Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. december 14. 09:20 Vállalat

Egykori uránkutató céget vesz az állam, de nem az urán miatt

Megvásárolna egy, a 90-es évek előtt uránt kutató, napjainkban pedig elsősorban a geotermikus fúrások területén aktív céget az állami vagyont kezelő MNV Zrt. – derül ki a Gazdasági Versenyhivatal közleményéből. A tranzakcióra a hatóságnak még rá kell bólintani, ám ez valószínűleg csak formalitás.

Mi történt? A GVH engedélyét kérte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., hogy megvásárolja a Rotaqua Geológiai-, Bányászati Kutató Mélyfúró Kft-t. A MNV a tranzakciót azzal indokolta, hogy az állam erősíteni szeretné szerepvállalását „a stratégiai fontosságú ásványi nyersanyagok, valamint a geotermikus energia kutatásának, kitermelésének, illetve kinyerésének a területén” (pdf).

Előzmények: a Rotaqua több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a mélyfúrás területén. A cég jogelődje, a Mecseki Ércbányászati Vállalat az ötvenes évek közepétől végezte a magyarországi uránkutatáshoz kapcsolódó fúrásos kutatási munkálatokat.

  • A társaság fő profilja azonban mostanra nem az uránkutatás. Bár földtani szerkezetkutató fúrásokat továbbra is végeznek, ezekkel jellemzően nemesfém után kutattak. Teljesen azonban nem távolodtak el az alaptevékenységtől sem: a cég 1993 óta vesz részt a Magyarországon létesítendő Nukleáris hulladéktároló kutatási programjaiban.
  • Az állami felvásárlás szempontjából azonban sokkal fontosabb ezeknél, hogy a Rotaqua komoly tapasztalattal rendelkezik a geotermikus kutak kivitelezése területén: számos magyar településen fúrtak kutakat ilyen céllal, sőt nemzetközi referenciájuk is van.

Miért fontos ez? Az elmúlt hónapokban egyre hangsúlyosabban jelenik meg a kormányzati kommunikációban a geotermikus energia mint a hazai energiabiztonság egyik meghatározó eleme. A kabinet törvényt is módosított a szektor fejlesztése érdekében.

  • Lantos Csaba energiaügyi miniszter többször is beszélt arról, hogy a kormány előrelépéseket tervez ezen a területen. Szakértői vélemények szerint egy átfogó geotermikus fejlesztési programmal 2030-ra évi 1-1,5 milliárd köbméter földgázt tudna az ország kiváltani. Ez a teljes hazai fogyasztás 10-15 százaléka.
  • Magyarország geotermikus adottságai globális összevetésben is kifejezetten jók. Annyira ugyan nem, hogy áramot lehessen termelni a földhővel, a távfűtésben azonban érdemi szerepe lehetne a termálvíznek. A kormány is ezzel számol. Lantos Csaba pár hete azt mondta: szeretnék a geotermia jelenlegi 10 százalékos arányát a távhőben jelentősen megnövelni.

Mi várható? A Rotaqua felett a tulajdonosi jogokat az Energiaügyi Minisztérium fogja gyakorolni, ami elég jól jelzi, hogy a felvásárlásra is elsősorban azért került sor, hogy a kormányzat gyorsítsa a geotermikus átállást.

  • Mindez arra utal, hogy a kabinet nem elégedett a fejlesztések tempójával, és úgy döntött, hogy nem bízza teljesen a piacra a dolgot. Lantos Csaba korábban arról is beszélt, hogy a törvénymódosítás hatására nőtt a befektetői érdeklődés a szektorban, de csak kisebb projektek indultak meg.
  • A vételár egyelőre nem ismert, de becslésünk szerint 3-4 milliárd forint között alakulhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTermálvizes távfűtéssel érdemben csökkenthető lenne a hazai gázfelhasználásJobb állami szabályozással és alacsony kockázatú beruházásukkal olcsóbb is lehetne a távfűtés hosszú távon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar cég, amely kiszívja a hőt a FöldbőlA Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa továbbra is így fűtünk, abból nem lesz energiafüggetlenségA háború és a klímaválság miatt is jó lenne, ha nem kellene olyan sok energiahordozót importálni, de a gáz népszerűsége még nőtt is az utóbbi években.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat geotermia geotermikus erőmű urán Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.