Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. november 19. 13:30 Vállalat, Világ

Egy feltörekvő társaság villámgyorsan lenyelte az amerikai joghurtpiac ötödét

A Chobani nevű társaság szerdán beadta a kérelmét, hogy bevezethesse a részvényeit a főleg technológiai és innovatív cégek papírjait listázó amerikai tőzsdére, a Nasdaqra. A vállalat éves nettó árbevétele 2020-ban elérte az 1,3 milliárd dollárt, de ami látványosabb és fontosabb, gyors ütemben megszerezte az amerikai joghurtpiac 20 százalékát.

Ahogy a Quartz írja, Hamdi Ulukaya török származású vezérigazgató azt mondja, az inspirációt gyerekkorából merítette, a kis családi vállalkozásból, amely magas minőségű joghurtot készített.

Ulukaya 2005-ben vásárolt fel egy kisebb amerikai tejipari céget, és 2007-ben indította el a Chobani terjeszkedését. Ma 2 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és az Egyesült államokban 95 ezer üzletben forgalmazza a görög (típusú) joghurtját.

A cég gyorsan nyitott a zab alapú készítmények felé is, zab alapú tejszínt és zabitalt is készít (amelyeket Amerikában lehet zabtejnek és zabtejszínnek hívni, Magyarországon azonban utóbbi hivatalosan csak zabitalnak nevezhető).

A görög típusú joghurtok piacán a Chobani részesedése Amerikában már 44 százalékos, és a nagy piaci szereplők közül ezzel már többek között a francia gyökerű Danone-t is megelőzi. A gyors piaci terjeszkedés kulcsa Ulukaya szerint az, hogy a Chobani az ellátási lánc nagy részét házon belül tarja, áramvonalas startup szerkezetben működik, és ennek köszönhetően az új fejlesztésű termékeit a versenytársaknál gyorsabban tudja piacra vinni. A zab alapú termékek például az ötlet megszületése után 12 hónappal már a boltokban voltak,

Vállalat Világ Chobani joghurt tejipar zabital Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Váczi István
2021. december 7. 12:55 Vállalat

Saját konténereket gyártat az Amazon, hogy ne szívja be a logisztikai káosz

A cég már évek óta dolgozik azon, hogy a logisztikai és szállítási feladatok egy részét saját maga végezze el, de az idén nagyobb sebességre kapcsolta ezt a törekvést.

Bucsky Péter
2021. december 7. 10:09 Támogatói tartalom, Vállalat

Autómegosztásra váltanának a munkavállalók, amit adómentesen támogathatnak a cégek

Környezetkímélőbb, rugalmasabb és költséghatékonyabb megoldás lehet az autómegosztás. A SHARE NOW és a HR Fest felméréséből az is kiderült, hogy a munkavállalók kifejezetten szeretik ezt a juttatást.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.