Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. augusztus 14. 12:55 Adat, Vállalat

A visszavont engedély ellenére nem vett vissza a gödi akkugyár a friss adatok szerint

Leginkább a villamos berendezés gyártásában esett vissza az ipari termelés júniusban, ami rossz hír, mert az akkumulátorgyártást is magába foglaló ágazat egyre fontosabb része a magyar gazdaságnak.

  • Az egy év alatt bekövetkező 23 százalékos visszaesés nagyon jelentős, de rövidebb bázisú adatok szerint aligha volt gyakorlati hatása annak, hogy felfüggesztették a Samsung gödi gyárának környezethasználati engedélyét.

Előzmények: áprilisban ideiglenesen hatálytalanította a gödi Samsung SDI Zrt. környezethasználati engedélyét a Budapest Környéki Törvényszék a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület keresete alapján. A végzés következtében az illetékes hatóságnak le kellett volna állítani a gyártást a szervezet szerint.

  • A Pest Vármegyei Kormányhivatal a gyár működésének felfüggesztése helyett csak azon tevékenységek korlátozását látta indokoltnak, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges. A Samsung korábban is ezen engedély nélkül működtette az üzemet, hiszen csak a gyár megnyitása után évekkel, 2023-ban kötelezték annak megszerzésére.

Számokban: ahhoz képest, hogy az engedélyben szereplő 115 MWth-s hőtermelés helyett a kormányhivatali jogértelmezés szerint legfeljebb 50 MWth hőteljesítménnyel működhetnek a Samsung kazánjai – vagyis a korábban engedélyezett hő kevesebb mint felét termelheti az üzem –, havi alapon az alág júniusi termelési adata nem alakult rosszul.

  • Mint az alábbi (a termelést fix bázison mutató) grafikonon látható, az április majdnem a mélypontja volt az alágazat kibocsátásának, ehhez képest nem jöhetett volna felpattanás júniusban durva gödi termelési korlátozás mellett.
  • Három akkugyár termel ugyanis jelenleg Magyarországon, ezek a gödi Samsung és az SK komáromi, illetve iváncsai üzemei. Az SK helyzetéről mostanában nem sok jót hallani, Iváncsán még el sem kezdődött az érdemi munka, a vállalat tehát aligha léphetett a Samsung helyébe, ha ott a felfüggesztett engedély miatt jelentősen visszaesett volna a termelés.

Alulnézet: ez egybevág Csárdi Antal LMP-s parlamenti képviselő meglátásával, aki szerint változatlan műszakszámmal megy a termelés a Samsung SDI gyárában. Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet vezetője szintén nem tudott pár napja érdemi termeléskorlátozásról.

  • Hivatalos információ azonban nem volt erről, ezért érdekes az akkumulátorgyártást magában foglaló alágazat májusi és júniusi termelési adata.

Tágabb kontextus: reménysugár a Portfolio szerint, hogy hosszú lejtmenet után júniusban az egy hónappal korábbihoz képest növekedett az alág termelési indexe, és az még mindig közel harmadával magasabb, mint 2021-ben volt. A kilátásokat azonban árnyalják az elektromos autók európai piacáról érkező közelmúltbeli rossz hírek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnakKomoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottságA hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy kár, hogy nem Kínába szállítanak a magyar akkugyárakNoha az autópiac egésze gyengélkedik, az elektromos autók iránt egyre nő a kereslet Kínában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat akkumulátorgyártás akkumulátoripar ipari termelés samsung sdi Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 10. 15:29 Adat, Pénz

Kivételesen jól járnak a nyugdíjasok a kormány inflációs tévedésével

Míg az utóbbi években a nyugdíjasok hitelezték az államot a novemberi visszamenőleges emelésig, idén nőhet a juttatások reálértéke, mert 6 százalék alatt marad az infláció.

Stubnya Bence
2024. szeptember 9. 12:54 Adat

A lakosság negyede-ötöde tűnt el Pest belső kerületeiből 20 év alatt

A kerület kiürülése az egyik ok, amiért a terézvárosi önkormányzat szavazásra bocsátotta az Airbnb-kiadás betiltását.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 6. 14:08 Adat

A szép magyar alma elmehet külföldre, jöhet helyette az olcsóbb külföldi

Ha nem kapja össze magát az időjárás, akkor a szezon indultával legalábbis eléggé félő, hogy ez fog történni.

Fontos

Virovácz Péter
2024. szeptember 11. 17:06 Pénz, Világ

Adósságválsághoz vezethet, ha tovább szórja a pénzt Amerika

Együttes erővel söprik szőnyeg alá a költségvetési problémát az elnökjelöltek, pedig súlyos következményei lehetnek, ha nem változik semmi.

Stubnya Bence
2024. szeptember 11. 14:41 Vállalat, Világ

Felébredt szendergéséből a Volkswagen, és ezt a győri Audi is megérzi

Költségcsökkentésre és hatékonyságnövelésre van szükség, a változások a foglalkoztatásra is kihathatnak.

Hobot Péter
2024. szeptember 11. 11:37 Világ

A lerombolt ikertornyoktól az emlékműig és Reddit-irodáig – így épült újjá New York központja 9/11 után

A 23 éve elpusztult Világkereskedelmi Központ helyén a viták után egyaránt helyet kapott a tragédia emlékműve és a pezsgő üzleti élet.