Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 24. 12:57 Világ

Nem az amerikai pénzügyminiszternek kellene oktatnia Greta Thunberget

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a Davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta, Greta Thunbergnek nem kellene annyit beszélnie a klímapolitikáról. “Ha majd elment egy egyetemre közgazdaságtant tanulni, visszajöhet, és elmagyarázhatja nekünk”, tette hozzá a beszámolók szerint. A svéd aktivista rövid tweetben válaszolt, amiben azt írta, az évhalasztása ugyan csak augusztusban jár le, ahhoz azonban nem kell egyetemi diploma, hogy kiszámoljuk, a fosszilis energiahordozók támogatása mellett nem jön össze a legfeljebb 1,5 fokos melegedést okozó károsanyag-kibocsátás.

De nem is az a lényeg, hogy Mnuchin a lenéző kijelentésére egy sokkal inkább szakmai alapokra helyezett választ kapott, hanem az, hogy ahogy a Vox is írja,

éppen Mnuchinnak kellett volna jobban odafigyelnie az órákon, amikor egyetemre járt.

 

A pénzügyminiszter a Yale Egyetemen szerezte a közgazdasági alapdiplomáját, ahol többek között William Nordhaus neves Nobel-díjas professzor tanít. Nordhaus éppen azért kapta a Nobel-díjat, mert integrált modellt dolgozott ki a klímaváltozás gazdasági és szociális hatásának értékelésére.

Nordhaus arra a következtetésre jutott, hogy minden újabb tonna szén-dioxidnak megfelelő káros anyag, amit a környezetbe juttatunk, mai értéken 36 dollár “társadalmi költséget” okoz. Más kutatók ennél jóval nagyobb költséget feltételeznek, a Trump kormányzat azonban csak 1-7 dollár közé teszi az értéket, ami köszönő viszonyban sincs semmilyen tudományos konszenzussal.

A világ közgazdász közösségének döntő része szén-dioxid-adót szeretne, ahogy ezt a 2019 januári közös nyilatkozatuk óta mindenki tudja. A több mint két tucat Nobel-díjas által is aláírt, konszenzusosnak nevezhető javaslat tonnánként 40 dolláros szén-dioxid-adót szorgalmaz, amit minden évben az infláció felett 5 százalékkal kellene emelni. Ez emögötti elgondolást itt mutattuk be hosszabban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlig használják több ezer tudós klímaváltozás elleni kedvenc fegyverétA világ károsanyag-kibocsátásának 15 százalékát adóztatják jelenleg, és csak az országok töredékében olyan mértékben, amivel el lehetne érni a párizsi klímacélokat. A közgazdászok imádják a szén-dioxid-adót, a világ nem annyira. De miért?

Mint a Vox is megállapítja, teljesen valós vitát is lehet folytatni arról, hogy mennyire fontos a gazdasági növekedés, érdemes-e visszafogni azt azért, hogy a gazdaság át tudjon állni a szén-dioxid utáni időszakra. Vannak, akik szerint túl nagy növekedési sokk lenne az átállás elsietése, és gazdasági növekedéstől amúgy is nagyobb eséllyel várhatunk hatékony megoldásokat. 

Mnuchin viszont élből elutasítja ezt a vitát, ráadásul egy olyan kormány pénzügyminisztereként, amely 70 százalékkal visszavágja a megújuló energiaprogramok finanszírozását, és szép lassan az összes létező környezetvédelmi szabályozást leépített.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet demokratikus és piaci választ adni a klímaváltozásra?Lehet, hogy hiába várunk erre, ha nem hozunk létre olyan intézményeket, amelyek hatékonyan vezetnék ezt a folyamatot. Hozzászólás az extrapoláció-vitához.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Greta Thunberg klímaváltozás Steven Mnuchin william nordhaus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.