Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. június 9. 13:20 Élet, Világ

Amszterdamban elkezdték kiskertekre cserélni a városi parkolóhelyeket

A tavalyi amszterdami önkormányzati választás kampányában a közepes méretű zöld párt (a 2017-es parlamenti választáson kilenc százalékos támogatottsággal az ötödik helyen végeztek), a GroenLinks azt az ígéretet tette, hogy megszüntetnek 10 ezer parkolóhelyet a város központjában.

A városi választást végül 20 százalékos támogatottsággal meg is nyerte a párt, részben a kampányban komolyabb feltűnést keltő ígéret miatt. A parkolóhelyek csökkentésére a GroenLinks szerint azért van szükség, mert becslésük alapján a parkoló kocsik a közterek akár 30-40 százalékát is elfoglalhatják a belvárosban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBicikligyártásban még a franciákat és a hollandokat is megelőzhetjükHa tényleg évi 1 millió bringát fog készíteni a világ legnagyobb gyártója Gyöngyösön, akkor az európai negyedik hely is meglehet.

A tervek szerint évente nagyjából 1500-zal csökkentik a parkolóhelyek számát, 2025-ig több mint 11 ezer belvárosi parkolóhelyet szeretnének megszüntetni. Nem az autósok parkolási lehetőségeinek szűkítése a cél, hanem a parkolási engedélyek kiadásának szigorításával érnék el, hogy kevesebben parkolhassanak.

Jelenleg 133 ezer parkolási engedély van kiadva Amszterdamban, ennél több nem is lesz, a belvárosi részeken pedig a parkolási helyek célzott csökkentésébe kezdenek. Az amszterdami városháza úgy számol, hogy ha nem bocsát ki új engedélyt. Ha valaki elköltözik, eladja az autóját vagy meghal, az önmagában jelentősen csökkentené a parkolási engedélyek számát. Az újonnan Amszterdamba költözőknek ugyanakkor lesz lehetőségük engedélyt szerezni, viszont egy ilyen megszerzésének a jövőben akár két évre is nőhet a várakozási ideje. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElektromos biciklivel és festőrobottal nőtt 5,5 milliárdos céggé a GepidaElőször arra jöttek rá, hogy egyszerűbb alkatrészeket importálni, és abból rakni össze a bicikliket. Ma már 110 embernek adnak munkát, és Új-Zélandon is az ő bringáikat veszik.

A megüresedett helyeket pedig igyekeznek hasznosítani. Persze nem minden helyet tudnak közvetlenül átalakítani, de az egyik városnegyedben elkezdték tesztelni a parkolás felszámolását. A korábbi parkolóhelyeket kiskertek, padok vagy akár mini játszóterek lepték el.

“A parkoló autók olyanok, mint a kerítések, elválasztják egymástól a szomszédokat” – mondta a CityLaben megjelent cikk szerint Katelijne Boerma, Amszterdam kerékpározásért felelős polgármestere. Boerma szerint az autóktól mentesített részek olyanokká váltak, mint a parkok, mivel hirtelen foglalkozni, törődni kezdtek ezekkel a részekkel az emberek, mert úgy érezték, hogy a közösség kezébe kerültek. A kezdeti eredményekről egy videó is készült:

Amszterdamban a bicikli számít a legfontosabb közlekedési eszköznek, a napi utazások 65 százalékát biciklin teszik meg a helyiek. Az autóktól megtisztított részeken a bicikliknek is sokkal több hely lett. A parkolóhelyek felmázolásától azt is várják, hogy a gyalogosoknak is jóval több szabad hely fog jutni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Amszterdam bicikli Hollandia kerékpár Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.