Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. július 13. 10:05 Adat, Vállalat

Menti a piacot a Fekete Özvegy, közel másfél éve először voltak kígyózó sorok a magyar mozikban

A piac szereplőinek reményeit beváltva berobbantotta a hazai mozik látogatottságát az első igazán kasszasikernek ígérkező film. Már az ezt megelőző hétvége is a legnagyobb bevételt hozta a járvány kirobbanása óta, most azonban még az akkorihoz képest is majdnem 70 százalékkal nőtt a forgalom.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmint nem kellett védettségi, egyből megrohantuk a mozikatA tavalyi több tízmilliárd forintos kiesés után a szektor lassan éledezik, a koronavírus megjelenése óta az előző volt a mozik legjobb hétvégéje.

A Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint az elmúlt hétvégén több mint kétszázezren váltottak jegyet a magyarországi mozikba, amelyek bevétele így meghaladta a 323 millió forintot. Bár a leginkább várt filmek bemutatóinak hetében ennél sokkal nagyobb érdeklődésre is volt már példa, a bevételi számok azonban így is nagyjából megfelelnek az ilyenkor megszokottnak. Ehhez persze hozzátartozik, hogy nyáron a mozik látogatottsága mindig alacsonyabb, hiszen az időjárás miatt sokkal több szabadidős tevékenység közül választhatnak az emberek.

A 323 milliós forgalom azonban az év egyik szakaszában sem lett volna rossz eredmény, még a járvány kirobbanása előtt sem. A pandémiát megelőző három év egyikáben sem érte el az átlagos hétvégi bevétel ezt a szintet, ezen a bizonyos, 28. héten pedig 297 és 366 millió között alakult a forgalom.

Ahogy arról korábban már írtunk

a hazai mozik forgalma két hete kezdett meredeken emelkedni, azt követően, hogy már védettségi igazolvány nélkül is be lehet ülni egy filmre.

A szabálymódosítás hetében azonban még nem volt olyan bemutató, amely jelentősen megdobhatta volna a forgalmat. Éppen ezért a szektorban előzetesen is abban reménykedtek, hogy ha megérkezik az első igazi kasszasiker-reményű film, a Fekete Özvegy című Marvel alkotás, akkor még inkább felpörög a látogatottság.

A részben Budapesten forgatott Fekete Özvegy pedig abszolút be is váltotta a reményeket. A film közel 153 millió forintos nyitóhétvégi bevétellel debütált, amely a Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint az elmúlt négy év 23. legjobb eredménye. A film többet hozott, mint a Valami Amerika 3 vagy a Solo: Egy Star Wars-történet.

Az elmúlt másfél évben a pandémia nagyon megtépázta az ágazat teljesítményét. A mozik bevétele átlagosan 70-80 százalékkal zuhant 2020-ban, és még a legnagyobb piaci szereplők jelentős része is veszteséget termelt. A szektorban most abban reménykednek, hogy a következő hónapok rendkívül erős filmkínálata ebből visszahozhat valamit. A kényszerű korlátozások miatt ugyanis a pandémia alatt a stúdiók is rendre elhalasztották a filmbemutatókat, aminek eredményeként elég sok kasszasikernek ígérkező alkotás gyűlt fel.

A számításokat persze keresztülhúzhatja, ha ősszel egy negyedik hullám miatt ismét be kell zárni a mozikat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat Fekete Özvegy koronavírus látogató mozi Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.