Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 20. 15:54 Vállalat, Világ

A bepörgő infláció és az elhúzódó háború mellett is egyre több a dollármilliomos a világon

Az egymillió dollár fölötti, vagyis megközelítőleg 400 millió forint értékű vagyonnal rendelkező személyek száma a következő 4 évben közel másfélszereződni fog, állítja egy friss globális pénzügyi elemzés.

Míg 2021-ben a világon 62,5 millió dollármilliomos volt, 2026-ra ez a szám 87,5 millióra is felmehet, írja a Credit Suisse riportja alapján a Bloomberg. A lista második helyén lévő Kína majdnem megduplázza a milliomosainak számát, ezzel a legnagyobb arányú növekedést produkálva a világ országai közül. Szintén majdnem duplázza a milliomosainak számát India is.

A toplistát egyébként az Egyesült Államok vezeti, őt követi Kína, Japán, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország, a dollármilliomosok számát tekintve. 

A jelentés szerint az infláció és az Európa területén zajló háború ellenére 2022-ben a világ összvagyona tovább fog növekedni.

Nem lesz változás az egyik legmeghatározóbb trendben sem: a kínai háztartások átlagjövedelme is folytatja felzárkózását a amerikai háztartásokéhoz. 

A magánvagyonok 2026-ra 36 százalékkal gyarapodhatnak, de nőni fog az egy főre jutó vagyon is a világon.

Szupergazdagból is több lesz: 385 ezren lesznek olyanok, akik 50 millió dollár, vagyis durván 20 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkeznek. 

A Credit Suisse riportja szerint a fejlődő gazdaságok és a hagyományos értelemben vett fejlett világ közötti különbség a következő 5 évben csökkenni fog. A fejlődő gazdaságokban 10 százalékkal gyarapodhatnak a vagyonok, a fejlett, magas jövedelmű országokban pedig 4,2 százalékkal. 

2021-ben a világ összvagyona 9,8 százalékkal nőtt, ami az eddigi legnagyobb arányú növekedés az ezredforduló óta. A legfelső 1 százalékba tartozó háztartások birtokolják a javak 46 százalékát, míg a leggazdagabb tizedbe eső felnőtt személyek a világ vagyonának 82 százalékát. 

Az elmúlt 10 évben a világ dollármilliárdosainak vagyona 90 százalékkal nőtt, vagyonuk a világ összesített GDP-jének közel 12 százalékának megfelelő összeg.

Vállalat Világ gazdagok lista vagyon Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Bucsky Péter
2023. március 20. 04:33 Adat, Vállalat

64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számára

Sokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Hajdu Miklós
2023. március 17. 14:42 Vállalat

A Wizz Air tartozik messze a legtöbbel az utasoknak az Egyesült Királyságban

Idehaza is ismerős probléma: nehézkesen tudják érvényesíteni kártérítési igényeiket az utasok, amiben az intézményrendszer is hibás.

Fontos

Váczi István
2023. március 20. 16:40 Világ

Mindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás Európában

Sokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Stubnya Bence
2023. március 20. 15:10 Világ

Moszkvába utazik és nem Kijevbe, mégis békítőként pozicionálná magát a kínai elnök

A háború kitörése óta először utazott hétfőn Moszkvába Hszi Csin-ping, ahol úgy kell barátkoznia Putyinnal, hogy közben a nemzetközi színtéren békecsinálóként szeretne fellépni.

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.