Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. július 13. 10:05 Adat, Vállalat

Menti a piacot a Fekete Özvegy, közel másfél éve először voltak kígyózó sorok a magyar mozikban

A piac szereplőinek reményeit beváltva berobbantotta a hazai mozik látogatottságát az első igazán kasszasikernek ígérkező film. Már az ezt megelőző hétvége is a legnagyobb bevételt hozta a járvány kirobbanása óta, most azonban még az akkorihoz képest is majdnem 70 százalékkal nőtt a forgalom.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmint nem kellett védettségi, egyből megrohantuk a mozikatA tavalyi több tízmilliárd forintos kiesés után a szektor lassan éledezik, a koronavírus megjelenése óta az előző volt a mozik legjobb hétvégéje.

A Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint az elmúlt hétvégén több mint kétszázezren váltottak jegyet a magyarországi mozikba, amelyek bevétele így meghaladta a 323 millió forintot. Bár a leginkább várt filmek bemutatóinak hetében ennél sokkal nagyobb érdeklődésre is volt már példa, a bevételi számok azonban így is nagyjából megfelelnek az ilyenkor megszokottnak. Ehhez persze hozzátartozik, hogy nyáron a mozik látogatottsága mindig alacsonyabb, hiszen az időjárás miatt sokkal több szabadidős tevékenység közül választhatnak az emberek.

A 323 milliós forgalom azonban az év egyik szakaszában sem lett volna rossz eredmény, még a járvány kirobbanása előtt sem. A pandémiát megelőző három év egyikáben sem érte el az átlagos hétvégi bevétel ezt a szintet, ezen a bizonyos, 28. héten pedig 297 és 366 millió között alakult a forgalom.

Ahogy arról korábban már írtunk

a hazai mozik forgalma két hete kezdett meredeken emelkedni, azt követően, hogy már védettségi igazolvány nélkül is be lehet ülni egy filmre.

A szabálymódosítás hetében azonban még nem volt olyan bemutató, amely jelentősen megdobhatta volna a forgalmat. Éppen ezért a szektorban előzetesen is abban reménykedtek, hogy ha megérkezik az első igazi kasszasiker-reményű film, a Fekete Özvegy című Marvel alkotás, akkor még inkább felpörög a látogatottság.

A részben Budapesten forgatott Fekete Özvegy pedig abszolút be is váltotta a reményeket. A film közel 153 millió forintos nyitóhétvégi bevétellel debütált, amely a Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint az elmúlt négy év 23. legjobb eredménye. A film többet hozott, mint a Valami Amerika 3 vagy a Solo: Egy Star Wars-történet.

Az elmúlt másfél évben a pandémia nagyon megtépázta az ágazat teljesítményét. A mozik bevétele átlagosan 70-80 százalékkal zuhant 2020-ban, és még a legnagyobb piaci szereplők jelentős része is veszteséget termelt. A szektorban most abban reménykednek, hogy a következő hónapok rendkívül erős filmkínálata ebből visszahozhat valamit. A kényszerű korlátozások miatt ugyanis a pandémia alatt a stúdiók is rendre elhalasztották a filmbemutatókat, aminek eredményeként elég sok kasszasikernek ígérkező alkotás gyűlt fel.

A számításokat persze keresztülhúzhatja, ha ősszel egy negyedik hullám miatt ismét be kell zárni a mozikat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat Fekete Özvegy koronavírus látogató mozi Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.