Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. január 26. 13:04 Vállalat

Extraprofitadó kivetésével könnyít a kormány a gyógyszergyárak helyzetén

Extraprofitadót vet ki a gyógyszergyártókra a kormány, méghozzá január elejéig tartó visszamenőleges hatállyal a csütörtök késő este kiadott Magyar Közlönyben közzétett rendelettel. Az új teher a 2022 karácsonya előtt az ágazatra kivetett, most mérsékelt különadó mellé érkezik, és beszámítható a globális minimumadóba.

Miért fontos ez? Lényegében az árbevétel képezte az adóalapot a gyógyszergyártók különadójának meghatározásakor, így veszteséges működés esetén is adófizetési kötelezettség keletkezett. 2024-től az unió területén ráadásul életbe lép a globális minimumadó, aminek célja, hogy a 750 millió eurós árbevételt elérő vállalatok tényleges adóterhe elérje a 15 százalékot.

  • A társasági jövedelemadó típusú terhekre vonatkozik a minimumadó, ugyanis a célja a társasági adóval kapcsolatos országok közötti verseny korlátozása. A tegnap bevezetett extraprofitadó alapja már hasonló az iparűzési adóhoz (levonhatók bizonyos költségek az árbevételből), így a globális minimumadó számításakor is figyelembe lehet venni.

Számokban: az árbevétel alapján fizetendő különadó adókulcsai 0,5-1 százalékponttal csökkennek a tegnap kiadott rendelet értelmében, az így kieső bevételt kompenzálja a kormány az új adónemmel. „A megoldással a költségvetés nem veszít bevételt, és a magyar gyógyszergyárak terhei sem növekednek” – áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Reakciók: „(…) az adóteher abszolút észszerűtlen és kontraproduktív. Mindenesetre nagyon bízom benne, hogy a globális minimumadó jelentette új kereteken belül nem fogunk már találkozni ilyen negatív iparpolitikai tendenciával” – mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója novemberben az Inforádióban a különadóval kapcsolatban.

  • Nem jelent többletterhet az extraprofitadó a Richter működésére nézve a társaság közleménye szerint. Idén nagyjából 8 milliárd forint extraprofitadót fizethet a Richter, amit várhatóan nyereségadóként számol el, és beszámít a globális minimumadóba.
  • Kikezdte a Richter-részvények árfolyamát az extraprofitadó híre, de miután tisztázta a vállalat az új szabályok következményeit, felpattant az árfolyam.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEltűntek a nagy magyar sztorik a különadók miatt A különadók megléte miatt nagyon nehéz befektetői, elemzői vagy éppen alapkezelői szempontok alapján beértékelni egy céget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat ágazati különadó extraprofitadó gyógyszercégek különadó Richter Richter Gedeon Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.