Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 26. 12:22 Vállalat

Utolsókat rúgja a nagy múltú Ajka Kristály, bontani kezdték az üveggyárat

Újabb szakaszához ért az egyik legismertebb magyar üvegmárka, az Ajka Kristály lejtmenete. A múlt héten bontási munkálatok kezdődtek az ajkai üveggyár területén, amelyről elsőként a térség országgyűlési képviselője, a Fidesz-KDNP-s Fenyvesi Zoltán számolt be. Pénteki posztjában azt írta, hogy információi szerint a következő hónapokban a gyárépületek jelentős részét elbontják.

Fenyvesi telefonon azt mondta nekem, hogy a Facebookon értesült a munkálatokról, és csütörtökön látogatott ki a helyszínre, ahol a bontáson dolgozó munkagépeket látott. Mivel semmilyen nyilvános információ nem jelent meg az üveggyár bontásával kapcsolatban, Fenyvesi levélben kereste meg Várszegi Gábort, ugyanis az általa vezetett Fotex Holding érdekeltségébe tartozik az Ajka Kristály. 

Ugyan Várszegi nem válaszolt még a képviselőnek, de telefonon felhívta őt az Ajka Kristály vezérigazgatója, akivel ma, azaz kedd délután találkozik. Az igazgató, Maiczen Ákos telefonon megerősítette nekem, hogy a gyár használaton kívüli részeit lebontják, ami “teljes mértékben gazdasági döntés”. Állítása szerint az ingatlan jövőbeli sorsa bizonytalan, de ezen kívül semmi mást nem akart mondani a gyárral kapcsolatban.

Porcelán vázákat készít elő csomagolásra egy dolgozó az Ajka Kristálynál 2014-ben. Fotó: Krizsán Csaba/MTI

A használaton kívüli részek lebontása valóban az épületek jelentős részét érinti, mivel az Ajka Kristály szinte teljesen összezsugorodott a rendszerváltás óta. Az 1878-ban alapított kristályüveggyár az 1960-70-es években lett nemzetközileg számottevő. A nyolcvanas évektől termékeik – elsősorban ólomkristályaik és díszműüvegeik – egyre nagyobb részét exportálták.

A rendszerváltás idején, 1990-ben privatizálta a Várszegi-féle Fotex-csoport, ekkoriban még 1300 ember dolgozott a gyárban. Az Ajka Kristály honlapja szerint a termelés 96 százalékát exportálták, elsősorban az USA-ba és Nyugat-Európába, de Japánból és Délkelet-Ázsiból is voltak megrendeléseik.

Az elmúlt években azonban fokozatosan esett vissza a jelentősége. Tíz éve már csak 340-en dolgoztak a gyárban, két éve mintegy 150-en, tavaly decemberben pedig csak hetvenen maradtak. Tavaly októberben szűnt meg az üveggyártás, azóta már csak a korábban legyártott termékek csiszolását és különféle dekorálását végzik a gyárban. Ezeket a francia és az angol piacra szánták, illetve két budapesti üzletükben értékesítik.

A Rolls-Royce megrendelésére készült palackok az ajkai üzemében 2014-ben. Fotó: Krizsán Csaba/MTI

A vezérigazgató tavaly decemberben még arról beszélt, hogy a gyártás leállása ellenére a gyárnak van jövője, a cél a “hosszú távú működés”. A gyártás megszüntetését azzal indokolta akkor Maiczen Ákos, hogy jelentősen változtak az igények, szűkült és átrendeződött a piac. Idén mindössze húsz alkalmazottal terveztek, de a fideszes képviselő, Fenyvesi Zoltán azt mondta, tudomása szerint nagyjából már csak 15-en dolgoznak a gyárban.

 

A cég 2015-2016 környékén még nyereséges volt, árbevétele pedig közel kétmilliárd forint volt évente. 2017-ben azonban veszteségessé vált, azóta mintegy 1,5 milliárd forintos veszteséget halmozott fel. A tavalyi év különösen rosszul alakult: 1,2 milliárd bevétel több mint 600 millió forint veszteséggel párosult. Idén pedig mindössze 200 millió forintos bevétellel számolnak egy ajkai újság beszámolója szerint

A környék egyébként nem marad üveggyártás nélkül, ugyanis a közeli Halimbán egy német tulajdonú cégnek működik egy üveggyára, amelyben kézi gyártású, szájjal fúvott ólommentes kristálykelyheket, poharakat, dekantálókat és vázákat állítanak elő. A gyárban közel kétszázan dolgoznak.

A cikkhez kerestem az ellenzéki pártok által támogatott ajkai polgármestert, Schwartz Bélát és a Fotexet is, de érdemben nem reagáltak a megkeresésemre.

Vállalat Ajka Fotex üveg üveggyártás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2020. július 4. 13:54 Vállalat

Csendben kimondták egy legendás repülőgép halálos ítéletét

Amit eddig is lehetett sejteni, lényegében hivatalossá vált: két év múlva megszűnik a polgári repülés egyik ikonikus típusa, a Boeing 747-es gyártása.

Torontáli Zoltán
2020. július 3. 10:26 Vállalat, Világ

A Lidl 13 eurós sportcipőjét majdnem 1300 euróért árulják a neten

Ilyen az, ha egy olcsó termékből kevés van, de a keresletet a divat az egekbe tolja.

Váczi István
2020. július 2. 12:33 Vállalat

Amikor mindenki aranyat vesz, a leggazdagabb közép-európai vállalkozó elad

Tovább csökkentett részesedését egy orosz bányatársaságban Petr Kellner PPF-csoportja, amely a magyar Telenor főtualjdonosa.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.