Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. július 16. 12:20 Adat, Vállalat

A mostani brutális hőség miatt fázhatunk majd a télen

Túlmelegedett a Duna, ezért csütörtökön csökkenteni kellett a Paksi Atomerőmű termelését. Bár péntek délután elvileg visszaállnak a névleges kapacitásra, a kényszerű lépés így is rámutat egy olyan problémára, amire energiapiaci szakértők hónapok óta igyekeznek felhívni a figyelmet.

Mi történt? A Duna vízhőmérséklete csütörtökön a Paksi Atomerőmű mérési szakaszánál elérte a 29,72 Celsius-fokot, ezért fél öttől három blokk teljesítményét összesen 240 megawattal csökkentették. Ez több mint 10 százalékos leterhelés, hiszen az erőmű névleges teljesítménye 2000 megawatt.

  • A termelés csökkentése hasonló helyzetekben a nemzetközi gyakorlat, hiszen a világon mindenhol szabályozzák az erőmű hűtését biztosító folyó maximális hőmérsékletét. Pakson a hűtővíz bebocsátásának pontjától a folyón lefele 500 méterre nem haladhatja meg a Duna hőmérséklete a 30 fokot. Ezt közelítettük most meg nagyon.
  • A probléma nem új keletű. Az elmúlt években többször is okozott gondot a Duna túlmelegedése, amit az alacsony vízállás is fokozhatott. Öt éve részletes cikkben mutattuk be a problémát.

Felülnézet: bár a mostani leszabályozás csak egy napig tartott, a kényszerű lépés is felhívja a figyelmet, hogy milyen fennakadásokat okozhat a villamosenergia-termelésben a hőség. Nem csak Magyarországon, hanem egész Európában.

  • A magyarországinál is drasztikusabb lépésekre kényszerültek a napokban a franciák is, és nem lenne meglepő, ha a közeljövőben további atomerőműveknél kellene érdemben csökkenteni a termelést.  
  • A hőhullámot és az aszályt azonban nem csak az atomerőművek sínylik meg. Az alacsonyabb vízállás, és vízhozam a folyóvizes vízerőművek teljesítményét is visszafogja, így további áramtermelő kapacitások eshetnek ki.

Következmény: ezzel párhuzamosan az időjárásfüggő megújulók, különösen a napelemek – már csak az elmúlt évek kapacitásbővítése miatt is – rekordmennyiségű áramot termelnek, ez azonban nem oldja meg a kieső atom és vízerőművek problémáját.

  • A naperőművek termelése ugyanis nem folyamatos (napsütés kell hozzá), így szükség van melléjük olyan alaperőművekre, amelyek folyamatosan, viszonylag fix mennyiségű villamos energiát képesek előállítani.
  • Az nukleáris és vízenergia csökkenésével pedig erre a célra csak a fosszilis energiahordozók maradnak. Ezen belül is elsősorban a gáz, amely az elmúlt két évben a legtöbb gondot okozta az európai energiapiacon. Több európai országban látványosan meg is ugrott a gázalapú villamosenergia-termelés az elmúlt hetekben.

Mi várható? Ágazati szakértők hónapok óta mondják, hogy egy túl meleg nyár a fenti – mostanra valósággá váló – okok miatt megdobhatják az európai gázfogyasztást, és ezzel megnehezíthetik a télre való felkészülést.

  • Tavaly Európa jelentős részben a felhasználás visszafogásával tudta kezelni az orosz gázszállítások elapadása miatt kialakult gázkrízist. Mivel a kieső orosz importot teljes mértékben mostanra sem sikerült kiváltani, a túlfogyasztás továbbra is gondot okozhat.
  • Nagy gond ugyanakkor egyelőre biztosan nincs. Az uniós gáztárolók feltöltése az elmúlt napokban talán némileg lassult, de a telítettség így is 80 százalék feletti, ami azt jelenti, hogy október elejére így is tömve lehetnek az európai tárolók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHajszálon múlt, hogy nem kellett leállítani a paksi atomerőművetHa csak egy hajszállal tovább melegszik a Duna az elmúlt hetekben, akkor vagy visszaterhelik, vagy leállítják a paksi atomerőművet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat Duna gázfogyasztás Paks Paksi atomerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Fontos

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.