb katonai csomagra, hogy zárt körben arról beszélt, anélkül elveszítik a háborút. Európában és a tengerentúlon is gyengül az elköteleződés Ukrajna segítése mellett.

Mi történt? Miután az ukrán elnök az ENSZ-közgyűlésen eleve esélytelenül követelte Oroszország felfüggesztését a BT-ből, fel sem szólalhatott az amerikai kongresszusban. Republikánus részről szkeptikusak a további támogatások kapcsán, és Biden sem hagyta jóvá a régóta kért ATACMS-rakétákat.

Tágabb kontextus: az amerikain túl az európai támogatással is egyre több a nehézség. A gabonaügy (illetve a lengyel kampányhajrá) miatt még a legszorosabb szövetségessel is feszültté vált a viszony, és bár ebben körvonalazódik a kompromisszum, szimbolikus, hogy még a lengyel fegyverszállítások is bizonytalanná váltak.

Mi a tét? Az eddigi 76 milliárd dollár amerikai segítség után Biden újabb 24 milliárd dollárnyi csomagot adna Ukrajnának, de a költségvetést blokkoló republikánusok napirendre sem akarják venni a kérdést.

  • A csomagot nyíltan visszautasító képviselők levélben kérdőjelezték meg az ukrán ellentámadás esélyeit, és azt kérdezik a Fehér Háztól, meddig akarják folytatni a támogatást, hol lesz a háborúból a kilépési pont.
  • A republikánus szavazók 62%-a sokallja a Kijevnek szánt összegeket, Trump és a párt jobboldala hangsúlyosan letekerné a támogatást.

Mi várható? Zelenszkij nyilvánosan ezzel együtt nagyra értékelte a most jóváhagyott kisebb, 47. csomagot (325 millió USD értékű, légvédelem van benne például), és a hosszú távú ígéretet a közös ukrán-amerikai fegyvergyártásra.

  • Bejelentette, hogy az (eddig minimális eredményeket hozó) ukrán ellentámadást télen is folytatják, a cél Bahmut, valamint két másik, meg nem nevezett város visszafoglalása.
  • A stratégiai célokhoz szükséges fajsúlyosabb amerikai támogatásnak azonban nem igazán látszik most a politikai realitása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ orosz-ukrán háború Ukrajna usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. október 24. 15:02 Élet, Világ

Olyan kevés gyerek születik, hogy felfüggesztették a híres finn babaváró csomag tenderét

Eredetileg 30 ezer készletre írtak ki pályázatot, de nem lesz ekkora az igény; Finnországban népességarányosan kevesebb gyerek születik, mint idehaza.

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.

Avatar
2024. október 18. 12:02 Világ

A csirke- és turistaexport a lengyel gazdasági potenciál csúcsa Kína felé?

A lengyel piac nyitott a kínai befektetők és építőipari vállalatok előtt, a kapcsolat másik oldala viszont sokkal korlátozottabb.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.