Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. július 20. 15:01 Adat, Világ

Egy új elemzés szerint nem mi vagyunk fejlesztési csapdában, hanem Franciaország és Olaszország

Gyakran éri az Európai Uniót az a kritika, hogy régiós bontásban megmerevedett a rendszere, vagy direktebben fogalmazva kétsebességes lett: a gazdag szuperrégiók szűk köréhez az elmaradott térségek nem tudnak közelíteni. Emellett egyre általánosabb problémaként vetik fel a gazdasági értelemben vett stagnálást, amely jelentkezhet magasabb vagy alacsonyabb fejlettségi szinten is, de mindenképpen azt jelzi, hogy az adott térségben nincs fejlődési potenciál. A jelenség kelet-európai, egyben magyarországi lecsapódását általában a közepes fejlettség csapdájának szokták nevezni.

Egy nemzetközi kutatócsoport munkája most ezt a témát helyezi új megvilágításba. Álláspontjuk szerint probléma, hogy a stagnálást az unióban nem kezelik egységes és következetes szakpolitikával. A központi törekvések arra irányulnak, hogy a legkevésbé fejlett régiókat hozzák fel magasabb szintre, a nemzeti gazdaságpolitikák viszont a nyertes helyzetben lévő régiókat próbálják tovább erősíteni.

A kutatók ezért létrehozták a regionális fejlesztési csapda fogalmát. Csapdában lévőnek azt a régiót tekintik, amely három szempontból, a jövedelem, a termelékenység és a foglalkoztatás terén sem képes megőrizni gazdasági dinamizmusát, ezekben a mutatókban rosszabbul teljesít, mint nemzeti és európai társai. Hétköznapibb értelemben fogalmazva egy régió akkor van fejlesztési csapdában, ha a lakóinak jóléte nem javul a korábbi teljesítményéhez, illetve a nemzeti és az európai piacokon uralkodó gazdasági feltételekhez képest.

Ez a meghatározás nemcsak az egyes régiók megfelelő adatait hasonlítja egymáshoz, hanem a térség saját közelmúltját is figyelembe veszi. Az egy főre jutó GDP, a termelékenység és a foglalkoztatottság időbeni alakulását vizsgálja, és azt tekinti stagnálásnak, ha ezek összességében nem fejlődnek (miközben máshol igen). Így fény derülhet arra is, ha egy fejlett régióban megáll a fejlesztés, azaz a térség ugyan magas szinten van, de nem fejlődik.

Az alábbi térképen az eredmények összegzése látszik. E szerint minden olyan régió fejlesztési csapdában, vagy annak nagy veszélyében van, amely színezett. A kék régiók az uniós átlagnál fejlettebb szinten vannak csapdában, a sárgák közepes szinten ragadtak be, a pirosaknál pedig alacsony szint mellett nem látszik fejlődés. Minden színnek (kék-sárga-piros) két árnyalata van, a sötétebb régiók már csapdában vannak, a halványabbak pedig annak nagy veszélyében.

Fejlesztési csapdában lévő európai régiók.

A nem színes (azaz halványszürke) régiók nincsenek fejlesztési csapdában. Ezek szerint Magyarországon csak a Dél-Dunántúl van a csapdában, a többi régió nem.

A stagnálás problémája e mérés szerint egyértelműen Franciaországban és Olaszországban koncentrálódik, igaz döntő részben az átlag feletti szinten.

Miután a kutatók összehasonlították a színes és a színezetlen régiók számos gazdasági mutatóját, több általános következtetést is levontak.

A fejlesztési csapdában lévő, vagy a csapdába kerülés veszélyének kitett régiókban:

  • a feldolgozóiparnak alacsonyabb az aránya (mint a csapdában nem lévőknél),
  • az ipar növekedése a legalacsonyabb szinten van (vagy akár csökken),
  • a nem szabad piaci szolgáltatások (főleg a szociális ellátás, az egészségügy, az oktatás és a honvédelem) aránya magasabb,
  • a munkaképes korú lakosságban alacsonyabb a középfokú végzettségűek aránya
  • az alacsony jövedelmű csapdába esett területeken a főiskolai végzettségűek aránya mérsékeltebben növekszik.

Adat Világ dél-dunántúl Európai Unió fejlesztés régió stagnálás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Katona Hajnalka
2022. augusztus 14. 13:13 Adat

A közösségi média növeli a depresszió esélyét a fiatal felnőtteknél

Adatokkal is alátámasztották, hogy a közösségi média által közvetített hamis kép súlyos negatív következményekkel járhat az egyetemisták mentális egészségére.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

Több mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Katona Hajnalka
2022. augusztus 8. 04:34 Adat

125 millió ember szenved Európában a zajszennyezéstől, és a gazdaság fejlettségétől is függ, mikor érzik ezt problémának

Más-már területek esetén különböző módokon hat a gazdasági fejlődés a zajszennyezettség szintjére

Fontos

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.