Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 13. 10:48 Világ

Karanténlakások rázzák fel az albérleti piacot Lengyelországban

Sok szempontból hasonló folyamatok játszódnak le a lengyel albérleti piacon, mint ami Magyarországon is megfigyelhető: visszaesett a kereslet, a díjak csökkentek, javult a bérlők alkupozíciója, bérbeadói oldalon pedig elindult az alkalmazkodás, néha innovatív elemekkel.

A money.pl arról ír, hogy a piacon feltűntek olyan ingatlanok, amelyeket kifejezetten úgy hirdetnek, hogy alkalmasak a 14 napos karantén eltöltésére, ha valaki például nem szeretne találkozni a vele amúgy egy fedél alatt lakó idősebb szüleivel. A cikkben megszólaltatott nő azért döntött úgy, hogy ilyen célra hirdeti a lánya számára épített, de üresen álló házát, mert fizetni kell a felvett hitelt. Így azt is elfogadja, ha kéthetente cserélődnek az albérlők, akiket nem is válogathat meg.

Esete közel sem egyedi, és a korábban is az albérleti piacon lévő lakóingatlanok mellett például falusi turisztikai szálláshelyeket is hirdetnek úgy, hogy alkalmasak a karantén időszakának eltöltésére.

A kereslet szintén tetten érhető a hirdetésekben. Az egyik feladója például öt fehérorosz vendégmunkása számára keres sürgősen olyan lakást vagy házat, ahol eltölthetik a kéthetes karantént.

A lap által megkérdezett ingatlanszakértő szerint ezzel a megoldással főleg azok kísérleteznek, akik korábban rövid távú kiadással hasznosították az ingatlanjukat. Miután ez a kereslet – főképpen az elmaradó turisták miatt – eltűnt, a tulajdonosok egy része eladta az ingatlant, mások hosszú távra adják ki, a maradék pedig a „Covid-piacon” próbál érvényesülni. A szakember szerint azonban nehéz megmondani, hogy az utóbbi elég jövedelmező-e.

Az egyik lengyel ingatlanos oldal szerint augusztusban több mint 40 százalékkal volt kisebb a kereslet az egy évvel korábbihoz képest, és még szeptemberben is 20 százalékos csökkenést mértek. A hónap végén az üres albérletek aránya 8 százalék volt, ami több mint a duplája a 2019 augusztusában mért értéknek. Igaz, idén júliusban 16 százalék felett is járt ez a mutató. Ebben szerepet játszik, hogy sok vendégmunkás távozott Lengyelországból, rengeteg egyetemista távoktatásban kezdte a szemesztert, és a munkavállalók közül is kevesebb embernek van szüksége albérletre, mint korábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira padlón van a szállodapiac, hogy albérletszerűen kiadják a hotelszobát havi 89 ezerértÉs ebben benne van a rezsi, az ingyen kávé és tea, igény szerint mikrosütő és a heti takarítás is. Igaz, nem általános a trend, de könnyen lehet ma albérlet helyett hotelbe költözni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ albérlet járvány karantén Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.