A Just nevű amerikai startup vállalkozás megkapta az engedélyt arra, hogy laborban növesztett/termesztett csirkehús pogácsákat kezdjen árusítani Szingapúrban. A Technology Review cikke szerint ez az első eset, hogy szintetikus módon előállított húst engednek üzletekben és éttermekben forgalmazni.
Az engedélyeztetésen csaknem két éve dolgoztak a cég és a szingapúri felügyelet szakemberei, és rengeteg vizsgálaton kellett a terméknek keresztül mennie annak érdekében, hogy biztonsággal fogyaszthatónak minősüljön. A hatóságok nem csak a készterméket, hanem a teljes gyártási folyamatot ellenőrizték, mielőtt aláírták volna a papírokat.
Szintetikus húsok növesztésével számos cég foglalkozik, illetve kísérletezik már világszerte, és a technológia alapjai általában ugyanazok: kis mennyiségű állati mintát helyeznek olyan laborkörülmények közé, hogy a sejtek szaporodásnak induljanak, majd a kellő mennyiség elérésekor a műhúst általában a húspogácsák fő, de korántsem egyedüli alapanyagaként használják fel.
A szintetikus húsok piacát alapvetően azoknak a fogyasztóknak a kereslete teremtette meg, akik szeretik a húsokat, és nem szívesen mondanak le róluk, de etikai (állatjóléti) vagy környezetvédelmi szempontok miatt az állattenyésztést problémásnak tartják.
Élet
Fontos