Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. január 26. 13:04 Vállalat

Extraprofitadó kivetésével könnyít a kormány a gyógyszergyárak helyzetén

Extraprofitadót vet ki a gyógyszergyártókra a kormány, méghozzá január elejéig tartó visszamenőleges hatállyal a csütörtök késő este kiadott Magyar Közlönyben közzétett rendelettel. Az új teher a 2022 karácsonya előtt az ágazatra kivetett, most mérsékelt különadó mellé érkezik, és beszámítható a globális minimumadóba.

Miért fontos ez? Lényegében az árbevétel képezte az adóalapot a gyógyszergyártók különadójának meghatározásakor, így veszteséges működés esetén is adófizetési kötelezettség keletkezett. 2024-től az unió területén ráadásul életbe lép a globális minimumadó, aminek célja, hogy a 750 millió eurós árbevételt elérő vállalatok tényleges adóterhe elérje a 15 százalékot.

  • A társasági jövedelemadó típusú terhekre vonatkozik a minimumadó, ugyanis a célja a társasági adóval kapcsolatos országok közötti verseny korlátozása. A tegnap bevezetett extraprofitadó alapja már hasonló az iparűzési adóhoz (levonhatók bizonyos költségek az árbevételből), így a globális minimumadó számításakor is figyelembe lehet venni.

Számokban: az árbevétel alapján fizetendő különadó adókulcsai 0,5-1 százalékponttal csökkennek a tegnap kiadott rendelet értelmében, az így kieső bevételt kompenzálja a kormány az új adónemmel. „A megoldással a költségvetés nem veszít bevételt, és a magyar gyógyszergyárak terhei sem növekednek” – áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Reakciók: „(…) az adóteher abszolút észszerűtlen és kontraproduktív. Mindenesetre nagyon bízom benne, hogy a globális minimumadó jelentette új kereteken belül nem fogunk már találkozni ilyen negatív iparpolitikai tendenciával” – mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója novemberben az Inforádióban a különadóval kapcsolatban.

  • Nem jelent többletterhet az extraprofitadó a Richter működésére nézve a társaság közleménye szerint. Idén nagyjából 8 milliárd forint extraprofitadót fizethet a Richter, amit várhatóan nyereségadóként számol el, és beszámít a globális minimumadóba.
  • Kikezdte a Richter-részvények árfolyamát az extraprofitadó híre, de miután tisztázta a vállalat az új szabályok következményeit, felpattant az árfolyam.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEltűntek a nagy magyar sztorik a különadók miatt A különadók megléte miatt nagyon nehéz befektetői, elemzői vagy éppen alapkezelői szempontok alapján beértékelni egy céget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat ágazati különadó extraprofitadó gyógyszercégek különadó Richter Richter Gedeon Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Torontáli Zoltán
2024. február 22. 16:37 Közélet, Vállalat

A magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatja

Siralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.

Jandó Zoltán
2024. február 22. 04:34 Vállalat

Mostantól biztosan nem Orbán kötélbarátja felügyeli a lakásod

Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Garancsi István. A tranzakcióval a piac lényegében kétszereplőssé vált, ráadásul a két óriáscég más-más szegmensekben aktív.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.