Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 20. 15:54 Vállalat, Világ

A bepörgő infláció és az elhúzódó háború mellett is egyre több a dollármilliomos a világon

Az egymillió dollár fölötti, vagyis megközelítőleg 400 millió forint értékű vagyonnal rendelkező személyek száma a következő 4 évben közel másfélszereződni fog, állítja egy friss globális pénzügyi elemzés.

Míg 2021-ben a világon 62,5 millió dollármilliomos volt, 2026-ra ez a szám 87,5 millióra is felmehet, írja a Credit Suisse riportja alapján a Bloomberg. A lista második helyén lévő Kína majdnem megduplázza a milliomosainak számát, ezzel a legnagyobb arányú növekedést produkálva a világ országai közül. Szintén majdnem duplázza a milliomosainak számát India is.

A toplistát egyébként az Egyesült Államok vezeti, őt követi Kína, Japán, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország, a dollármilliomosok számát tekintve. 

A jelentés szerint az infláció és az Európa területén zajló háború ellenére 2022-ben a világ összvagyona tovább fog növekedni.

Nem lesz változás az egyik legmeghatározóbb trendben sem: a kínai háztartások átlagjövedelme is folytatja felzárkózását a amerikai háztartásokéhoz. 

A magánvagyonok 2026-ra 36 százalékkal gyarapodhatnak, de nőni fog az egy főre jutó vagyon is a világon.

Szupergazdagból is több lesz: 385 ezren lesznek olyanok, akik 50 millió dollár, vagyis durván 20 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkeznek. 

A Credit Suisse riportja szerint a fejlődő gazdaságok és a hagyományos értelemben vett fejlett világ közötti különbség a következő 5 évben csökkenni fog. A fejlődő gazdaságokban 10 százalékkal gyarapodhatnak a vagyonok, a fejlett, magas jövedelmű országokban pedig 4,2 százalékkal. 

2021-ben a világ összvagyona 9,8 százalékkal nőtt, ami az eddigi legnagyobb arányú növekedés az ezredforduló óta. A legfelső 1 százalékba tartozó háztartások birtokolják a javak 46 százalékát, míg a leggazdagabb tizedbe eső felnőtt személyek a világ vagyonának 82 százalékát. 

Az elmúlt 10 évben a világ dollármilliárdosainak vagyona 90 százalékkal nőtt, vagyonuk a világ összesített GDP-jének közel 12 százalékának megfelelő összeg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ gazdagok lista vagyon Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.