Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. január 12. 07:05 Vállalat

Ukrajna leggazdagabb és egykor leghatalmasabb embere érdeklődik a Dunaferr iránt

A leggazdagabb ukrán üzletember, Rinat Ahmetov tulajdonába tartozó Metinvest is érdeklődik a felszámolás alatt álló Dunaferr felvásárlása iránt – számolt be kedden egy dunaújvárosi lap és a Népszava.

Miért fontos ez? Fénykorában, tíz évvel ezelőtt Ahmetov a világ 40 leggazdagabb embere közé tartozott, és Ukrajna de facto politikai vezetője volt. Ahmetov pénzelte és vezette a gyakorlatban az oroszpárti exelnök, Janukovics Régiók Pártját. Az egyik zavaros ügyéről itt lehet bővebben olvasni.

  • A legjobb ukrán focicsapatnak, a Sahtar Donyecknek is Ahmetov a tulajdonosa, a képen a 2009-es UEFA-kupa-döntő megnyerése után ünneplik.
  • Részben a háború miatt vagyona a töredékére olvadt – elvesztett például két mariupli acélművet, köztük az Azovsztált –, de 4,3 milliárd dollárral még így is a leggazdagabb ukrán.
  • Zelenszkij 2021-ben azzal vádolta meg, hogy az oroszokkal összefogva puccsot szervez ellene. A háborúban ugyanakkor tevékenyen is részt vesz az ellenállásban, Putyint háborús bűnösnek nevezte.

Mi történt? A Dunaujvaros.com birtokába került a Metinvest vezérigazgatójának decemberi levele, amelyet Orbán Viktornak és három miniszterének címeztek. Ebben azt írta, hogy készen állnak részt venni a cég reorganizációjában.

  • Vállalnák a kohó újraindításának és a 60 százalékos kapacitás elérésének becsléseik szerint 150 millió eurós költségét, és azt is, hogy az újraindítással 55 százalékkal csökkenne az eddigi károsanyag-kibocsátás.
  • Pintér Tamás, a város jobbikos polgármestere a Népszavának azt mondta, ő is tárgyalt a cég egyik képviselőjével, és szerinte a vevőjelölt szándékai komolyak.

Tágabb kontextus: a londoni Liberty Steel is tárgyalt a kormánnyal a vasmű megvásárlásáról, de a Népszava szerint egyedül nem tudná megvásárolni, ezért kínai befektetőt vagy a magyar államot szeretné partnerként bevonni az üzletbe.

  • A rendezetlen tulajdonviszonyú Dunaferrnek nagyjából 4,5 ezer alkalmazottja lehet, de a teljes ellátási láncban 20-25 ezer munkahelyet érintene a bedőlés. A zavaros ügyeiről bővebben korábbi cikkünkben lehet olvasni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat acélipar Dunaferr Dunaújváros Rinat Ahmetov Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. július 10. 13:31 Közélet, Vállalat

Hiába az állami tulajdon, a budapesti reptér zsúfoltságát még nagyon sokáig nem enyhíti új terminál

A nemrég kivásárolt üzemeltető korábbra tervezte a hármas terminál megvalósítását, de a friss bejelentés szerint erre legalább 2032-ig várni kell.

Stubnya Bence
2024. július 10. 05:02 Közélet, Vállalat

Komoly probléma vagy autóipari kamu, hogy nincs elég elektromos töltő?

A szigorúbb klímavédelmet követelők azzal vádolják az autóipart, hogy ürügyként használja az infrastruktúra hiányát, hogy késleltesse az elektromos átállást. De mit mutatnak a számok?

Torontáli Zoltán
2024. július 9. 16:54 Közélet, Vállalat

A kormány mint biztosítási ügynök: vásárlás után eladás Tiborcznak és az osztrákoknak

A tavalyi eladással messzebbre került a többségi magyar tulajdon a biztosítási szektorban, de most legalább Tiborcz István cégbirodalmát sikerül gyarapítani.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.