Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. január 26. 13:04 Vállalat

Extraprofitadó kivetésével könnyít a kormány a gyógyszergyárak helyzetén

Extraprofitadót vet ki a gyógyszergyártókra a kormány, méghozzá január elejéig tartó visszamenőleges hatállyal a csütörtök késő este kiadott Magyar Közlönyben közzétett rendelettel. Az új teher a 2022 karácsonya előtt az ágazatra kivetett, most mérsékelt különadó mellé érkezik, és beszámítható a globális minimumadóba.

Miért fontos ez? Lényegében az árbevétel képezte az adóalapot a gyógyszergyártók különadójának meghatározásakor, így veszteséges működés esetén is adófizetési kötelezettség keletkezett. 2024-től az unió területén ráadásul életbe lép a globális minimumadó, aminek célja, hogy a 750 millió eurós árbevételt elérő vállalatok tényleges adóterhe elérje a 15 százalékot.

  • A társasági jövedelemadó típusú terhekre vonatkozik a minimumadó, ugyanis a célja a társasági adóval kapcsolatos országok közötti verseny korlátozása. A tegnap bevezetett extraprofitadó alapja már hasonló az iparűzési adóhoz (levonhatók bizonyos költségek az árbevételből), így a globális minimumadó számításakor is figyelembe lehet venni.

Számokban: az árbevétel alapján fizetendő különadó adókulcsai 0,5-1 százalékponttal csökkennek a tegnap kiadott rendelet értelmében, az így kieső bevételt kompenzálja a kormány az új adónemmel. „A megoldással a költségvetés nem veszít bevételt, és a magyar gyógyszergyárak terhei sem növekednek” – áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Reakciók: „(…) az adóteher abszolút észszerűtlen és kontraproduktív. Mindenesetre nagyon bízom benne, hogy a globális minimumadó jelentette új kereteken belül nem fogunk már találkozni ilyen negatív iparpolitikai tendenciával” – mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója novemberben az Inforádióban a különadóval kapcsolatban.

  • Nem jelent többletterhet az extraprofitadó a Richter működésére nézve a társaság közleménye szerint. Idén nagyjából 8 milliárd forint extraprofitadót fizethet a Richter, amit várhatóan nyereségadóként számol el, és beszámít a globális minimumadóba.
  • Kikezdte a Richter-részvények árfolyamát az extraprofitadó híre, de miután tisztázta a vállalat az új szabályok következményeit, felpattant az árfolyam.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEltűntek a nagy magyar sztorik a különadók miatt A különadók megléte miatt nagyon nehéz befektetői, elemzői vagy éppen alapkezelői szempontok alapján beértékelni egy céget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat ágazati különadó extraprofitadó gyógyszercégek különadó Richter Richter Gedeon Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Jandó Zoltán
2024. június 10. 16:05 Vállalat

Hatmilliárdos kedvezménnyel szabadulna az állam a nyakán maradt Dunaferr-leánycégtől

Miközben a dunaújvárosi acélmű új tulajdonosa bejelentette kokszoló kemencéinek leállítását, az állam másodszor is nekifutott egy nyakán maradt kereskedőcég eladásának.

Hajdu Miklós
2024. június 7. 13:27 Közélet, Vállalat

Megtartja magának az állam Ferihegyet, vagy beszáll oda is a NER?

Teljesült a kormány évek óta hangoztatott célja, de a korábbi állami felvásárlások alapján nem lenne meglepő, ha tulajdonostársként baráti üzletemberek is megjelennének.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?