Hírlevél feliratkozás
Avatar
2024. február 8. 08:00 Vállalat

Kávézó óriások: kit dobnak fel jobban, téged vagy a portfóliód?

A legtöbbünknek ismerősen cseng a Starbucks fogalom, ami nem is csoda, hiszen a világ legnagyobb kávézó márkájáról beszélünk. A már sokszor igeként használt „starbucksozás” a mindennapjaink részévé vált. A lánc kellemes kialakítású kávézói tökéletes lehetőséget nyújtanak nem is csupán kávézásra, hanem akár egy baráti beszélgetésre, tanulásra vagy akár munkára is. Ez az otthonos környezet az egyik, amivel belopta magát a kávéimádók szívébe a világon, miközben egy kínai konkurens teljesen más megközelítéssel kezdi éppen meghódítani a piacot.

Starbucks-sztori 

Három egyetemi barát alapította az első Starbucks-üzletet Seattle-ben, 1971-ben. Eleinte még csak szemeskávét és egyéb kiegészítőket árultak boltjukban, mivel úgy gondolták, hogy a kávé egy olyan dolog, amit otthon kell elkészíteni. Ezzel ment merőben szembe a ’82-ben marketingmenedzsernek felvett Howard Schultz, aki egy milánói útja után azt vetette fel a tulajdonosoknak, hogy ne csak a szemeket árulják, hanem kezdjenek el lefőzött kávét is árulni. 

Schultz ötlete nem talált nyitott fülekre, ezért ott is hagyta a vállalatot és megalapította a saját kávézóláncát, az Il Giornale-t, ami később olyan sikeres lett, hogy felvásárolta a Starbucksot és ezt a márkanevet átvéve másik üzleteire is, elkezdte rohamos terjeszkedését Amerikában.

Ahogy az ábrán is láthatjuk, az elmúlt majdnem 30 évben az üzletek száma a pár százas számról egészen 38 ezer fölé nőtt és egy viszonylag stabil növekedési ívet követ, leszámítva a 2008 utáni stagnálást. 

Milyen volt emellett a Starbucks gazdasági teljesítménye az elmúlt 5 évben?

A fekete levessel kezdve: a láncnak az elmúlt öt évben mindvégig negatív volt a saját tőkéje, tehát a vállalat összes kötelezettségének értéke meghaladja az összes eszközének értékét. Nem egy befektetőbarát indikátor ez… 

A vállalat bevétele viszont ebben az időszakban körülbelül 9 százalékot növekedett évente, a Covid-válság okozta visszaeséssel együtt is. A ROI (Return on Investment), magyarul befektetésarányos megtérülési mutatójának ötéves átlaga is 16 százalék fölött van, a ROA (Return on Assets) avagy eszközarányos megtérülése pedig 12 százalék az elmúlt 5 évből átlagosan, amelyek viszont kedvezőnek tűnnek. A nettó profit margin, amely a teljes bevétel és a nettó nyereség közötti arányt jelenti, pedig ugyanúgy 10 százalék fölötti ötéves átlagot mutat.

A papír a cikk megírásakor 94 és 95 dollár körül forog, a Yahoo Finance felületén 31 elemző átlagos egy éves célára pedig körülbelül 108 dollár, amely körülbelül 14 százalékos prognosztizált növekedést jelent.

Na, de akkor ki lehet a Dávidja ennek a Góliátnak?

Rövid válasz: a kínai Luckin Coffee.

A 2017-ben, Pekingben alapított kávézó neve több olvasónknak csenghet ismerősen. A fiatal kávézólánc 2019 májusában lépett tőzsdére 17 dolláros kibocsátási árral és rövid időn belül az 50 dolláros szint fölé is emelkedett (egy kis ideig), ami majdnem 200 százalékos pluszt jelentett a kibocsátási árhoz képest. Mindenki Luckin-lázban égett és biztosak voltak benne, hogy ez a cég taszítja le a Starbucks-ot a kávézóláncok trónjáról.

Azonban nem is egy évvel a tőzsdére lépést követően történt az, ami miatt feledésbe merült a befektetők körében ez a papír.

2020 áprilisában a vállalat nyilvánosságra hozta, hogy a 2019-es árbevételét közel 310 millió dollárral fújta fel. Ez több vezető kirúgásához, a részvényárfolyam zuhanásához és a papír NASDAQ-ról való kivezetéséhez vezetett. Az eltávolítás után a Luckin Coffee részvényei az OTC (Over the counter) piacon kezdtek el kereskedni. Az OTC-piacon történő kereskedés gyakran magasabb kockázatot jelent a befektetők számára, mivel ezek a piacok kevésbé átláthatóak és kevésbé szabályozottak.


Mindezekkel együtt a Luckin részvényének árfolyama egészen 2 dollár alá is zuhant, amellyel már a penny stocks-kategóriába esett, amik olyan részvények, amelyek 5 dollár alatt forognak.

Miért lehet mégis sikersztori a kínai láncból? A vállalat azóta folyamatosan a hírnevének visszaállításán dolgozik és emellett sikereket ér el, hiszen 2021-ben először már nyereséget is termelt, amely azóta is szépen növekedő tendenciát mutat. A ROI-ja (befektetésarányos megtérülése) jelenleg 27 százalék fölött van, a ROA-ja (eszközarányos megtérülése) pedig 19 százalék.

A papír a cikk megírásakor 23 dollár körül forog, a TradingView felületen elérhető 2 elemzői értékelés alapján pedig az átlagos 1 éves célár 42 dollár. Ez egy igen komoly, körülbelül 70 százalékos emelkedést jelentene.

Mindenesetre érdemes rajta tartani a szemünket a Luckin Coffee-n, hiszen úgy tűnik nem csak a ruhák és kis kiegészítők területén tarolnak a Shein vagy Temu féle platformok, hanem a kávézásnál is!

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.