Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 21. 10:54 Vállalat

Jól járnak a gyulaiak a német hadsereg helikopterbeszerzésével

Németország 62 harci helikoptert vásárol az Airbustól, sőt, még további jármű megrendelése is kilátásban van. A hárommilliárd eurós üzlet egyáltalán nem közömbös Magyarország, pontosabban Gyula szempontjából, itt működik ugyanis a francia székhelyű repülőgépgyártó egyik leányvállalata.

Háttér: az Airbus Helicopters Magyarország Kft.-t hetven százalékban az Airbus, harminc százalékban a magyar államhoz köthető Védelmi Ipari Beszállító- és Iparfejlesztési Kft. birtokolja. A 2020-ban alapított cég üzeme tavaly nyárra épült fel, ahol a helikopterek dinamikus (forgó) rendszereihez és a sárkányszerkezethez szükséges fémalkatrészek gyártása zajlik.

  • Magyarországnak már leszállított az Airbus húsz Airbus H145M típusjelű többcélú helikoptert 2021 végéig – a német hadsereg is ebből a légijárműből rendelt. A Magyar Honvédség továbbá 16 darab H225M típusú közepes méretű, harcászati és szállítási célokra alkalmas helikoptert is vásárol az Airbustól, ezek szállítása folyamatosan zajlik.

Számokban: a cég árbevételt tavaly produkált először, 2,5 milliárd forintot, igaz, 617 millió forintos veszteség mellett, miközben az alkalmazotti állomány folyamatosan bővül – a tervek szerint a vállalat 200-250 dolgozónak adhat munkát 3-4 év múlva, amikor már teljes kapacitással zajlik a gyártás.

Mi várható? Az Airbus Helicopters minden típusában használatosak a gyulai üzemben gyártott alkatrészek, így a rendelésállománya a németországi üzlettel is bővül, tudtuk meg a magyarországi leányvállalat sajtóosztályától. 

  • A magyar légiipart 2026-ig az európai középmezőnybe, majd az évtized végére a kontinens vezető országai közé szándékozta felemelni Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hivatalának megszűnése előtt, aminek egyik fontos állomása volt az Airbus gyulai beruházása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Airbus Gyula helikopter katonai jármű Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.