Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 24. 12:57 Világ

Nem az amerikai pénzügyminiszternek kellene oktatnia Greta Thunberget

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a Davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta, Greta Thunbergnek nem kellene annyit beszélnie a klímapolitikáról. “Ha majd elment egy egyetemre közgazdaságtant tanulni, visszajöhet, és elmagyarázhatja nekünk”, tette hozzá a beszámolók szerint. A svéd aktivista rövid tweetben válaszolt, amiben azt írta, az évhalasztása ugyan csak augusztusban jár le, ahhoz azonban nem kell egyetemi diploma, hogy kiszámoljuk, a fosszilis energiahordozók támogatása mellett nem jön össze a legfeljebb 1,5 fokos melegedést okozó károsanyag-kibocsátás.

De nem is az a lényeg, hogy Mnuchin a lenéző kijelentésére egy sokkal inkább szakmai alapokra helyezett választ kapott, hanem az, hogy ahogy a Vox is írja,

éppen Mnuchinnak kellett volna jobban odafigyelnie az órákon, amikor egyetemre járt.

 

A pénzügyminiszter a Yale Egyetemen szerezte a közgazdasági alapdiplomáját, ahol többek között William Nordhaus neves Nobel-díjas professzor tanít. Nordhaus éppen azért kapta a Nobel-díjat, mert integrált modellt dolgozott ki a klímaváltozás gazdasági és szociális hatásának értékelésére.

Nordhaus arra a következtetésre jutott, hogy minden újabb tonna szén-dioxidnak megfelelő káros anyag, amit a környezetbe juttatunk, mai értéken 36 dollár “társadalmi költséget” okoz. Más kutatók ennél jóval nagyobb költséget feltételeznek, a Trump kormányzat azonban csak 1-7 dollár közé teszi az értéket, ami köszönő viszonyban sincs semmilyen tudományos konszenzussal.

A világ közgazdász közösségének döntő része szén-dioxid-adót szeretne, ahogy ezt a 2019 januári közös nyilatkozatuk óta mindenki tudja. A több mint két tucat Nobel-díjas által is aláírt, konszenzusosnak nevezhető javaslat tonnánként 40 dolláros szén-dioxid-adót szorgalmaz, amit minden évben az infláció felett 5 százalékkal kellene emelni. Ez emögötti elgondolást itt mutattuk be hosszabban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlig használják több ezer tudós klímaváltozás elleni kedvenc fegyverétA világ károsanyag-kibocsátásának 15 százalékát adóztatják jelenleg, és csak az országok töredékében olyan mértékben, amivel el lehetne érni a párizsi klímacélokat. A közgazdászok imádják a szén-dioxid-adót, a világ nem annyira. De miért?

Mint a Vox is megállapítja, teljesen valós vitát is lehet folytatni arról, hogy mennyire fontos a gazdasági növekedés, érdemes-e visszafogni azt azért, hogy a gazdaság át tudjon állni a szén-dioxid utáni időszakra. Vannak, akik szerint túl nagy növekedési sokk lenne az átállás elsietése, és gazdasági növekedéstől amúgy is nagyobb eséllyel várhatunk hatékony megoldásokat. 

Mnuchin viszont élből elutasítja ezt a vitát, ráadásul egy olyan kormány pénzügyminisztereként, amely 70 százalékkal visszavágja a megújuló energiaprogramok finanszírozását, és szép lassan az összes létező környezetvédelmi szabályozást leépített.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet demokratikus és piaci választ adni a klímaváltozásra?Lehet, hogy hiába várunk erre, ha nem hozunk létre olyan intézményeket, amelyek hatékonyan vezetnék ezt a folyamatot. Hozzászólás az extrapoláció-vitához.

Világ Greta Thunberg klímaváltozás Steven Mnuchin william nordhaus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 4. 16:12 Vállalat, Világ

Lakókocsi-hajó hibridet kezdett árulni a Tchibo, a németek megőrülnek érte

Két legyet egy csapásra, a karavánhajó egy trélerre felrakva hirtelen sima lakókocsivá változtatható.

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 12:30 Világ

Trendforduló: a történelem folyamán először csökken a szénipar kapacitása

A szénipar az üvegházhatású gázok 30 százalékáért felel, de úgy tűnik, idén elkezdett visszaszorulni.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 2. 13:15 Világ

Furcsa betétdíjat vetnének ki a fáradt olajra Lengyelországban

Azt szeretnék elérni, hogy ne érje meg vele fűteni, mert még mindig sokan ezt teszik.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. augusztus 7. 12:42 Adat

Ezt a szezont már a Balatonnál sem lesz könnyű visszahozni

A júniusi turisztikai számok még mindig nagyon rosszak. Július-augusztusban az ország egyes régióiban nagyon felpörgött a forgalom, de a kiesést ez már nem hozza vissza.

Avatar
2020. augusztus 6. 16:03 Pénz

Prés alatt az olajipar: szennyeznek, de még nyereséget sem termelnek

Nem bűnbakot kell csinálni a szektorból, hiszen ők lehetnek alkalmasak arra, hogy megvalósítsák technológiai átmenetet.

Tóth István János
2020. augusztus 6. 06:29 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., második rész

Vajon mi magyarázza, hogy választások előtt mindig készpénzben úszik a Mészáros és Mészáros, és hogy legnagyobb vevőik - közöttük a magyar állam - előre utalják a tízmilliárdokat?