Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. június 15. 09:38 Vállalat

Elkezdik takarítani a terepet, hogy az MTK is megkapja az új sportpályáit

Szeméttel teletömött vasúti épületek bontásával indul újra az MTK hatalmas létesítményfejlesztési programja, amelynek az eredeti elképzelések szerint már évekkel ezelőtt be kellett volna fejeződnie. A klub most zárta le azt a közbeszerzést, amelyet a Józsefvárosi pályaudvar tíz, még álló épületének elbontására írtak ki. A munkára ugyan heten is jelentkeztek, de az eljárásból négy céget is kizártak, így végül egy győri csoport futott be.

Megcsúszott tervek

Ha minden a tervek szerint haladt volna, akkor a területen ma már állnia kellene annak a 30 milliárdos komplexumnak, amelyet a 2019-es Európai Maccabi Játékokra (EMG) álmodott meg a kormány és az MTK sportegyesület. Az EMG az európai zsidó közösség multisport-eseménye, amit négyévente, mindig két évvel a zsidó olimpiaként emlegetett izraeli Maccabi Világjátékok után rendeznek meg. Magyarország 2015 novemberében nyerte el a 2019-es esemény szervezésének lehetőségét. A kormány másfél évvel később döntött úgy, hogy ehhez egy teljesen új komplexumot húznak fel a főváros nyolcadik kerületében, lényegében az egykori Taurus gumigyár és a Józsefvárosi pályaudvar területén, amit a játékok után az MTK kap majd meg.

A Maccabi Játékok tervezett helyszíne néhány hónappal az esemény előtt

A beruházás meg is dobta a szervezési költségeket. A kiadásokat először még csak 2,1 milliárd forintra becsülte az akkor még miniszterként ténykedő Lázár János, ám az építési projektre már 30 milliárdot különített el a kormány.

Kezdetettől fogva tudni lehetett, hogy fejlesztésre a Maccabi Játékokhoz egyáltalán nincs szükség, az eseményt nélküle is könnyedén meg lehet szervezni. Végül ez is történt, a beruházás ugyanis megakadt. A Taurus gyár kétmilliárd forintba kerülő bontása ugyan még megvalósult, sőt, a kivitelezésre is kiírtak két közbeszerzést, utóbbiak azonban már eredménytelenül zárultak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétmilliárdos bontással kezdődik a (legalább harmincmilliárdos) új budapesti gigasportberuházásAz MTK-stadion szomszédjában álló Taurus gyár épületeit kezdik bontani, elvileg a Makkabi játékok miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem készül el Deutschék 30 milliárdos sportkomplexuma a zsidó olimpiáraA napokban dönthet a kormány, hogy hol rendezik a 2019-es budapesti Európai Maccabi Játékokat, miután a tervezett létesítmények felhúzására már nem elég az idő.

Az akkori hírek szerint ennek részben egy politikai konfliktus volt az oka. A folyamatokra rálátó emberek az EMG-t a kezdetektől a Deutsch család bizniszeként kezelték. A létesítményeket később megkapó MTK elnöke Deutsch Tamás, az MTK futballcsapatát működtető cég tulajdonosa és ügyvezetője pedig a fideszes politikus testvére Deutsch Péter volt, és ő irányította az EMG-t szervező céget is. Ennek ellenére az építési projektet nem ők kapták meg, hanem az akkori fejlesztési miniszter, Seszták Miklós, ez pedig állítólag ellentéteket szült. Mindenesetre Seszták irányítása alatt nem nagyon haladt a projekt, nem sokkal később pedig a miniszter távozni kényszerült a kormányból, valószínűleg nem függetlenül a szintén általa felügyelt, még gigantikusabb sportprojekt, a vizes világbajnokság botrányai miatt.

Mindenesetre a komplexum nem készült el a Maccabi Játékokra, így az eseményt más helyszíneken rendezték meg. A beruházásról azonban már akkor tudni lehetett, hogy mégis megvalósul, csak most már kizárólag az MTK számára. Erre még a játékok előtt egy kormányrendelettel rá is erősítettek (pdf).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vizes vb-ért felelős miniszter köréhez is folyt a közpénz a szervező cégtőlSeszták Miklós lánya épp annál az ügyvédi irodánál gyakornokoskodott 2017-ben, amely a miniszer által felügyelt vizes vb szervezőcégének közbeszerzéseit szervezte, jóval a piaci ár fölött.

Újraindult a projekt

A projekt azonban mostanáig így sem nagyon haladt. Idén a kabinet újabb lépéseket tett, hogy most már tényleg megindulhasson a fejlesztés. Több állami ingatlant is átadtak az MTK-nak, így már a klub írhatta ki áprilisban azt a közbeszerzést, amely az építkezést még akadályozó épületek elbontását célozza.

A Józsefvárosi pályaudvar területén tíz, összesen közel kilencezer négyzetméter alapterületű épületet kell lebontani, de csak azután, hogy elhordták belőle a hulladékot. A kiírás szerint ugyanis az ingatlanok

jelenleg nincsenek használatban, és berendezési és felszerelési tárgyaktól kiürített állapotban vannak, ugyanakkor azokban jelentős mennyiségű kommunális hulladék halmozódott fel.

A munkára kifejezetten sok cég jelentkezett, a hét indulóból négyet azonban különböző okokkal kizártak. A három versenyben maradt cég, illetve cégcsoport közül a Mély-Út Kft. és az Inhu-Út Kft. alkotta konzorcium adta a legjobb ajánlatot. A két győri vállalat 213 millió forintért vállalta a munkát.

Vállalat Deutsch Tamás MTK sportlétesítmény Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2022. július 1. 12:04 Közélet, Vállalat

Szlovákiából hozzák az árstoppos csirkemellet

A magyar kormány helyzetbe hozta a szlovák tenyésztőket, mert ha nincs magyar csirke, a kereslet pedig nagy, akkor átmenetileg importálni kell az árut.

Váczi István
2022. június 30. 11:32 Vállalat

Magyarországon is gyártó multi készül kivonulni Oroszországból

A gyártás felfüggesztése után már az év végi kivonulást készíti elő a Michelin, a lépéssel 250 millió eurót veszítene.

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Fontos

Avatar
2022. július 1. 17:32 Világ

Oroszország immár nyíltan ellenség a NATO számára

Putyin agressziója keltette új életre az észak-atlanti védelmi szövetséget, amelyet Amerika idővel Kína ellen is felhasználhat.

Jandó Zoltán
2022. július 1. 04:34 Világ

Az elszálló lakossági energiaárak miatt visszavonulót fújt még a német kormány is

Több nyugat-európai országban is a zöld átállás finanszírozása érdekében kivetett adók jelentős csökkentésével vagy eltörlésével reagáltak az energiakrízisre.

Hajdu Miklós
2022. június 30. 17:45 Adat

Nem mindegy, hogy az ország melyik részén kell elviselni a tíz százalék feletti inflációt

A rendkívüli infláció következményei sokkal keményebben érinthetik az Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon élőket, mint azokat, akik az ország más térségeiben laknak.