Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. január 11. 04:34 Adat, Világ

Felgyorsult a magyarok fogyása Erdélyben, 30 év alatt ötmillióval csökkent Románia népessége

Tíz éve egy utólagos kiigazítással még sikerült legalábbis papíron Romániát 20 milliós országnak feltüntetni, de a friss népszámlálásnál erre már esély sem volt. A most kihozott 19 milliós szám a romániai demográfusok szerint még mindig irreális, a nagyfokú elvándorlás miatt a tényleges népesség a 18 milliót sem érheti el. A rendszerváltás idején még 23 millióan voltak.

Ez 20 százalékot is meghaladó veszteség három évtized alatt, ami ugyan kiemelkedő, de egyáltalán nincsenek vele egyedül a régióban. Van olyan keleti uniós tagállam (Lettország), ahol közel harmadával csökkent a népesség 1990 óta, és a jövőbeli kilátások is hasonlóan aggasztóak.

De érdemes közelebbről is megnézni a romániai népszámlálás múlt héten nyilvánosságra hozott számait. Ez még csak a gyorsjelentés, a mélyebb elemzéshez szükség lesz a részletesebb adatokra is. Ahhoz is, hogy lássuk: valójában mennyire ment előre a magyarok fogyása. Az első adatok drámai, 225 ezres csökkenésről, és alig egymilliós megmaradó magyarságról szóltak. Ennek azonban részben módszertani okai lehetnek, illetve az, hogy szokatlanul sokan nem nyilatkoztak a nemzetiségükről. Hogy miért nem, még nem teljesen világos, valószínűleg az online egyéni kitöltéssel függ össze, amit az etnikai-nyelvi-vallási blokk kitöltése nélkül is le lehetett zárni.

A valós fogyás az első becslések szerint ennek nagyságrendileg a fele-kétharmada lehet, de az, hogy tíz év alatt legalábbis 10 százalékkal kevesebb lett a magyar Romániában, így is gyorsuló fogyást jelez. Markó Béla korábbi RMDSZ-elnök ezért részben a kettős állampolgárság intézményét okolta, de az egyelőre elérhető adatok alapján kevésbé az elvándorlás, inkább az elöregedés a fő ok.

“Korábban a magyarok romániai átlagot meghaladó természetes veszteségét ellensúlyozta, hogy a magyarok között kisebb volt az elvándorlás. Most ez már nincs így, és megfigyelhető az identitásvesztés is, hiszen tíz év alatt megduplázódott a magyar nyelvű románok száma az önbevallások szerint. Ténylegesen ezek alapján olyan 130 ezres lehetett az erdélyi magyarok vesztesége az elmúlt tíz évben”

– mondta a G7-nek Kiss Tamás szociológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója. Veres Valér, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének igazgatója ennél valamivel nagyobb, 170 ezer körüli veszteséggel számol. Pontosabb becsléseket majd májusban, a települési szintű adatok közreadása után lehet tenni.

Az erdélyi magyar nyilvánossághoz képest a román többségi társadalomban nem vertek túl nagy viharokat a népszámlálási adatok. Romániában eleve kevésbé van jelen a nemzethalál-diskurzus, mint a herderi jóslaton szocializálódott Magyarországon. Talán azért is, mert a nyílt népesedéspolitika a Ceaușescu-féle erőltetett népességnövelési mánia miatt kevésbé számít elfogadottnak. Az abortusztilalommal fémjelzett politika miatt akkoriban ilyen “viccek” terjedtek Romániában:

Az 1967. év kezdetétől a nemi erőszak termelő munkának minősül, és mint ilyen nem büntethető.  

Miközben a lerohasztott egészségügy révén Romániában volt a legmagasabb a csecsemőhalandóság Európában, a diktatúra az államadósság visszafizetése mellett a népességszaporulatot állította be legfőbb sikerének. „A gazdasági stabilitás jelen viszonyai között mindannyian közös örömmel ünnepeltük azt a gyermeket, akinek születésével hazánk lakossága átlépte a 23 milliós határt. Szabad nép vagyunk, saját sorsunk formálói. Nagyszerű országunk erős, fejlett gazdasággal rendelkezik, amely teljes mértékben részese a modernizáció folyamatának” – jelentette be Ceaușescu 1988-ban, a legnagyobb ínség idején.

1990 után a születésszám gyorsan visszaesett, az EU-csatlakozás után pedig megindult a tömeges elvándorlás. Népességarányosan Románia a legnagyobb népességkibocsátó az Európai Unióban: a lakosság durván 20 százaléka más tagállamokban él.

