Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 13. 10:48 Világ

Karanténlakások rázzák fel az albérleti piacot Lengyelországban

Sok szempontból hasonló folyamatok játszódnak le a lengyel albérleti piacon, mint ami Magyarországon is megfigyelhető: visszaesett a kereslet, a díjak csökkentek, javult a bérlők alkupozíciója, bérbeadói oldalon pedig elindult az alkalmazkodás, néha innovatív elemekkel.

A money.pl arról ír, hogy a piacon feltűntek olyan ingatlanok, amelyeket kifejezetten úgy hirdetnek, hogy alkalmasak a 14 napos karantén eltöltésére, ha valaki például nem szeretne találkozni a vele amúgy egy fedél alatt lakó idősebb szüleivel. A cikkben megszólaltatott nő azért döntött úgy, hogy ilyen célra hirdeti a lánya számára épített, de üresen álló házát, mert fizetni kell a felvett hitelt. Így azt is elfogadja, ha kéthetente cserélődnek az albérlők, akiket nem is válogathat meg.

Esete közel sem egyedi, és a korábban is az albérleti piacon lévő lakóingatlanok mellett például falusi turisztikai szálláshelyeket is hirdetnek úgy, hogy alkalmasak a karantén időszakának eltöltésére.

A kereslet szintén tetten érhető a hirdetésekben. Az egyik feladója például öt fehérorosz vendégmunkása számára keres sürgősen olyan lakást vagy házat, ahol eltölthetik a kéthetes karantént.

A lap által megkérdezett ingatlanszakértő szerint ezzel a megoldással főleg azok kísérleteznek, akik korábban rövid távú kiadással hasznosították az ingatlanjukat. Miután ez a kereslet – főképpen az elmaradó turisták miatt – eltűnt, a tulajdonosok egy része eladta az ingatlant, mások hosszú távra adják ki, a maradék pedig a „Covid-piacon” próbál érvényesülni. A szakember szerint azonban nehéz megmondani, hogy az utóbbi elég jövedelmező-e.

Az egyik lengyel ingatlanos oldal szerint augusztusban több mint 40 százalékkal volt kisebb a kereslet az egy évvel korábbihoz képest, és még szeptemberben is 20 százalékos csökkenést mértek. A hónap végén az üres albérletek aránya 8 százalék volt, ami több mint a duplája a 2019 augusztusában mért értéknek. Igaz, idén júliusban 16 százalék felett is járt ez a mutató. Ebben szerepet játszik, hogy sok vendégmunkás távozott Lengyelországból, rengeteg egyetemista távoktatásban kezdte a szemesztert, és a munkavállalók közül is kevesebb embernek van szüksége albérletre, mint korábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira padlón van a szállodapiac, hogy albérletszerűen kiadják a hotelszobát havi 89 ezerértÉs ebben benne van a rezsi, az ingyen kávé és tea, igény szerint mikrosütő és a heti takarítás is. Igaz, nem általános a trend, de könnyen lehet ma albérlet helyett hotelbe költözni.

Világ albérlet járvány karantén Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás.

Mészáros R. Tamás
2020. október 12. 17:04 Világ

Az elnökválasztás örökérvényű szabálya is veszélybe került Amerikában

Bár a gazdasági helyzet hagyományosan az amerikai elnökválasztás kimenetelének egyik legjobb indikátora, idén a társadalom megosztottsága ezt is felülírja.

Fontos

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.

Stubnya Bence
2020. október 16. 06:47 Közélet

Készültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiacon

Az országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.