Hírlevél feliratkozás
Csonka Attila
2022. március 30. 12:01 Világ

Orosz rulettet játszik Putyin, amikor rubelben kéri a gáz árát

(Csonka Attila a HOLDBLOG szerzője.)

Megkockáztatom, a héten nincs az a moszkovita, akinek ne szorulna össze a gyomra a csütörtök miatt: olyan gázpiaci döntés vár a Kremlre, ami évtizedekre meghatározhatja az orosz gazdaság jövőjét.

Putyin csütörtöki határidővel várja a kormánytól, a Gazpromtól és a jegybanktól a jelentést arról, hogyan lesz kivitelezhető a rubeles gázfizetés. Mint ismert, az orosz elnök a múlt héten jelentette be, hogy a jövőben a barátságtalannak tekintett országoktól nem a szerződésekben rögzített dollárban és euróban, hanem hazai pénznemben fogják kérni az orosz energiahordozók vételárának kifizetését.

Első ránézésre könnyű fennakadni azon, amikor az Oroszországot sújtó gazdasági szankciók következtében gyenge a rubel, deviza helyett Putyinnak miért hazai pénzre van szüksége? – ahogy a HOLDBLOG-on írom, a válasz nagyon egyszerű.

A lényeg: amennyiben Moszkva valóban szorítani fog a gázgyeplőn, akkor a deviza így is, úgy is befolyik Oroszországba, ami a rubel erősödését fogja eredményezni – Szőcs Gábor, a HOLD Alapkezelő szenior portfóliókezelője szerint ezzel az oroszok részben a nyugati gázimportőrökre bíznák a pénznemük beerősítését.

Fontos látni, a 2027-re kitűzött EU-s gázfüggetlenedés még nincs közel, és ezt a Kreml is tudja.

A világ legfejlettebb gazdaságait összefogó G7 csoport egyébként már hétfőn közölte, hogy nem hajlandóak eleget tenni Moszkva követelésének és nem fognak rubelben fizetni az orosz földgázért. Közben európai idő szerint hétfő éjszaka Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov volt az amerikai PBS vendége, és ott elmondta, hogy Moszkva nem fog jótékonysági kérdést csinálni az ügyből, és nem fognak ingyen földgázt küldeni Nyugat-Európába.

A HOLDBLOG-on kitérek arra a trendre, hogy miközben a világpiacra egyre nehezebben jut el az orosz olaj, addig Moszkva barátai diszkontáron, hordónként akár 25-30 dollár kedvezménnyel jutnak az uralnak nevezett energiahordozóhoz.

Nagy nyertes a két vezetői ázsiai hatalom: Kína, illetve a Nyugat és Oroszország között kötéltáncot járó India. Utóbbi ország ráadásul, ellentétben a barátságtalanokkal, a jövőben is euróban fizethet Moszkvának.

Kína lehet a másik szereplő, mely a kellemetlenné vált orosz olaj nagy felvásárlója lehet – főleg, ha jüanban fizethet érte, erről egyébként a szaúdiakkal is tárgyalnak. Ráadásul Pekingnek az embargók továbbgyűrűzésétől sem kell tartania, hiszen az iráni olajbeszerzései során már kitanulta, hogyan lehetséges kijátszani azokat, például Katar kereskedelmi közbeiktatásával.

Putyin asztalára csütörtökig, azaz holnapig kell letenni a rubeles gázfizetési koncepciót. Bármilyen forgatókönyv is születik, az biztosan nagy hatással lesz az orosz gázpiac, az európai energiapolitika jövőjére.

Közben egy dolog biztosnak látszik: az orosz-ukrán háború következtében átrendeződő energetikai szektor nagy nyertese a Vakmajom által csak Szaúd-Amerikának titulált, LNG-király Egyesült Államok lehet.

A teljes cikkem a HOLDBLOG-on olvasható.

Világ euró gáz india Kína Oroszország rubel Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. március 30. 17:35 Világ

A háborús bűnös Oroszország őrködhet áprilistól a világ békéje és biztonsága fölött

Az ukránok szerint ez egy rossz vicc. Ki lehet-e zárni Oroszországot az ENSZ-ből?

Kolozsi Ádám
2023. március 30. 15:32 Világ

Megduplázzák a megújuló energiát az EU-ban, az atompártiak is elégedettek lehetnek

Bár a svéd elnökség a klímaharc fontos győzelmeként kommunikálja a csütörtök reggelre elért kompromisszumot a megújuló energia arányának növeléséről, a zöld szervezetek kritikusak.

Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

A visszavonulást megakadályozó egységek nem számítanak újdonságnak az orosz hadsereg történetében.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Váczi István
2023. március 30. 04:34 Vállalat

Másfél éve nem emelt fizetést az Aldi az egyik népszerű munkakörben

Ha most kezd valaki területi értékesítési vezetőként a láncnál, 30 százalékkal kevesebbet ér a bére, mint 2021 őszén. Érdeklődőből így sincs hiány.

Speck Gyula
2023. március 29. 17:36 Világ

Válságosak a magyar-német politikai kapcsolatok, de hiba lenne temetni őket

Megváltozott a német külpolitikai gondolkodás, és ezt Magyarországnak sem szabadna figyelmen kívül hagynia.