Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. március 30. 12:01 Világ

Orosz rulettet játszik Putyin, amikor rubelben kéri a gáz árát

(Csonka Attila a HOLDBLOG szerzője.)

Megkockáztatom, a héten nincs az a moszkovita, akinek ne szorulna össze a gyomra a csütörtök miatt: olyan gázpiaci döntés vár a Kremlre, ami évtizedekre meghatározhatja az orosz gazdaság jövőjét.

Putyin csütörtöki határidővel várja a kormánytól, a Gazpromtól és a jegybanktól a jelentést arról, hogyan lesz kivitelezhető a rubeles gázfizetés. Mint ismert, az orosz elnök a múlt héten jelentette be, hogy a jövőben a barátságtalannak tekintett országoktól nem a szerződésekben rögzített dollárban és euróban, hanem hazai pénznemben fogják kérni az orosz energiahordozók vételárának kifizetését.

Első ránézésre könnyű fennakadni azon, amikor az Oroszországot sújtó gazdasági szankciók következtében gyenge a rubel, deviza helyett Putyinnak miért hazai pénzre van szüksége? – ahogy a HOLDBLOG-on írom, a válasz nagyon egyszerű.

A lényeg: amennyiben Moszkva valóban szorítani fog a gázgyeplőn, akkor a deviza így is, úgy is befolyik Oroszországba, ami a rubel erősödését fogja eredményezni – Szőcs Gábor, a HOLD Alapkezelő szenior portfóliókezelője szerint ezzel az oroszok részben a nyugati gázimportőrökre bíznák a pénznemük beerősítését.

Fontos látni, a 2027-re kitűzött EU-s gázfüggetlenedés még nincs közel, és ezt a Kreml is tudja.

A világ legfejlettebb gazdaságait összefogó G7 csoport egyébként már hétfőn közölte, hogy nem hajlandóak eleget tenni Moszkva követelésének és nem fognak rubelben fizetni az orosz földgázért. Közben európai idő szerint hétfő éjszaka Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov volt az amerikai PBS vendége, és ott elmondta, hogy Moszkva nem fog jótékonysági kérdést csinálni az ügyből, és nem fognak ingyen földgázt küldeni Nyugat-Európába.

A HOLDBLOG-on kitérek arra a trendre, hogy miközben a világpiacra egyre nehezebben jut el az orosz olaj, addig Moszkva barátai diszkontáron, hordónként akár 25-30 dollár kedvezménnyel jutnak az uralnak nevezett energiahordozóhoz.

Nagy nyertes a két vezetői ázsiai hatalom: Kína, illetve a Nyugat és Oroszország között kötéltáncot járó India. Utóbbi ország ráadásul, ellentétben a barátságtalanokkal, a jövőben is euróban fizethet Moszkvának.

Kína lehet a másik szereplő, mely a kellemetlenné vált orosz olaj nagy felvásárlója lehet – főleg, ha jüanban fizethet érte, erről egyébként a szaúdiakkal is tárgyalnak. Ráadásul Pekingnek az embargók továbbgyűrűzésétől sem kell tartania, hiszen az iráni olajbeszerzései során már kitanulta, hogyan lehetséges kijátszani azokat, például Katar kereskedelmi közbeiktatásával.

Putyin asztalára csütörtökig, azaz holnapig kell letenni a rubeles gázfizetési koncepciót. Bármilyen forgatókönyv is születik, az biztosan nagy hatással lesz az orosz gázpiac, az európai energiapolitika jövőjére.

Közben egy dolog biztosnak látszik: az orosz-ukrán háború következtében átrendeződő energetikai szektor nagy nyertese a Vakmajom által csak Szaúd-Amerikának titulált, LNG-király Egyesült Államok lehet.

A teljes cikkem a HOLDBLOG-on olvasható.

Világ euró gáz india Kína Oroszország rubel Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Hajdu Miklós
2022. szeptember 24. 06:41 Világ

A balti államok és Lengyelország nem látják szívesen az Oroszországból menekülőket

A már külföldre menekült oroszok szerint azonban még akár a Putyinhoz közel állók számára is engedélyezni kellene a határátlépést bizonyos feltételek mellett.

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 23. 08:51 Pénz, Világ

Már most látszik, hogy üzleti értelemben véve fekete lesz a karácsony a német kereskedőknek

Továbbra is akadozik az ellátási lánc, és a problémát tetézi, hogy az infláció miatt a vásárlóerő is csökken.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Bod Péter Ákos
2022. szeptember 23. 18:06 Pénz

Gazdaságunk kilátásai: sima landolás, teljes összeomlás vagy elhúzódó pangás?

A gazdaságpolitika, amely súlyosan megkésett a makrogazdasági kiigazítással, majd az árrögzítés, különadóztatás, szociális tétlenség mixelésével tudott csak reagálni a helyzetre, vajon milyen válságkezelési megoldásokat alkalmaz majd?

Ne hagyd ki