Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 24. 13:45 Világ

Ukrajnának kevés az esélye egy fajsúlyos amerikai támogatásra

Alig hozott eredményt Zelenszkij washingtoni látogatása, annak ellenére sem kapott ígéretet a 24 milliárd dolláros újabb katonai csomagra, hogy zárt körben arról beszélt, anélkül elveszítik a háborút. Európában és a tengerentúlon is gyengül az elköteleződés Ukrajna segítése mellett.

Mi történt? Miután az ukrán elnök az ENSZ-közgyűlésen eleve esélytelenül követelte Oroszország felfüggesztését a BT-ből, fel sem szólalhatott az amerikai kongresszusban. Republikánus részről szkeptikusak a további támogatások kapcsán, és Biden sem hagyta jóvá a régóta kért ATACMS-rakétákat.

Tágabb kontextus: az amerikain túl az európai támogatással is egyre több a nehézség. A gabonaügy (illetve a lengyel kampányhajrá) miatt még a legszorosabb szövetségessel is feszültté vált a viszony, és bár ebben körvonalazódik a kompromisszum, szimbolikus, hogy még a lengyel fegyverszállítások is bizonytalanná váltak.

Mi a tét? Az eddigi 76 milliárd dollár amerikai segítség után Biden újabb 24 milliárd dollárnyi csomagot adna Ukrajnának, de a költségvetést blokkoló republikánusok napirendre sem akarják venni a kérdést.

  • A csomagot nyíltan visszautasító képviselők levélben kérdőjelezték meg az ukrán ellentámadás esélyeit, és azt kérdezik a Fehér Háztól, meddig akarják folytatni a támogatást, hol lesz a háborúból a kilépési pont.
  • A republikánus szavazók 62%-a sokallja a Kijevnek szánt összegeket, Trump és a párt jobboldala hangsúlyosan letekerné a támogatást.

Mi várható? Zelenszkij nyilvánosan ezzel együtt nagyra értékelte a most jóváhagyott kisebb, 47. csomagot (325 millió USD értékű, légvédelem van benne például), és a hosszú távú ígéretet a közös ukrán-amerikai fegyvergyártásra.

  • Bejelentette, hogy az (eddig minimális eredményeket hozó) ukrán ellentámadást télen is folytatják, a cél Bahmut, valamint két másik, meg nem nevezett város visszafoglalása.
  • A stratégiai célokhoz szükséges fajsúlyosabb amerikai támogatásnak azonban nem igazán látszik most a politikai realitása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ orosz-ukrán háború Ukrajna usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.