Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 20. 15:54 Vállalat, Világ

A bepörgő infláció és az elhúzódó háború mellett is egyre több a dollármilliomos a világon

Az egymillió dollár fölötti, vagyis megközelítőleg 400 millió forint értékű vagyonnal rendelkező személyek száma a következő 4 évben közel másfélszereződni fog, állítja egy friss globális pénzügyi elemzés.

Míg 2021-ben a világon 62,5 millió dollármilliomos volt, 2026-ra ez a szám 87,5 millióra is felmehet, írja a Credit Suisse riportja alapján a Bloomberg. A lista második helyén lévő Kína majdnem megduplázza a milliomosainak számát, ezzel a legnagyobb arányú növekedést produkálva a világ országai közül. Szintén majdnem duplázza a milliomosainak számát India is.

A toplistát egyébként az Egyesült Államok vezeti, őt követi Kína, Japán, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország, a dollármilliomosok számát tekintve. 

A jelentés szerint az infláció és az Európa területén zajló háború ellenére 2022-ben a világ összvagyona tovább fog növekedni.

Nem lesz változás az egyik legmeghatározóbb trendben sem: a kínai háztartások átlagjövedelme is folytatja felzárkózását a amerikai háztartásokéhoz. 

A magánvagyonok 2026-ra 36 százalékkal gyarapodhatnak, de nőni fog az egy főre jutó vagyon is a világon.

Szupergazdagból is több lesz: 385 ezren lesznek olyanok, akik 50 millió dollár, vagyis durván 20 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkeznek. 

A Credit Suisse riportja szerint a fejlődő gazdaságok és a hagyományos értelemben vett fejlett világ közötti különbség a következő 5 évben csökkenni fog. A fejlődő gazdaságokban 10 százalékkal gyarapodhatnak a vagyonok, a fejlett, magas jövedelmű országokban pedig 4,2 százalékkal. 

2021-ben a világ összvagyona 9,8 százalékkal nőtt, ami az eddigi legnagyobb arányú növekedés az ezredforduló óta. A legfelső 1 százalékba tartozó háztartások birtokolják a javak 46 százalékát, míg a leggazdagabb tizedbe eső felnőtt személyek a világ vagyonának 82 százalékát. 

Az elmúlt 10 évben a világ dollármilliárdosainak vagyona 90 százalékkal nőtt, vagyonuk a világ összesített GDP-jének közel 12 százalékának megfelelő összeg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ gazdagok lista vagyon Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Avatar
2024. április 7. 04:34 Közélet

Idén minden család megkapja a támogatott árú gáz teljes mennyiségét? – észrevételek az MVM tájékoztatásához

Az átalányt fizető gázfogyasztók számlái mostantól nem ugranak meg, de szakértő szerzőnk levezetése szerint ennek eddig sem lett volna szabad megtörténnie.

Miklós László
2024. április 6. 04:34 Közélet

Azért volt nálunk átlagon felül drága az élelmiszer, mert megnövelték a forgalmi adókat

Nem az ársapka, hanem a kiskereskedelmi adó megemelése növelte az élelmiszer-inflációt. A kormány azonban máshogy is hozzájuthatott volna a pénzéhez – írja szakértő szerzőnk.