Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 24. 12:57 Világ

Nem az amerikai pénzügyminiszternek kellene oktatnia Greta Thunberget

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a Davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta, Greta Thunbergnek nem kellene annyit beszélnie a klímapolitikáról. “Ha majd elment egy egyetemre közgazdaságtant tanulni, visszajöhet, és elmagyarázhatja nekünk”, tette hozzá a beszámolók szerint. A svéd aktivista rövid tweetben válaszolt, amiben azt írta, az évhalasztása ugyan csak augusztusban jár le, ahhoz azonban nem kell egyetemi diploma, hogy kiszámoljuk, a fosszilis energiahordozók támogatása mellett nem jön össze a legfeljebb 1,5 fokos melegedést okozó károsanyag-kibocsátás.

De nem is az a lényeg, hogy Mnuchin a lenéző kijelentésére egy sokkal inkább szakmai alapokra helyezett választ kapott, hanem az, hogy ahogy a Vox is írja,

éppen Mnuchinnak kellett volna jobban odafigyelnie az órákon, amikor egyetemre járt.

 

A pénzügyminiszter a Yale Egyetemen szerezte a közgazdasági alapdiplomáját, ahol többek között William Nordhaus neves Nobel-díjas professzor tanít. Nordhaus éppen azért kapta a Nobel-díjat, mert integrált modellt dolgozott ki a klímaváltozás gazdasági és szociális hatásának értékelésére.

Nordhaus arra a következtetésre jutott, hogy minden újabb tonna szén-dioxidnak megfelelő káros anyag, amit a környezetbe juttatunk, mai értéken 36 dollár “társadalmi költséget” okoz. Más kutatók ennél jóval nagyobb költséget feltételeznek, a Trump kormányzat azonban csak 1-7 dollár közé teszi az értéket, ami köszönő viszonyban sincs semmilyen tudományos konszenzussal.

A világ közgazdász közösségének döntő része szén-dioxid-adót szeretne, ahogy ezt a 2019 januári közös nyilatkozatuk óta mindenki tudja. A több mint két tucat Nobel-díjas által is aláírt, konszenzusosnak nevezhető javaslat tonnánként 40 dolláros szén-dioxid-adót szorgalmaz, amit minden évben az infláció felett 5 százalékkal kellene emelni. Ez emögötti elgondolást itt mutattuk be hosszabban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlig használják több ezer tudós klímaváltozás elleni kedvenc fegyverétA világ károsanyag-kibocsátásának 15 százalékát adóztatják jelenleg, és csak az országok töredékében olyan mértékben, amivel el lehetne érni a párizsi klímacélokat. A közgazdászok imádják a szén-dioxid-adót, a világ nem annyira. De miért?

Mint a Vox is megállapítja, teljesen valós vitát is lehet folytatni arról, hogy mennyire fontos a gazdasági növekedés, érdemes-e visszafogni azt azért, hogy a gazdaság át tudjon állni a szén-dioxid utáni időszakra. Vannak, akik szerint túl nagy növekedési sokk lenne az átállás elsietése, és gazdasági növekedéstől amúgy is nagyobb eséllyel várhatunk hatékony megoldásokat. 

Mnuchin viszont élből elutasítja ezt a vitát, ráadásul egy olyan kormány pénzügyminisztereként, amely 70 százalékkal visszavágja a megújuló energiaprogramok finanszírozását, és szép lassan az összes létező környezetvédelmi szabályozást leépített.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet demokratikus és piaci választ adni a klímaváltozásra?Lehet, hogy hiába várunk erre, ha nem hozunk létre olyan intézményeket, amelyek hatékonyan vezetnék ezt a folyamatot. Hozzászólás az extrapoláció-vitához.

Világ Greta Thunberg klímaváltozás Steven Mnuchin william nordhaus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás.

Fontos

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.