Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 20. 15:54 Vállalat, Világ

A bepörgő infláció és az elhúzódó háború mellett is egyre több a dollármilliomos a világon

Az egymillió dollár fölötti, vagyis megközelítőleg 400 millió forint értékű vagyonnal rendelkező személyek száma a következő 4 évben közel másfélszereződni fog, állítja egy friss globális pénzügyi elemzés.

Míg 2021-ben a világon 62,5 millió dollármilliomos volt, 2026-ra ez a szám 87,5 millióra is felmehet, írja a Credit Suisse riportja alapján a Bloomberg. A lista második helyén lévő Kína majdnem megduplázza a milliomosainak számát, ezzel a legnagyobb arányú növekedést produkálva a világ országai közül. Szintén majdnem duplázza a milliomosainak számát India is.

A toplistát egyébként az Egyesült Államok vezeti, őt követi Kína, Japán, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország, a dollármilliomosok számát tekintve. 

A jelentés szerint az infláció és az Európa területén zajló háború ellenére 2022-ben a világ összvagyona tovább fog növekedni.

Nem lesz változás az egyik legmeghatározóbb trendben sem: a kínai háztartások átlagjövedelme is folytatja felzárkózását a amerikai háztartásokéhoz. 

A magánvagyonok 2026-ra 36 százalékkal gyarapodhatnak, de nőni fog az egy főre jutó vagyon is a világon.

Szupergazdagból is több lesz: 385 ezren lesznek olyanok, akik 50 millió dollár, vagyis durván 20 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkeznek. 

A Credit Suisse riportja szerint a fejlődő gazdaságok és a hagyományos értelemben vett fejlett világ közötti különbség a következő 5 évben csökkenni fog. A fejlődő gazdaságokban 10 százalékkal gyarapodhatnak a vagyonok, a fejlett, magas jövedelmű országokban pedig 4,2 százalékkal. 

2021-ben a világ összvagyona 9,8 százalékkal nőtt, ami az eddigi legnagyobb arányú növekedés az ezredforduló óta. A legfelső 1 százalékba tartozó háztartások birtokolják a javak 46 százalékát, míg a leggazdagabb tizedbe eső felnőtt személyek a világ vagyonának 82 százalékát. 

Az elmúlt 10 évben a világ dollármilliárdosainak vagyona 90 százalékkal nőtt, vagyonuk a világ összesített GDP-jének közel 12 százalékának megfelelő összeg.

Vállalat Világ gazdagok lista vagyon Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Hajdu Miklós
2022. szeptember 23. 12:55 Vállalat

A Volkswagen kivonulhat Kelet-Európából a gázárak miatt

A drága és bizonytalan energiaellátás kedvezőtlen feltételeket teremt a feldolgozóiparnak Európában.

Jandó Zoltán Stubnya Bence
2022. szeptember 23. 04:34 Vállalat

Lehet, hogy nincs, de legalább olcsó: nem nagyon volt realitása a hatósági ár eltörlésének

A legnehezebb időszakot túlélte az árstop. A Mol nyeresége alacsonyabb, de még mindig magas lehet, a kisebb kutak üzleti helyzete tovább romlik, az áruhiány pedig marad.

Fontos

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki