Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 20. 15:54 Vállalat, Világ

A bepörgő infláció és az elhúzódó háború mellett is egyre több a dollármilliomos a világon

Az egymillió dollár fölötti, vagyis megközelítőleg 400 millió forint értékű vagyonnal rendelkező személyek száma a következő 4 évben közel másfélszereződni fog, állítja egy friss globális pénzügyi elemzés.

Míg 2021-ben a világon 62,5 millió dollármilliomos volt, 2026-ra ez a szám 87,5 millióra is felmehet, írja a Credit Suisse riportja alapján a Bloomberg. A lista második helyén lévő Kína majdnem megduplázza a milliomosainak számát, ezzel a legnagyobb arányú növekedést produkálva a világ országai közül. Szintén majdnem duplázza a milliomosainak számát India is.

A toplistát egyébként az Egyesült Államok vezeti, őt követi Kína, Japán, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország, a dollármilliomosok számát tekintve. 

A jelentés szerint az infláció és az Európa területén zajló háború ellenére 2022-ben a világ összvagyona tovább fog növekedni.

Nem lesz változás az egyik legmeghatározóbb trendben sem: a kínai háztartások átlagjövedelme is folytatja felzárkózását a amerikai háztartásokéhoz. 

A magánvagyonok 2026-ra 36 százalékkal gyarapodhatnak, de nőni fog az egy főre jutó vagyon is a világon.

Szupergazdagból is több lesz: 385 ezren lesznek olyanok, akik 50 millió dollár, vagyis durván 20 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkeznek. 

A Credit Suisse riportja szerint a fejlődő gazdaságok és a hagyományos értelemben vett fejlett világ közötti különbség a következő 5 évben csökkenni fog. A fejlődő gazdaságokban 10 százalékkal gyarapodhatnak a vagyonok, a fejlett, magas jövedelmű országokban pedig 4,2 százalékkal. 

2021-ben a világ összvagyona 9,8 százalékkal nőtt, ami az eddigi legnagyobb arányú növekedés az ezredforduló óta. A legfelső 1 százalékba tartozó háztartások birtokolják a javak 46 százalékát, míg a leggazdagabb tizedbe eső felnőtt személyek a világ vagyonának 82 százalékát. 

Az elmúlt 10 évben a világ dollármilliárdosainak vagyona 90 százalékkal nőtt, vagyonuk a világ összesített GDP-jének közel 12 százalékának megfelelő összeg.

Vállalat Világ gazdagok lista vagyon Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Bucsky Péter
2022. november 28. 04:34 Vállalat

Legóból épített százmilliós céget egy magyar vállalkozó

Több száz millió forintos üzlet az egyedi tervek alapján készült legók tervezése és összeállítása.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.