Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. január 12. 07:05 Vállalat

Ukrajna leggazdagabb és egykor leghatalmasabb embere érdeklődik a Dunaferr iránt

A leggazdagabb ukrán üzletember, Rinat Ahmetov tulajdonába tartozó Metinvest is érdeklődik a felszámolás alatt álló Dunaferr felvásárlása iránt – számolt be kedden egy dunaújvárosi lap és a Népszava.

Miért fontos ez? Fénykorában, tíz évvel ezelőtt Ahmetov a világ 40 leggazdagabb embere közé tartozott, és Ukrajna de facto politikai vezetője volt. Ahmetov pénzelte és vezette a gyakorlatban az oroszpárti exelnök, Janukovics Régiók Pártját. Az egyik zavaros ügyéről itt lehet bővebben olvasni.

  • A legjobb ukrán focicsapatnak, a Sahtar Donyecknek is Ahmetov a tulajdonosa, a képen a 2009-es UEFA-kupa-döntő megnyerése után ünneplik.
  • Részben a háború miatt vagyona a töredékére olvadt – elvesztett például két mariupli acélművet, köztük az Azovsztált –, de 4,3 milliárd dollárral még így is a leggazdagabb ukrán.
  • Zelenszkij 2021-ben azzal vádolta meg, hogy az oroszokkal összefogva puccsot szervez ellene. A háborúban ugyanakkor tevékenyen is részt vesz az ellenállásban, Putyint háborús bűnösnek nevezte.

Mi történt? A Dunaujvaros.com birtokába került a Metinvest vezérigazgatójának decemberi levele, amelyet Orbán Viktornak és három miniszterének címeztek. Ebben azt írta, hogy készen állnak részt venni a cég reorganizációjában.

  • Vállalnák a kohó újraindításának és a 60 százalékos kapacitás elérésének becsléseik szerint 150 millió eurós költségét, és azt is, hogy az újraindítással 55 százalékkal csökkenne az eddigi károsanyag-kibocsátás.
  • Pintér Tamás, a város jobbikos polgármestere a Népszavának azt mondta, ő is tárgyalt a cég egyik képviselőjével, és szerinte a vevőjelölt szándékai komolyak.

Tágabb kontextus: a londoni Liberty Steel is tárgyalt a kormánnyal a vasmű megvásárlásáról, de a Népszava szerint egyedül nem tudná megvásárolni, ezért kínai befektetőt vagy a magyar államot szeretné partnerként bevonni az üzletbe.

  • A rendezetlen tulajdonviszonyú Dunaferrnek nagyjából 4,5 ezer alkalmazottja lehet, de a teljes ellátási láncban 20-25 ezer munkahelyet érintene a bedőlés. A zavaros ügyeiről bővebben korábbi cikkünkben lehet olvasni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat acélipar Dunaferr Dunaújváros Rinat Ahmetov Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.