Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. január 12. 07:05 Vállalat

Ukarajna leggazdagabb és egykor leghatalmasabb embere érdeklődik a Dunaferr iránt

A leggazdagabb ukrán üzletember, Rinat Ahmetov tulajdonába tartozó Metinvest is érdeklődik a felszámolás alatt álló Dunaferr felvásárlása iránt – számolt be kedden egy dunaújvárosi lap és a Népszava.

Miért fontos ez? Fénykorában, tíz évvel ezelőtt Ahmetov a világ 40 leggazdagabb embere közé tartozott, és Ukrajna de facto politikai vezetője volt. Ahmetov pénzelte és vezette a gyakorlatban az oroszpárti exelnök, Janukovics Régiók Pártját. Az egyik zavaros ügyéről itt lehet bővebben olvasni.

  • A legjobb ukrán focicsapatnak, a Sahtar Donyecknek is Ahmetov a tulajdonosa, a képen a 2009-es UEFA-kupa-döntő megnyerése után ünneplik.
  • Részben a háború miatt vagyona a töredékére olvadt – elvesztett például két mariupli acélművet, köztük az Azovsztált –, de 4,3 milliárd dollárral még így is a leggazdagabb ukrán.
  • Zelenszkij 2021-ben azzal vádolta meg, hogy az oroszokkal összefogva puccsot szervez ellene. A háborúban ugyanakkor tevékenyen is részt vesz az ellenállásban, Putyint háborús bűnösnek nevezte.

Mi történt? A Dunaujvaros.com birtokába került a Metinvest vezérigazgatójának decemberi levele, amelyet Orbán Viktornak és három miniszterének címeztek. Ebben azt írta, hogy készen állnak részt venni a cég reorganizációjában.

  • Vállalnák a kohó újraindításának és a 60 százalékos kapacitás elérésének becsléseik szerint 150 millió eurós költségét, és azt is, hogy az újraindítással 55 százalékkal csökkenne az eddigi károsanyag-kibocsátás.
  • Pintér Tamás, a város jobbikos polgármestere a Népszavának azt mondta, ő is tárgyalt a cég egyik képviselőjével, és szerinte a vevőjelölt szándékai komolyak.

Tágabb kontextus: a londoni Liberty Steel is tárgyalt a kormánnyal a vasmű megvásárlásáról, de a Népszava szerint egyedül nem tudná megvásárolni, ezért kínai befektetőt vagy a magyar államot szeretné partnerként bevonni az üzletbe.

  • A rendezetlen tulajdonviszonyú Dunaferrnek nagyjából 4,5 ezer alkalmazottja lehet, de a teljes ellátási láncban 20-25 ezer munkahelyet érintene a bedőlés. A zavaros ügyeiről bővebben korábbi cikkünkben lehet olvasni.

Vállalat acélipar Dunaferr Dunaújváros Rinat Ahmetov Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Épp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.

Stubnya Bence
2023. március 23. 16:55 Vállalat

A járvány óta kikészít minket a munka

A járvány miatt is terjedő munkahelyi digitalizáció csökkenheti a munkavállaló önállóságot, miközben növelheti a munkahelyi kontrollt. A kettő együtt pedig szörnyű hatással van a mentális egészségre.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.