Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. február 1. 10:07 Élet, Világ

Ezen a képen a legújabb BMW-t rejtették el

Csaknem másfél évet késik, de végre bejelentették, hogy február 4-től elkezdik Németországban árulni a BMW régóta várt elektromos rollerét, az X2City-t. Nem akármilyen szerkezetről van szó, ami az árában is megmutatkozik: a rollert átszámolva 760 ezer forintért adják, és Magyarországon ennél is drágább lehet majd.

A BMW motoros ága elég komoly rollert fejlesztett, az eszköz viszonylag nagy méretű és nagy kerekű, a piacra dobást pedig elsősorban az késleltette, hogy megvárták vele a német szabályozás véglegesítését. Az X2City ezek szerint úgy van beállítva, hogy nem tud 20 km/h-nál gyorsabban menni, ám így hajtani lehet a bicikliutakon is.

A BMW új, elektromos rollere Lisszabonban. Fotó: BMW

Az eszközt pedállal lehet gyorsítani, de a kormányról bizonyos sebességekre állítható tempomat is van rajta. A hátsó kerékbe épített elektromotort a padlóba kombinált akkumulátor hajtja, a cég közlése szerint az elemet 2,5 óra alatt lehet feltölteni, és egy töltéssel 20-30 kilométeres lehet a roller hatótávja.

A komolyabb rollerek egyébként a magyar szabályok szerint segédmotoros kerékpárok, azaz megfelelő jogosítvány kell a vezetésükhöz és a bukósisak viselése is kötelező rajtuk.

Az elektromos rollerek a fejlett világban egyre népszerűbbek, és ahogy nemrég beszámoltunk róla, az egyik vezető amerikai rollermegosztó hamarosan Budapesten is megjelenhet a szolgáltatásával.

Az újfajta közlekedési eszköz megjelenése az amerikai tapasztalatok szerint alaposan megnöveli a sürgősségi osztályok forgalmát, egyelőre rendkívül sok rollerbalesetet regisztrálnak a tengerentúlon. A Los Angeles-i kórházi adatok szerint ott egy év alatt 249 rolleres bukás volt olyan súlyos, hogy sürgősen orvoshoz kellett vele menni, míg ugyanezen idő alatt a hasonlóan nagy biciklis balesetek száma 195, a gyalogosoké pedig 181 volt.

A statisztikák szerint nem azzal van a probléma, hogy a rollereseket elütik, vagy ők mennek neki másoknak, esetleg a falnak, hanem az emberek egyszerűen elesnek az eszközzel. A csonttörések aránya magas, 31 százalékos, ráadásul a fejsérülések aránya 40 százalék.

A legnagyobb amerikai rollermegosztó, a Bird ennek ellenére azért lobbizott, hogy a rollerek essenek egy elbánás alá a kerékpárokkal, és a használóknak ne legyen kötelező a fejvédő viselete. Ennek hatására Kaliforniában januártól már nem is kell bukósisakban rollerezni. A Bird mindezt úgy kommunikálja, hogy annak érdekében lobbizott, hogy az emberek könnyebben hozzájussanak a fenntartható közösségi mobilitáshoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBudapestre jöhet az egyik amerikai elektromosroller-megosztóA Lime applikációjában megjelent pár roller Budapesten, 300 + percenként 25 forint körül lehetne a használat díja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ baleset bicikliút BMW elektromos roller roller sérülés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.