Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 13. 10:48 Világ

Karanténlakások rázzák fel az albérleti piacot Lengyelországban

Sok szempontból hasonló folyamatok játszódnak le a lengyel albérleti piacon, mint ami Magyarországon is megfigyelhető: visszaesett a kereslet, a díjak csökkentek, javult a bérlők alkupozíciója, bérbeadói oldalon pedig elindult az alkalmazkodás, néha innovatív elemekkel.

A money.pl arról ír, hogy a piacon feltűntek olyan ingatlanok, amelyeket kifejezetten úgy hirdetnek, hogy alkalmasak a 14 napos karantén eltöltésére, ha valaki például nem szeretne találkozni a vele amúgy egy fedél alatt lakó idősebb szüleivel. A cikkben megszólaltatott nő azért döntött úgy, hogy ilyen célra hirdeti a lánya számára épített, de üresen álló házát, mert fizetni kell a felvett hitelt. Így azt is elfogadja, ha kéthetente cserélődnek az albérlők, akiket nem is válogathat meg.

Esete közel sem egyedi, és a korábban is az albérleti piacon lévő lakóingatlanok mellett például falusi turisztikai szálláshelyeket is hirdetnek úgy, hogy alkalmasak a karantén időszakának eltöltésére.

A kereslet szintén tetten érhető a hirdetésekben. Az egyik feladója például öt fehérorosz vendégmunkása számára keres sürgősen olyan lakást vagy házat, ahol eltölthetik a kéthetes karantént.

A lap által megkérdezett ingatlanszakértő szerint ezzel a megoldással főleg azok kísérleteznek, akik korábban rövid távú kiadással hasznosították az ingatlanjukat. Miután ez a kereslet – főképpen az elmaradó turisták miatt – eltűnt, a tulajdonosok egy része eladta az ingatlant, mások hosszú távra adják ki, a maradék pedig a „Covid-piacon” próbál érvényesülni. A szakember szerint azonban nehéz megmondani, hogy az utóbbi elég jövedelmező-e.

Az egyik lengyel ingatlanos oldal szerint augusztusban több mint 40 százalékkal volt kisebb a kereslet az egy évvel korábbihoz képest, és még szeptemberben is 20 százalékos csökkenést mértek. A hónap végén az üres albérletek aránya 8 százalék volt, ami több mint a duplája a 2019 augusztusában mért értéknek. Igaz, idén júliusban 16 százalék felett is járt ez a mutató. Ebben szerepet játszik, hogy sok vendégmunkás távozott Lengyelországból, rengeteg egyetemista távoktatásban kezdte a szemesztert, és a munkavállalók közül is kevesebb embernek van szüksége albérletre, mint korábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira padlón van a szállodapiac, hogy albérletszerűen kiadják a hotelszobát havi 89 ezerértÉs ebben benne van a rezsi, az ingyen kávé és tea, igény szerint mikrosütő és a heti takarítás is. Igaz, nem általános a trend, de könnyen lehet ma albérlet helyett hotelbe költözni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ albérlet járvány karantén Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.