Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 21. 10:54 Vállalat

Jól járnak a gyulaiak a német hadsereg helikopterbeszerzésével

Németország 62 harci helikoptert vásárol az Airbustól, sőt, még további jármű megrendelése is kilátásban van. A hárommilliárd eurós üzlet egyáltalán nem közömbös Magyarország, pontosabban Gyula szempontjából, itt működik ugyanis a francia székhelyű repülőgépgyártó egyik leányvállalata.

Háttér: az Airbus Helicopters Magyarország Kft.-t hetven százalékban az Airbus, harminc százalékban a magyar államhoz köthető Védelmi Ipari Beszállító- és Iparfejlesztési Kft. birtokolja. A 2020-ban alapított cég üzeme tavaly nyárra épült fel, ahol a helikopterek dinamikus (forgó) rendszereihez és a sárkányszerkezethez szükséges fémalkatrészek gyártása zajlik.

  • Magyarországnak már leszállított az Airbus húsz Airbus H145M típusjelű többcélú helikoptert 2021 végéig – a német hadsereg is ebből a légijárműből rendelt. A Magyar Honvédség továbbá 16 darab H225M típusú közepes méretű, harcászati és szállítási célokra alkalmas helikoptert is vásárol az Airbustól, ezek szállítása folyamatosan zajlik.

Számokban: a cég árbevételt tavaly produkált először, 2,5 milliárd forintot, igaz, 617 millió forintos veszteség mellett, miközben az alkalmazotti állomány folyamatosan bővül – a tervek szerint a vállalat 200-250 dolgozónak adhat munkát 3-4 év múlva, amikor már teljes kapacitással zajlik a gyártás.

Mi várható? Az Airbus Helicopters minden típusában használatosak a gyulai üzemben gyártott alkatrészek, így a rendelésállománya a németországi üzlettel is bővül, tudtuk meg a magyarországi leányvállalat sajtóosztályától. 

  • A magyar légiipart 2026-ig az európai középmezőnybe, majd az évtized végére a kontinens vezető országai közé szándékozta felemelni Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hivatalának megszűnése előtt, aminek egyik fontos állomása volt az Airbus gyulai beruházása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Airbus Gyula helikopter katonai jármű Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.