Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 24. 13:45 Világ

Ukrajnának kevés az esélye egy fajsúlyos amerikai támogatásra

Alig hozott eredményt Zelenszkij washingtoni látogatása, annak ellenére sem kapott ígéretet a 24 milliárd dolláros újabb katonai csomagra, hogy zárt körben arról beszélt, anélkül elveszítik a háborút. Európában és a tengerentúlon is gyengül az elköteleződés Ukrajna segítése mellett.

Mi történt? Miután az ukrán elnök az ENSZ-közgyűlésen eleve esélytelenül követelte Oroszország felfüggesztését a BT-ből, fel sem szólalhatott az amerikai kongresszusban. Republikánus részről szkeptikusak a további támogatások kapcsán, és Biden sem hagyta jóvá a régóta kért ATACMS-rakétákat.

Tágabb kontextus: az amerikain túl az európai támogatással is egyre több a nehézség. A gabonaügy (illetve a lengyel kampányhajrá) miatt még a legszorosabb szövetségessel is feszültté vált a viszony, és bár ebben körvonalazódik a kompromisszum, szimbolikus, hogy még a lengyel fegyverszállítások is bizonytalanná váltak.

Mi a tét? Az eddigi 76 milliárd dollár amerikai segítség után Biden újabb 24 milliárd dollárnyi csomagot adna Ukrajnának, de a költségvetést blokkoló republikánusok napirendre sem akarják venni a kérdést.

  • A csomagot nyíltan visszautasító képviselők levélben kérdőjelezték meg az ukrán ellentámadás esélyeit, és azt kérdezik a Fehér Háztól, meddig akarják folytatni a támogatást, hol lesz a háborúból a kilépési pont.
  • A republikánus szavazók 62%-a sokallja a Kijevnek szánt összegeket, Trump és a párt jobboldala hangsúlyosan letekerné a támogatást.

Mi várható? Zelenszkij nyilvánosan ezzel együtt nagyra értékelte a most jóváhagyott kisebb, 47. csomagot (325 millió USD értékű, légvédelem van benne például), és a hosszú távú ígéretet a közös ukrán-amerikai fegyvergyártásra.

  • Bejelentette, hogy az (eddig minimális eredményeket hozó) ukrán ellentámadást télen is folytatják, a cél Bahmut, valamint két másik, meg nem nevezett város visszafoglalása.
  • A stratégiai célokhoz szükséges fajsúlyosabb amerikai támogatásnak azonban nem igazán látszik most a politikai realitása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ orosz-ukrán háború Ukrajna usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.