Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 13. 10:48 Világ

Karanténlakások rázzák fel az albérleti piacot Lengyelországban

Sok szempontból hasonló folyamatok játszódnak le a lengyel albérleti piacon, mint ami Magyarországon is megfigyelhető: visszaesett a kereslet, a díjak csökkentek, javult a bérlők alkupozíciója, bérbeadói oldalon pedig elindult az alkalmazkodás, néha innovatív elemekkel.

A money.pl arról ír, hogy a piacon feltűntek olyan ingatlanok, amelyeket kifejezetten úgy hirdetnek, hogy alkalmasak a 14 napos karantén eltöltésére, ha valaki például nem szeretne találkozni a vele amúgy egy fedél alatt lakó idősebb szüleivel. A cikkben megszólaltatott nő azért döntött úgy, hogy ilyen célra hirdeti a lánya számára épített, de üresen álló házát, mert fizetni kell a felvett hitelt. Így azt is elfogadja, ha kéthetente cserélődnek az albérlők, akiket nem is válogathat meg.

Esete közel sem egyedi, és a korábban is az albérleti piacon lévő lakóingatlanok mellett például falusi turisztikai szálláshelyeket is hirdetnek úgy, hogy alkalmasak a karantén időszakának eltöltésére.

A kereslet szintén tetten érhető a hirdetésekben. Az egyik feladója például öt fehérorosz vendégmunkása számára keres sürgősen olyan lakást vagy házat, ahol eltölthetik a kéthetes karantént.

A lap által megkérdezett ingatlanszakértő szerint ezzel a megoldással főleg azok kísérleteznek, akik korábban rövid távú kiadással hasznosították az ingatlanjukat. Miután ez a kereslet – főképpen az elmaradó turisták miatt – eltűnt, a tulajdonosok egy része eladta az ingatlant, mások hosszú távra adják ki, a maradék pedig a „Covid-piacon” próbál érvényesülni. A szakember szerint azonban nehéz megmondani, hogy az utóbbi elég jövedelmező-e.

Az egyik lengyel ingatlanos oldal szerint augusztusban több mint 40 százalékkal volt kisebb a kereslet az egy évvel korábbihoz képest, és még szeptemberben is 20 százalékos csökkenést mértek. A hónap végén az üres albérletek aránya 8 százalék volt, ami több mint a duplája a 2019 augusztusában mért értéknek. Igaz, idén júliusban 16 százalék felett is járt ez a mutató. Ebben szerepet játszik, hogy sok vendégmunkás távozott Lengyelországból, rengeteg egyetemista távoktatásban kezdte a szemesztert, és a munkavállalók közül is kevesebb embernek van szüksége albérletre, mint korábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira padlón van a szállodapiac, hogy albérletszerűen kiadják a hotelszobát havi 89 ezerértÉs ebben benne van a rezsi, az ingyen kávé és tea, igény szerint mikrosütő és a heti takarítás is. Igaz, nem általános a trend, de könnyen lehet ma albérlet helyett hotelbe költözni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ albérlet járvány karantén Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 28. 09:27 Világ

Kilométeres sorokban menekülnek a szülőföldjükről: az örmény exodus tragédiája

Karabah némileg hasonló helyet foglal el az örmény tudatban, mint a magyarban Erdély, vagy a szerbek számára Koszovó.

Mészáros R. Tamás
2023. szeptember 26. 04:34 Közélet, Világ

Korrupció, zabigyerek és atomrakéták: rég nem látott tisztogatás indult Kínában, vad elméletekkel

Az elmúlt hetekben a kínai külügyminiszter és a védelmi miniszter is eltűnt a nyilvánosság elől.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 24. 13:45 Világ

Ukrajnának kevés az esélye egy fajsúlyos amerikai támogatásra

Alig hozott eredményt Zelenszkij washingtoni látogatása, annak ellenére sem kapott ígéretet a 24 milliárd dolláros újabb katonai csomagra, hogy zárt körben arról beszélt, anélkül elveszítik a háborút. Európában és a tengerentúlon is gyengül az elköteleződés Ukrajna segítése mellett.

Fontos

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Fabók Bálint
2023. szeptember 27. 15:15 Adat

Budai kerületekben a 60 százalékot is meghaladja a diplomások aránya, 300 településen az 5 százalékot sem éri el

A magyar települések 40 százalékában 10 százaléknál kevesebb a diplomások aránya, a II. és a XII. kerületben viszont 66 százalék ez a mutató.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 27. 13:00 Adat, Élet

Duplázódott a kínaiak száma Magyarországon, az indiaiak száma ennél is nagyobb arányban nőtt

Az ukrán polgárok száma a friss adatok alapján nem a háború miatt ugrott meg.