Az olasz, francia, német, spanyol bevándorlási statisztikák alapján összesen négymillió román állampolgár él életvitelszerűen külföldön. A közös európai módszertani elvek szerint ők már nem számítanak bele a romániai lakosságba – így hát hiába van nagyjából ma is 23 millió román állampolgár (ebben benne van az a 700 ezer moldovai is, akik kettős állampolgárok lettek), a tényleges romániai népesség a mérvadó becslések szerint már csak 17-18 millió körül lehet.

Ehhez képest a mostanit megelőző, 2011-es népszámláláson úgy hozták ki a 20 milliós számot, hogy egy utólagos, ad hoc módosítással még bő egymillió embert lényegében hozzáadtak a 19 millió ténylegesen megszámlálthoz a nagy állami nyilvántartásokból, például az alapján, hogy papíron volt romániai cégük vagy jövedelmük. A népszámlálási adatok állami regiszterekből való kiegészítése más országokban is terjed, a magyar népszámláláson is éltek ezzel – a romániai megvalósítás azonban sok kritikát kapott, mert menet közben döntöttek így, és a módszertan sem volt átlátható.

Veres Valér szerint az lehetett a cél, hogy “az Európai Unión belül Románia relatív súlya ne csökkenjen lényegesen, mert a népesség számától függ az európai parlamenti képviselői mandátumok száma, a költségvetési kulcsok és a döntéshozatal rendszere az Európai Bizottságon belül. A másik ok lehet pszichológiai: mégiscsak húszmillió fölött vagyunk Romániában!”

Kiss Tamás úgy látja, hogy a népszámlálásokra általában is érdemes úgy tekinteni, mint ahol nem annyira a valóság objektív bemutatása a fő cél, mint inkább a politikailag motivált reprezentáció.

“A mostani népszámlálás sem a tisztánlátást fogja erősíteni. Hivatalosan ez a 19 milliós szám lesz a romániai népességszám, miközben tudjuk, hogy a tényleges ennél jóval alacsonyabb”

– mondta a kutató a G7-nek.

A mostani romániai népszámlálás során nem utólag igazították a módszertant a kívánt számokhoz, mint tíz évvel ezelőtt, hanem eleve nagy teret hagytak annak, hogy a gyakorlatban a nem otthon élők is bekerülhessenek a romániai lakosok közé. Az online önkitöltéssel technikailag bárki élhetett, az is, aki például állandó jelleggel Magyarországon vagy éppen Franciaországban él, de annak sem volt különösebb akadálya, hogy a valóban Romániában élő családtagok írják be az idegenbe szakadt rokonukra vonatkozó adatokat. Bár ez elvileg szabálytalan lenne, életszerű, hogy ezt a darabszámra fizetett kérdezőbiztosok is szorgalmazták – főleg, ahol (mint az a megyei adatok szórásából sejthető) a regionális statisztikai vezetők is erre buzdították őket.

A természetes népmozgalmi adatokat, vagyis hogy hányan születnek és hányan halnak meg, a népességnyilvántartásból Romániából is elég pontosan lehet tudni – ez alapján 645 ezres volt a természetes veszteség az elmúlt tíz évben. A bizonytalanság nem is ekörül, hanem az elvándorlás körül van. A 19 milliósra kihozott össznépesség alapján 2011 óta 420 ezres volt a migrációs veszteség: ennyivel többen hagyták el Romániát, mint amennyien (vissza)érkeztek. A gond, hogy más országok adatai alapján sokkal inkább egy egymilliós szám sejthető.

“A tízéves népességveszteségnek mintegy az 50 százaléka természetes fogyás, ami abból fakad, hogy többen halnak meg, mint amennyien születnek. A többi viszont még a hivatalos adatok szerint is migrációs veszteség”

– foglalja össze az adatokat Veres Valér. Mint a kolozsvári magyar szociológus kiemeli, Bukarest vonzáskörzete kivételével minden megye népessége csökkent, bár Erdély valamivel kevésbé, mint Havasalföld, vagy Moldva déli része. A fejlettebb megyék (Kolozs, Szeben, Brassó) csak minimálisan, a fejletlenebbek gyorsabban veszítik el lakosságukat. A magyarok száma azonban még a kedvezőbb becslés esetén is gyorsabban csökken a román átlaghoz képest.

Bár a gyerekszámban nincs jelentős etnikai különbség, de az eleve öregebb korfa, a korábban született kevesebb gyermek azt eredményezi, hogy 85 ezer magyarral lett az elmúlt évtizedben Erdélyben és Partiumban kevesebb. Ehhez járul hozzá a kivándorlás – hogy mennyire, azt pontosabban csak a későbbi adatokból lehet majd látni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért kérdezik meg a népszámláláson, amit már úgyis biztos tud az állam?Az idei az utolsó, teljes körű megkérdezésen alapuló népszámlálás, a jövőben ezt az állami adatbázisok használatával helyettesítik a tervek szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ demográfia Erdély határon túli magyarok népszámlálás Románia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.