Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. július 16. 12:20 Adat, Vállalat

A mostani brutális hőség miatt fázhatunk majd a télen

Túlmelegedett a Duna, ezért csütörtökön csökkenteni kellett a Paksi Atomerőmű termelését. Bár péntek délután elvileg visszaállnak a névleges kapacitásra, a kényszerű lépés így is rámutat egy olyan problémára, amire energiapiaci szakértők hónapok óta igyekeznek felhívni a figyelmet.

Mi történt? A Duna vízhőmérséklete csütörtökön a Paksi Atomerőmű mérési szakaszánál elérte a 29,72 Celsius-fokot, ezért fél öttől három blokk teljesítményét összesen 240 megawattal csökkentették. Ez több mint 10 százalékos leterhelés, hiszen az erőmű névleges teljesítménye 2000 megawatt.

  • A termelés csökkentése hasonló helyzetekben a nemzetközi gyakorlat, hiszen a világon mindenhol szabályozzák az erőmű hűtését biztosító folyó maximális hőmérsékletét. Pakson a hűtővíz bebocsátásának pontjától a folyón lefele 500 méterre nem haladhatja meg a Duna hőmérséklete a 30 fokot. Ezt közelítettük most meg nagyon.
  • A probléma nem új keletű. Az elmúlt években többször is okozott gondot a Duna túlmelegedése, amit az alacsony vízállás is fokozhatott. Öt éve részletes cikkben mutattuk be a problémát.

Felülnézet: bár a mostani leszabályozás csak egy napig tartott, a kényszerű lépés is felhívja a figyelmet, hogy milyen fennakadásokat okozhat a villamosenergia-termelésben a hőség. Nem csak Magyarországon, hanem egész Európában.

  • A magyarországinál is drasztikusabb lépésekre kényszerültek a napokban a franciák is, és nem lenne meglepő, ha a közeljövőben további atomerőműveknél kellene érdemben csökkenteni a termelést.  
  • A hőhullámot és az aszályt azonban nem csak az atomerőművek sínylik meg. Az alacsonyabb vízállás, és vízhozam a folyóvizes vízerőművek teljesítményét is visszafogja, így további áramtermelő kapacitások eshetnek ki.

Következmény: ezzel párhuzamosan az időjárásfüggő megújulók, különösen a napelemek – már csak az elmúlt évek kapacitásbővítése miatt is – rekordmennyiségű áramot termelnek, ez azonban nem oldja meg a kieső atom és vízerőművek problémáját.

  • A naperőművek termelése ugyanis nem folyamatos (napsütés kell hozzá), így szükség van melléjük olyan alaperőművekre, amelyek folyamatosan, viszonylag fix mennyiségű villamos energiát képesek előállítani.
  • Az nukleáris és vízenergia csökkenésével pedig erre a célra csak a fosszilis energiahordozók maradnak. Ezen belül is elsősorban a gáz, amely az elmúlt két évben a legtöbb gondot okozta az európai energiapiacon. Több európai országban látványosan meg is ugrott a gázalapú villamosenergia-termelés az elmúlt hetekben.

Mi várható? Ágazati szakértők hónapok óta mondják, hogy egy túl meleg nyár a fenti – mostanra valósággá váló – okok miatt megdobhatják az európai gázfogyasztást, és ezzel megnehezíthetik a télre való felkészülést.

  • Tavaly Európa jelentős részben a felhasználás visszafogásával tudta kezelni az orosz gázszállítások elapadása miatt kialakult gázkrízist. Mivel a kieső orosz importot teljes mértékben mostanra sem sikerült kiváltani, a túlfogyasztás továbbra is gondot okozhat.
  • Nagy gond ugyanakkor egyelőre biztosan nincs. Az uniós gáztárolók feltöltése az elmúlt napokban talán némileg lassult, de a telítettség így is 80 százalék feletti, ami azt jelenti, hogy október elejére így is tömve lehetnek az európai tárolók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHajszálon múlt, hogy nem kellett leállítani a paksi atomerőművetHa csak egy hajszállal tovább melegszik a Duna az elmúlt hetekben, akkor vagy visszaterhelik, vagy leállítják a paksi atomerőművet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat Duna gázfogyasztás Paks Paksi atomerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.