Hírlevél feliratkozás
Csonka Attila
2022. március 30. 12:01 Világ

Orosz rulettet játszik Putyin, amikor rubelben kéri a gáz árát

(Csonka Attila a HOLDBLOG szerzője.)

Megkockáztatom, a héten nincs az a moszkovita, akinek ne szorulna össze a gyomra a csütörtök miatt: olyan gázpiaci döntés vár a Kremlre, ami évtizedekre meghatározhatja az orosz gazdaság jövőjét.

Putyin csütörtöki határidővel várja a kormánytól, a Gazpromtól és a jegybanktól a jelentést arról, hogyan lesz kivitelezhető a rubeles gázfizetés. Mint ismert, az orosz elnök a múlt héten jelentette be, hogy a jövőben a barátságtalannak tekintett országoktól nem a szerződésekben rögzített dollárban és euróban, hanem hazai pénznemben fogják kérni az orosz energiahordozók vételárának kifizetését.

Első ránézésre könnyű fennakadni azon, amikor az Oroszországot sújtó gazdasági szankciók következtében gyenge a rubel, deviza helyett Putyinnak miért hazai pénzre van szüksége? – ahogy a HOLDBLOG-on írom, a válasz nagyon egyszerű.

A lényeg: amennyiben Moszkva valóban szorítani fog a gázgyeplőn, akkor a deviza így is, úgy is befolyik Oroszországba, ami a rubel erősödését fogja eredményezni – Szőcs Gábor, a HOLD Alapkezelő szenior portfóliókezelője szerint ezzel az oroszok részben a nyugati gázimportőrökre bíznák a pénznemük beerősítését.

Fontos látni, a 2027-re kitűzött EU-s gázfüggetlenedés még nincs közel, és ezt a Kreml is tudja.

A világ legfejlettebb gazdaságait összefogó G7 csoport egyébként már hétfőn közölte, hogy nem hajlandóak eleget tenni Moszkva követelésének és nem fognak rubelben fizetni az orosz földgázért. Közben európai idő szerint hétfő éjszaka Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov volt az amerikai PBS vendége, és ott elmondta, hogy Moszkva nem fog jótékonysági kérdést csinálni az ügyből, és nem fognak ingyen földgázt küldeni Nyugat-Európába.

A HOLDBLOG-on kitérek arra a trendre, hogy miközben a világpiacra egyre nehezebben jut el az orosz olaj, addig Moszkva barátai diszkontáron, hordónként akár 25-30 dollár kedvezménnyel jutnak az uralnak nevezett energiahordozóhoz.

Nagy nyertes a két vezetői ázsiai hatalom: Kína, illetve a Nyugat és Oroszország között kötéltáncot járó India. Utóbbi ország ráadásul, ellentétben a barátságtalanokkal, a jövőben is euróban fizethet Moszkvának.

Kína lehet a másik szereplő, mely a kellemetlenné vált orosz olaj nagy felvásárlója lehet – főleg, ha jüanban fizethet érte, erről egyébként a szaúdiakkal is tárgyalnak. Ráadásul Pekingnek az embargók továbbgyűrűzésétől sem kell tartania, hiszen az iráni olajbeszerzései során már kitanulta, hogyan lehetséges kijátszani azokat, például Katar kereskedelmi közbeiktatásával.

Putyin asztalára csütörtökig, azaz holnapig kell letenni a rubeles gázfizetési koncepciót. Bármilyen forgatókönyv is születik, az biztosan nagy hatással lesz az orosz gázpiac, az európai energiapolitika jövőjére.

Közben egy dolog biztosnak látszik: az orosz-ukrán háború következtében átrendeződő energetikai szektor nagy nyertese a Vakmajom által csak Szaúd-Amerikának titulált, LNG-király Egyesült Államok lehet.

A teljes cikkem a HOLDBLOG-on olvasható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ euró gáz india Kína Oroszország rubel Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.