Hírlevél feliratkozás
Csonka Attila
2022. március 30. 12:01 Világ

Orosz rulettet játszik Putyin, amikor rubelben kéri a gáz árát

(Csonka Attila a HOLDBLOG szerzője.)

Megkockáztatom, a héten nincs az a moszkovita, akinek ne szorulna össze a gyomra a csütörtök miatt: olyan gázpiaci döntés vár a Kremlre, ami évtizedekre meghatározhatja az orosz gazdaság jövőjét.

Putyin csütörtöki határidővel várja a kormánytól, a Gazpromtól és a jegybanktól a jelentést arról, hogyan lesz kivitelezhető a rubeles gázfizetés. Mint ismert, az orosz elnök a múlt héten jelentette be, hogy a jövőben a barátságtalannak tekintett országoktól nem a szerződésekben rögzített dollárban és euróban, hanem hazai pénznemben fogják kérni az orosz energiahordozók vételárának kifizetését.

Első ránézésre könnyű fennakadni azon, amikor az Oroszországot sújtó gazdasági szankciók következtében gyenge a rubel, deviza helyett Putyinnak miért hazai pénzre van szüksége? – ahogy a HOLDBLOG-on írom, a válasz nagyon egyszerű.

A lényeg: amennyiben Moszkva valóban szorítani fog a gázgyeplőn, akkor a deviza így is, úgy is befolyik Oroszországba, ami a rubel erősödését fogja eredményezni – Szőcs Gábor, a HOLD Alapkezelő szenior portfóliókezelője szerint ezzel az oroszok részben a nyugati gázimportőrökre bíznák a pénznemük beerősítését.

Fontos látni, a 2027-re kitűzött EU-s gázfüggetlenedés még nincs közel, és ezt a Kreml is tudja.

A világ legfejlettebb gazdaságait összefogó G7 csoport egyébként már hétfőn közölte, hogy nem hajlandóak eleget tenni Moszkva követelésének és nem fognak rubelben fizetni az orosz földgázért. Közben európai idő szerint hétfő éjszaka Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov volt az amerikai PBS vendége, és ott elmondta, hogy Moszkva nem fog jótékonysági kérdést csinálni az ügyből, és nem fognak ingyen földgázt küldeni Nyugat-Európába.

A HOLDBLOG-on kitérek arra a trendre, hogy miközben a világpiacra egyre nehezebben jut el az orosz olaj, addig Moszkva barátai diszkontáron, hordónként akár 25-30 dollár kedvezménnyel jutnak az uralnak nevezett energiahordozóhoz.

Nagy nyertes a két vezetői ázsiai hatalom: Kína, illetve a Nyugat és Oroszország között kötéltáncot járó India. Utóbbi ország ráadásul, ellentétben a barátságtalanokkal, a jövőben is euróban fizethet Moszkvának.

Kína lehet a másik szereplő, mely a kellemetlenné vált orosz olaj nagy felvásárlója lehet – főleg, ha jüanban fizethet érte, erről egyébként a szaúdiakkal is tárgyalnak. Ráadásul Pekingnek az embargók továbbgyűrűzésétől sem kell tartania, hiszen az iráni olajbeszerzései során már kitanulta, hogyan lehetséges kijátszani azokat, például Katar kereskedelmi közbeiktatásával.

Putyin asztalára csütörtökig, azaz holnapig kell letenni a rubeles gázfizetési koncepciót. Bármilyen forgatókönyv is születik, az biztosan nagy hatással lesz az orosz gázpiac, az európai energiapolitika jövőjére.

Közben egy dolog biztosnak látszik: az orosz-ukrán háború következtében átrendeződő energetikai szektor nagy nyertese a Vakmajom által csak Szaúd-Amerikának titulált, LNG-király Egyesült Államok lehet.

A teljes cikkem a HOLDBLOG-on olvasható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ euró gáz india Kína Oroszország rubel Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.