Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. július 13. 10:05 Adat, Vállalat

Menti a piacot a Fekete Özvegy, közel másfél éve először voltak kígyózó sorok a magyar mozikban

A piac szereplőinek reményeit beváltva berobbantotta a hazai mozik látogatottságát az első igazán kasszasikernek ígérkező film. Már az ezt megelőző hétvége is a legnagyobb bevételt hozta a járvány kirobbanása óta, most azonban még az akkorihoz képest is majdnem 70 százalékkal nőtt a forgalom.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmint nem kellett védettségi, egyből megrohantuk a mozikatA tavalyi több tízmilliárd forintos kiesés után a szektor lassan éledezik, a koronavírus megjelenése óta az előző volt a mozik legjobb hétvégéje.

A Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint az elmúlt hétvégén több mint kétszázezren váltottak jegyet a magyarországi mozikba, amelyek bevétele így meghaladta a 323 millió forintot. Bár a leginkább várt filmek bemutatóinak hetében ennél sokkal nagyobb érdeklődésre is volt már példa, a bevételi számok azonban így is nagyjából megfelelnek az ilyenkor megszokottnak. Ehhez persze hozzátartozik, hogy nyáron a mozik látogatottsága mindig alacsonyabb, hiszen az időjárás miatt sokkal több szabadidős tevékenység közül választhatnak az emberek.

A 323 milliós forgalom azonban az év egyik szakaszában sem lett volna rossz eredmény, még a járvány kirobbanása előtt sem. A pandémiát megelőző három év egyikáben sem érte el az átlagos hétvégi bevétel ezt a szintet, ezen a bizonyos, 28. héten pedig 297 és 366 millió között alakult a forgalom.

Ahogy arról korábban már írtunk

a hazai mozik forgalma két hete kezdett meredeken emelkedni, azt követően, hogy már védettségi igazolvány nélkül is be lehet ülni egy filmre.

A szabálymódosítás hetében azonban még nem volt olyan bemutató, amely jelentősen megdobhatta volna a forgalmat. Éppen ezért a szektorban előzetesen is abban reménykedtek, hogy ha megérkezik az első igazi kasszasiker-reményű film, a Fekete Özvegy című Marvel alkotás, akkor még inkább felpörög a látogatottság.

A részben Budapesten forgatott Fekete Özvegy pedig abszolút be is váltotta a reményeket. A film közel 153 millió forintos nyitóhétvégi bevétellel debütált, amely a Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint az elmúlt négy év 23. legjobb eredménye. A film többet hozott, mint a Valami Amerika 3 vagy a Solo: Egy Star Wars-történet.

Az elmúlt másfél évben a pandémia nagyon megtépázta az ágazat teljesítményét. A mozik bevétele átlagosan 70-80 százalékkal zuhant 2020-ban, és még a legnagyobb piaci szereplők jelentős része is veszteséget termelt. A szektorban most abban reménykednek, hogy a következő hónapok rendkívül erős filmkínálata ebből visszahozhat valamit. A kényszerű korlátozások miatt ugyanis a pandémia alatt a stúdiók is rendre elhalasztották a filmbemutatókat, aminek eredményeként elég sok kasszasikernek ígérkező alkotás gyűlt fel.

A számításokat persze keresztülhúzhatja, ha ősszel egy negyedik hullám miatt ismét be kell zárni a mozikat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat Fekete Özvegy koronavírus látogató mozi Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 4. 09:32 Közélet

A magyar gazdaság növekedésén és a költségvetésen is segíthet az EU-tól érkező újabb kétmilliárd euró

A Magyarországnak járó uniós források több mint fele elérhetővé vált, 11,7 milliárd euró sorsa azonban még mindig kérdéses.

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.