Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Az elmúlt pár hónapban látszólag nagyon sokat lazult a magyar munkaerőpiac. Feszes viszonyokról akkor beszélünk, ha viszonylag sok a meghirdetett álláslehetőség, és arra viszonylag kevés a jelentkező, és a magyar helyzetre az elmúlt pár évben leginkább ez volt jellemző. Az utóbbi időben azonban fordult a kocka.

Több vállalkozó is azt mesélte, hogy jóval lazábbnak érzik a helyzetet, vagyis az álláshirdetésekre jóval többen jelentkeznek manapság, mint korábban. Egy étteremtulajdonos például azt mondta, meglepetés volt, hogy a nyári szezon végével, azaz ősztől kezdve a korábbinál jóval több vendéglátóipari szakdolgozó jelentkezett nála állásért. Az elmúlt években a szektorban olyan munkaerőhiány volt, hogy tényleg lasszóval kellett fogni a jelentkezőket, most azonban jobban tud válogatni közülük.

Mindez azonban úgy történik, hogy a munkanélküliek száma nem nőtt. Országszerte igaz, hogy a foglalkoztatás vagy teljesnek, vagy közel teljesnek mondható, nemrég például egy dunántúli multicégnél mondták nekünk, hogy a helyi nagyváros környékén fizikailag régóta nincs, egyszerűen nem létezik munka nélkül lévő ember, akit meg lehetne célozni egy-egy ajánlattal.

Ahogy egy korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, a jelenlegi (Magyarországon leginkább inflációs) válság kissé szokatlan módon nem jár együtt leépítésekkel, és a munkanélküliek száma csak elenyésző mértékben nőtt.

Az álláshirdetésekre tehát olyanok kezdtek el jóval nagyobb számban jelentkezni, akiknek van munkájuk, korábban nem gondolkodtak váltásban, most azonban mégis munkahelyet szeretnének változtatni.

Azok a munkavállalók jelentek meg a piacon, akiknek ugyan van állásuk, de a reálbér-csökkenést súlyosnak érzik. A jobban keresők és a képzettek kerültek elő, de ebbe beletartoznak a szakmunkások is olyan szakmákban, amelyekre korábban egyáltalán nem volt jelentkező, ilyen például a villanyszerelő, az autószerelő vagy a hegesztő is

– mondja Nógrádi József, az emberi erőforrás szolgáltatásokkal foglalkozó Trenkwalder csoport kereskedelmi igazgatója.

A Trenkwalder tapasztalatai szerint a szellemi pozíciókra is egyre több a jelentkező, akár 50-100 önéletrajz is beérkezik manapság egy-egy grafikus, marketinges, értékesítő vagy akár jogász álláshirdetésre. Márpedig erre évek óta nem volt példa.

A meghirdetett pozícióinkra átlagosan 20-25 százalékkal több jelentkezés érkezik

– mondja Nógrádi József.

A Trenkwalder 450 hazai cég visszajelzése alapján készített adatbázisa szerint egyébként a megkérdezetteknek csupán 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy létszámnövekedést vár, a válaszadók 70 százaléka stagnálásra számít, és ez az utóbbi érték az elmúlt 12 hónapban most a legmagasabb. Létszámcsökkenést csak a fennmaradó 10 százalék prognosztizált.

Egy másik felmérésben a ManpowerGroup munkaerőpiaci szolgáltató több mint 500 cég megkérdezése alapján, egy évvel ezelőtt arra jutott, hogy az energiaválság árnyékában több cég tervezett leépítést, mint bővítést, ám idénre ez megfrodult, ami szintén alátámasztja azt, hogy a munkaerőhiány egyáltalán nem szűnt meg, a cégek bővülni szeretnének. 

A kulcsszó így most inkább a fluktuáció lett, de a valóságot sokkal inkább csak a fluktuáció szándéka kifejezés írja le, mert a fenti mellett van egy másik, párhuzamos jelenség, az állásváltás időközben nehezebbé vált.

A Trenkwalder adatok ebből a szempontból kijózanítóak, ugyanis az elérhető pozíciók száma ma 20 százalékkal kevesebb, mint egy éve, ráadásul ez az év végéhez közeledve hagyományosan még mindig le is csökken.

Ennek következménye, hogy a cégek újra elkezdtek válogatni a jelöltek között.

A folyamat legfőbb kiváltó oka a magas infláció, és az amiatt csökkenő reálbér, amit sokan úgy próbálnak kimozogni, hogy nem a meglévő munkahelyükön lépnek fel béremelési igénnyel, hanem új, jobban fizető állás után próbálnak nézni.

A KSH által átlagosnak mért reálbér ugyan októberben éves szinten már újra emelkedett (azaz 2022 októberéhez képest 2023 októberére nagyobb volt az átlagbér emelkedése, mint az infláció mértéke), a kereskedelmi igazgató szerint azonban a bér mellett másodlagos szempontok is mozgatják a piacot.

Sokan belefáradtak a folyamatos válságokba és az emiatt bizonytalanná vált munkakörökbe. A munkavállalók azokat a válságálló, sok esetben piacvezető cégeket keresik, amelyek képesek versenyképes fizetéseket adni, és jól szervezett munkaköröket kínálnak

– mondja Nógrádi József.

A munkahelyváltással a fentiek miatt ma sokkal óvatosabban érdemes bánni, mint korábban, mert a taktika könnyen életveszélyes lehet. Ha valakinek nincs B és C terve, akkor könnyen esik két szék között a pad alá.

A Trenkwalder adatai szerint két látványos jele is van annak, hogy a munkakeresők elszántsága alaposan nőtt.

  • Az év vége felé a munkavállalók általában meg szokták várni az ilyenkor esedékes bónuszokat, az évnek ebben a szakaszában jellemzően nem mocorognak, de most a jelek szerint sokan annyira nyomott anyagi helyzetbe kerültek, hogy azt sem bánják, ha nem kapják meg az év végi prémiumot.
  • Másrészt folyamatosan emelkedik a mobilitási hajlandóság is, a munkavállalók hajlandóbbak lettek többet utazni a munkahelyekhez.

Ennek kedvezőtlen mellékhatása viszont az, hogy

automatikusan nő a külföldre költözési hajlandóság is.

Természetesen maradtak olyan munkakörök, ahol továbbra is a súlyos és krónikus munkaerőhiány diktálja a feltételeket, de ezektől eltekintve általánosságban már az lett jellemző, hogy a fizikai dolgozók helyzete valamivel kedvezőbb, mint a fehérgallérosoké. A kékgallérosok általában hamarabb el tudnak helyezkedni, mert náluk még nagyobb mértékben határozza meg a piacot a munkaerőhiány. Ám ahogy Nógrádi József is mondja, a fehérgallérosok különösen akkor vannak nehéz helyzetben, ha az adott szektor eleve vergődik. Ilyenek például az olyan speciális területek, mint az energetika vagy az építőipar, de elég meglepő módon

ma már akár egy junior informatikus is jóval nehezebben helyezkedik el,

mert a legtöbb cég csak senior, azaz több éves tapasztalattal rendelkező szakembert hajlandó felvenni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk2008-hoz hasonló a visszaesés, még sincs tömeges leépítés - hogy lehet ez?A 2008-as válság kezdetén háromszor annyian vesztették el a munkájukat, mint az elmúlt évben. De csak látszólag paradox a helyzet a magyar munkaerőpiacon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat állás munkaadó munkaerő munkavállaló Trenkwalder Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Torontáli Zoltán
2024. február 18. 04:34 Élet, Tech

Megvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem Magyarországon

A telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.