Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. július 20. 15:01 Adat, Világ

Egy új elemzés szerint nem mi vagyunk fejlesztési csapdában, hanem Franciaország és Olaszország

Gyakran éri az Európai Uniót az a kritika, hogy régiós bontásban megmerevedett a rendszere, vagy direktebben fogalmazva kétsebességes lett: a gazdag szuperrégiók szűk köréhez az elmaradott térségek nem tudnak közelíteni. Emellett egyre általánosabb problémaként vetik fel a gazdasági értelemben vett stagnálást, amely jelentkezhet magasabb vagy alacsonyabb fejlettségi szinten is, de mindenképpen azt jelzi, hogy az adott térségben nincs fejlődési potenciál. A jelenség kelet-európai, egyben magyarországi lecsapódását általában a közepes fejlettség csapdájának szokták nevezni.

Egy nemzetközi kutatócsoport munkája most ezt a témát helyezi új megvilágításba. Álláspontjuk szerint probléma, hogy a stagnálást az unióban nem kezelik egységes és következetes szakpolitikával. A központi törekvések arra irányulnak, hogy a legkevésbé fejlett régiókat hozzák fel magasabb szintre, a nemzeti gazdaságpolitikák viszont a nyertes helyzetben lévő régiókat próbálják tovább erősíteni.

A kutatók ezért létrehozták a regionális fejlesztési csapda fogalmát. Csapdában lévőnek azt a régiót tekintik, amely három szempontból, a jövedelem, a termelékenység és a foglalkoztatás terén sem képes megőrizni gazdasági dinamizmusát, ezekben a mutatókban rosszabbul teljesít, mint nemzeti és európai társai. Hétköznapibb értelemben fogalmazva egy régió akkor van fejlesztési csapdában, ha a lakóinak jóléte nem javul a korábbi teljesítményéhez, illetve a nemzeti és az európai piacokon uralkodó gazdasági feltételekhez képest.

Ez a meghatározás nemcsak az egyes régiók megfelelő adatait hasonlítja egymáshoz, hanem a térség saját közelmúltját is figyelembe veszi. Az egy főre jutó GDP, a termelékenység és a foglalkoztatottság időbeni alakulását vizsgálja, és azt tekinti stagnálásnak, ha ezek összességében nem fejlődnek (miközben máshol igen). Így fény derülhet arra is, ha egy fejlett régióban megáll a fejlesztés, azaz a térség ugyan magas szinten van, de nem fejlődik.

Az alábbi térképen az eredmények összegzése látszik. E szerint minden olyan régió fejlesztési csapdában, vagy annak nagy veszélyében van, amely színezett. A kék régiók az uniós átlagnál fejlettebb szinten vannak csapdában, a sárgák közepes szinten ragadtak be, a pirosaknál pedig alacsony szint mellett nem látszik fejlődés. Minden színnek (kék-sárga-piros) két árnyalata van, a sötétebb régiók már csapdában vannak, a halványabbak pedig annak nagy veszélyében.

Fejlesztési csapdában lévő európai régiók.

A nem színes (azaz halványszürke) régiók nincsenek fejlesztési csapdában. Ezek szerint Magyarországon csak a Dél-Dunántúl van a csapdában, a többi régió nem.

A stagnálás problémája e mérés szerint egyértelműen Franciaországban és Olaszországban koncentrálódik, igaz döntő részben az átlag feletti szinten.

Miután a kutatók összehasonlították a színes és a színezetlen régiók számos gazdasági mutatóját, több általános következtetést is levontak.

A fejlesztési csapdában lévő, vagy a csapdába kerülés veszélyének kitett régiókban:

  • a feldolgozóiparnak alacsonyabb az aránya (mint a csapdában nem lévőknél),
  • az ipar növekedése a legalacsonyabb szinten van (vagy akár csökken),
  • a nem szabad piaci szolgáltatások (főleg a szociális ellátás, az egészségügy, az oktatás és a honvédelem) aránya magasabb,
  • a munkaképes korú lakosságban alacsonyabb a középfokú végzettségűek aránya
  • az alacsony jövedelmű csapdába esett területeken a főiskolai végzettségűek aránya mérsékeltebben növekszik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ dél-dunántúl Európai Unió fejlesztés régió stagnálás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. szeptember 26. 09:48 Adat

Bő száz év alatt nyertünk egy második életet

1900-ben nagyjából 37 év volt a várható élettartam Magyarországon.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?

Fontos

Elek Péter
2023. szeptember 26. 16:44 Közélet

Az elmúlt hét tanulsága: kiderült, ki a vezérbika a magyar gazdaságban

Az idei közgazdász vándorgyűlésen sok fontos üzenet elhangzott, és az is kiderült, ki a a legerősebb a Matolcsy-Nagy-Varga triumvirátusban.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 25. 17:55 Élet

A halálozási adatokon is jól látszanak tikkasztó nyár következményei

Dél-Európa bizonyos részein 20-60 százalékos többlethalálozás adódott a kivételesen meleg idei július során.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 25. 17:02 Közélet

Magyarországról jövő migránsok és álhírek is szítják a feszültséget a választásra készülő Szlovákiában

Szombaton választást tartanak Szlovákiában, a közbeszédet a Magyarország felől érkező migránsok uralják.