Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. március 21. 08:38 Vállalat

Példátlan, ahogy az eddigi egyik legnagyobb tranzakcióval kimentették a svájci bankot

A hétvégi svájci bankmentés az egyik legjelentősebb európai banki tranzakció a történelemben, a formája pedig annyira rendhagyó, hogy hosszú távon is hatással lehet a bankszektorra és a svájci gazdaságra.

Előzmények: bár a Credit Suisse mutatói alig voltak rosszabbak az európai átlagnál, a megtépázott renoméja és a Silicon Valley Bank bedőlése miatt zuhanni kezdett az árfolyama, és a gyors jegybanki beavatkozás sem segített.

Mi történt a hétvégén? A Credit Suisse további zuhanásának megakadályozására beavatkozott a svájci kormány és összehozott egy kényszerfelvásárlást: a Credit Suisse-t elsőszámú riválisa vette meg, a UBS.

  • A legnagyobb svájci bank (Európában a 12.) veszi meg tehát a második legnagyobb svájci bankot (Európában a 18.). Tavalyi mérlegfőösszegük alapján a világ 15 legnagyobb bankja közé kerülne a UBS.

Miért fontos ez? A tranzakció precedens nélküli a bankszektorban: a tőzsdei cégek részvényeseinek beleszólása kell, hogy legyen egy ilyen eladásba, Svájc azonban törvényt módosított, hogy egyoldalúan elvegyék a szavazati jogot.

Miért döntöttek így? A rövidtávú stabilitás érdekében. A 2008-as válság tanulságaként olyan gyors állami döntést akartak, amely lehetőleg piaci és minél kevésbé terheli az állami költségvetést.

Következmények: az erőteljes hatósági beavatkozás és a részvényesek megkerülése precedenst teremthet, emellett a svájci pénzügyi világba vetett bizalom hosszútávon is sérülhet a mostani krízis miatt.

  • A két bank egyesülésével a svájci bankszektor koncentráltabb lesz, és a szinergiák miatt a két bank 125 ezres létszáma is csökkenni fog.

 

Ez az összefoglaló a G7 Reggel hírlevélben jelent meg. További tartalmakért iratkozz fel!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bankszektor Credit Suisse Svájc UBS Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.