Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 5. 16:51 Vállalat

Egyszerre jelzi és tetézi a magyar könyves szakma gondjait az Anima csődje

Bezártak az Anima boltjai, és végrehajtási eljárás indult a cég ellen, ráadásul az egykori partnerek közül többen arról panaszkodtak, hogy már hónapok óta nem fizette ki őket a könyves nagykereskedő, derült ki a Forbes cikkéből. A csőd nemcsak az Animakönyv Kft., hanem a könyvkereskedelem egészének problémáira is rámutat.

Miért fontos ez? A magyar könyvkereskedelmet évtizedek óta koncentrált működés jellemzi, vagyis a forgalom döntő részén néhány szereplő osztozik – újabban alapvetően már csak a Libri és a Líra számítanak meghatározó könyvterjesztőnek, most az Animakönyv dőlt be, 2017-ben az Alexandra csődje rengette meg az ágazatot.

  • A bizományosi értékesítés miatt a kiadókat is mélyen érinti a csőd, ugyanis jellemzően ők a könyveket bizományba adják a kereskedőknek, akiktől az átvett, majd eladott könyvek után kapják meg a pénzüket. Ha késnek a kereskedők a kifizetésekkel, vagy egyáltalán nem képesek rá, akkor a kisebb tartalékokkal rendelkező kiadók is csődközelbe kerülhetnek.

Számokban: az Animakönyv Kft. tavalyi eredménykimutatása még nem érhető el, a megelőző két évben nagyságrendileg 1,1 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 15-34 millió forintos adózott eredményt ért el, tehát a nettó profithányad 1-4 százalékos volt. Ennél jövedelmezőbben működik a Libri, és hasonlóan teljesít a Líra.

  • A Libri-Bookline Zrt. tavaly és tavalyelőtt 31-33 milliárdos forgalmat bonyolított, adózott eredménye 1,7-2,3 milliárd forint volt, így 5-8 százalékos profithányad adódik a konszolidált beszámolóban közzétett adatok szerint. A céget egy éve vette át a Mathias Corvinus Collegium, a Libri és Bookline közötti fúzió 2013-ban történt meg.
  • A cégcsoporton belül a kereskedelemmel a Libri Könyvkereskedelmi Kft. foglalkozik, aminek az elmúlt két évben 26-28 milliárdos nettó árbevétele és 0,9-1,4 milliárdos adózott eredménye volt, ami 3-5 százalékos nettó profithányadot jelent.
  • A Líra Könyv Zrt. 10-11 milliárd forintos nettó árbevételéhez képest elért 253-340 milliós adózott eredménye már csak 2-3 százalékos profithányadot tesz ki. A céget a gyermekvédelminek nevezett törvény megsértése miatt súlyosabb büntetések érik, mint a Librit, tulajdonosa a Tárki-alapító Kolosi Tamás.

Mit mondanak ők? Az Animakönyvnek már a hármas metró felújítása is betett, ugyanis kiterjedt bolthálózatot működtetett a metró aluljáróiban, mondta el a Forbesnak a cég ügyvezetője, Milus Péter. Ezt követték a covid-járvány és az infláció okozta válságok, amit tetőzött egy szerencsétlenül alakult változás a cég raktárbérletében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHárom éve még nem kapták meg, aztán jött a pénzügyi nyomás: így kebelezi be az MCC a magyar könyvpiacotKét éve Balogh még nem akarta eladni a részét az MCC-nek, de ez mostanra megváltozott. A jelek szerint emögött részben pénzügyi nyomás állhatott, és Baloghnak egy másik projektje miatt is szüksége lehetett a tőkére.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat könyv könyvek könyvesbolt könyvpiac Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.