Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 5. 16:51 Vállalat

Egyszerre jelzi és tetézi a magyar könyves szakma gondjait az Anima csődje

Bezártak az Anima boltjai, és végrehajtási eljárás indult a cég ellen, ráadásul az egykori partnerek közül többen arról panaszkodtak, hogy már hónapok óta nem fizette ki őket a könyves nagykereskedő, derült ki a Forbes cikkéből. A csőd nemcsak az Animakönyv Kft., hanem a könyvkereskedelem egészének problémáira is rámutat.

Miért fontos ez? A magyar könyvkereskedelmet évtizedek óta koncentrált működés jellemzi, vagyis a forgalom döntő részén néhány szereplő osztozik – újabban alapvetően már csak a Libri és a Líra számítanak meghatározó könyvterjesztőnek, most az Animakönyv dőlt be, 2017-ben az Alexandra csődje rengette meg az ágazatot.

  • A bizományosi értékesítés miatt a kiadókat is mélyen érinti a csőd, ugyanis jellemzően ők a könyveket bizományba adják a kereskedőknek, akiktől az átvett, majd eladott könyvek után kapják meg a pénzüket. Ha késnek a kereskedők a kifizetésekkel, vagy egyáltalán nem képesek rá, akkor a kisebb tartalékokkal rendelkező kiadók is csődközelbe kerülhetnek.

Számokban: az Animakönyv Kft. tavalyi eredménykimutatása még nem érhető el, a megelőző két évben nagyságrendileg 1,1 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 15-34 millió forintos adózott eredményt ért el, tehát a nettó profithányad 1-4 százalékos volt. Ennél jövedelmezőbben működik a Libri, és hasonlóan teljesít a Líra.

  • A Libri-Bookline Zrt. tavaly és tavalyelőtt 31-33 milliárdos forgalmat bonyolított, adózott eredménye 1,7-2,3 milliárd forint volt, így 5-8 százalékos profithányad adódik a konszolidált beszámolóban közzétett adatok szerint. A céget egy éve vette át a Mathias Corvinus Collegium, a Libri és Bookline közötti fúzió 2013-ban történt meg.
  • A cégcsoporton belül a kereskedelemmel a Libri Könyvkereskedelmi Kft. foglalkozik, aminek az elmúlt két évben 26-28 milliárdos nettó árbevétele és 0,9-1,4 milliárdos adózott eredménye volt, ami 3-5 százalékos nettó profithányadot jelent.
  • A Líra Könyv Zrt. 10-11 milliárd forintos nettó árbevételéhez képest elért 253-340 milliós adózott eredménye már csak 2-3 százalékos profithányadot tesz ki. A céget a gyermekvédelminek nevezett törvény megsértése miatt súlyosabb büntetések érik, mint a Librit, tulajdonosa a Tárki-alapító Kolosi Tamás.

Mit mondanak ők? Az Animakönyvnek már a hármas metró felújítása is betett, ugyanis kiterjedt bolthálózatot működtetett a metró aluljáróiban, mondta el a Forbesnak a cég ügyvezetője, Milus Péter. Ezt követték a covid-járvány és az infláció okozta válságok, amit tetőzött egy szerencsétlenül alakult változás a cég raktárbérletében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHárom éve még nem kapták meg, aztán jött a pénzügyi nyomás: így kebelezi be az MCC a magyar könyvpiacotKét éve Balogh még nem akarta eladni a részét az MCC-nek, de ez mostanra megváltozott. A jelek szerint emögött részben pénzügyi nyomás állhatott, és Baloghnak egy másik projektje miatt is szüksége lehetett a tőkére.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat könyv könyvek könyvesbolt könyvpiac Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.