Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. november 19. 13:30 Vállalat, Világ

Egy feltörekvő társaság villámgyorsan lenyelte az amerikai joghurtpiac ötödét

A Chobani nevű társaság szerdán beadta a kérelmét, hogy bevezethesse a részvényeit a főleg technológiai és innovatív cégek papírjait listázó amerikai tőzsdére, a Nasdaqra. A vállalat éves nettó árbevétele 2020-ban elérte az 1,3 milliárd dollárt, de ami látványosabb és fontosabb, gyors ütemben megszerezte az amerikai joghurtpiac 20 százalékát.

Ahogy a Quartz írja, Hamdi Ulukaya török származású vezérigazgató azt mondja, az inspirációt gyerekkorából merítette, a kis családi vállalkozásból, amely magas minőségű joghurtot készített.

Ulukaya 2005-ben vásárolt fel egy kisebb amerikai tejipari céget, és 2007-ben indította el a Chobani terjeszkedését. Ma 2 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és az Egyesült államokban 95 ezer üzletben forgalmazza a görög (típusú) joghurtját.

A cég gyorsan nyitott a zab alapú készítmények felé is, zab alapú tejszínt és zabitalt is készít (amelyeket Amerikában lehet zabtejnek és zabtejszínnek hívni, Magyarországon azonban utóbbi hivatalosan csak zabitalnak nevezhető).

A görög típusú joghurtok piacán a Chobani részesedése Amerikában már 44 százalékos, és a nagy piaci szereplők közül ezzel már többek között a francia gyökerű Danone-t is megelőzi. A gyors piaci terjeszkedés kulcsa Ulukaya szerint az, hogy a Chobani az ellátási lánc nagy részét házon belül tarja, áramvonalas startup szerkezetben működik, és ennek köszönhetően az új fejlesztésű termékeit a versenytársaknál gyorsabban tudja piacra vinni. A zab alapú termékek például az ötlet megszületése után 12 hónappal már a boltokban voltak,

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Chobani joghurt tejipar zabital Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. november 27. 04:34 Közélet, Vállalat

Kell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?

Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

Torontáli Zoltán
2023. november 26. 04:34 Élet, Vállalat

Ilyenek voltak az élelmiszerboltok a nyolcvanas években, nem?

Visszamentünk 1986-ba, és megnéztük, hogyan vásároltak akkor az emberek, illetve milyen nehézségekkel küszködtek a boltok.

Hajdu Miklós
2023. november 24. 16:36 Vállalat

A Budapestre felhőkarcolót álmodó cég neve eddig nem hozott szerencsét Magyarországon

Nemrég még a kormány is idegenkedett a magas épületektől, most viszont nem toronyház, hanem valódi felhőkarcoló építéséről egyeztet.

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.