Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 24. 13:45 Világ

Ukrajnának kevés az esélye egy fajsúlyos amerikai támogatásra

Alig hozott eredményt Zelenszkij washingtoni látogatása, annak ellenére sem kapott ígéretet a 24 milliárd dolláros újabb katonai csomagra, hogy zárt körben arról beszélt, anélkül elveszítik a háborút. Európában és a tengerentúlon is gyengül az elköteleződés Ukrajna segítése mellett.

Mi történt? Miután az ukrán elnök az ENSZ-közgyűlésen eleve esélytelenül követelte Oroszország felfüggesztését a BT-ből, fel sem szólalhatott az amerikai kongresszusban. Republikánus részről szkeptikusak a további támogatások kapcsán, és Biden sem hagyta jóvá a régóta kért ATACMS-rakétákat.

Tágabb kontextus: az amerikain túl az európai támogatással is egyre több a nehézség. A gabonaügy (illetve a lengyel kampányhajrá) miatt még a legszorosabb szövetségessel is feszültté vált a viszony, és bár ebben körvonalazódik a kompromisszum, szimbolikus, hogy még a lengyel fegyverszállítások is bizonytalanná váltak.

Mi a tét? Az eddigi 76 milliárd dollár amerikai segítség után Biden újabb 24 milliárd dollárnyi csomagot adna Ukrajnának, de a költségvetést blokkoló republikánusok napirendre sem akarják venni a kérdést.

  • A csomagot nyíltan visszautasító képviselők levélben kérdőjelezték meg az ukrán ellentámadás esélyeit, és azt kérdezik a Fehér Háztól, meddig akarják folytatni a támogatást, hol lesz a háborúból a kilépési pont.
  • A republikánus szavazók 62%-a sokallja a Kijevnek szánt összegeket, Trump és a párt jobboldala hangsúlyosan letekerné a támogatást.

Mi várható? Zelenszkij nyilvánosan ezzel együtt nagyra értékelte a most jóváhagyott kisebb, 47. csomagot (325 millió USD értékű, légvédelem van benne például), és a hosszú távú ígéretet a közös ukrán-amerikai fegyvergyártásra.

  • Bejelentette, hogy az (eddig minimális eredményeket hozó) ukrán ellentámadást télen is folytatják, a cél Bahmut, valamint két másik, meg nem nevezett város visszafoglalása.
  • A stratégiai célokhoz szükséges fajsúlyosabb amerikai támogatásnak azonban nem igazán látszik most a politikai realitása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ orosz-ukrán háború Ukrajna usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.