Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 26. 12:22 Vállalat

Utolsókat rúgja a nagy múltú Ajka Kristály, bontani kezdték az üveggyárat

Újabb szakaszához ért az egyik legismertebb magyar üvegmárka, az Ajka Kristály lejtmenete. A múlt héten bontási munkálatok kezdődtek az ajkai üveggyár területén, amelyről elsőként a térség országgyűlési képviselője, a Fidesz-KDNP-s Fenyvesi Zoltán számolt be. Pénteki posztjában azt írta, hogy információi szerint a következő hónapokban a gyárépületek jelentős részét elbontják.

Fenyvesi telefonon azt mondta nekem, hogy a Facebookon értesült a munkálatokról, és csütörtökön látogatott ki a helyszínre, ahol a bontáson dolgozó munkagépeket látott. Mivel semmilyen nyilvános információ nem jelent meg az üveggyár bontásával kapcsolatban, Fenyvesi levélben kereste meg Várszegi Gábort, ugyanis az általa vezetett Fotex Holding érdekeltségébe tartozik az Ajka Kristály. 

Ugyan Várszegi nem válaszolt még a képviselőnek, de telefonon felhívta őt az Ajka Kristály vezérigazgatója, akivel ma, azaz kedd délután találkozik. Az igazgató, Maiczen Ákos telefonon megerősítette nekem, hogy a gyár használaton kívüli részeit lebontják, ami “teljes mértékben gazdasági döntés”. Állítása szerint az ingatlan jövőbeli sorsa bizonytalan, de ezen kívül semmi mást nem akart mondani a gyárral kapcsolatban.

Porcelán vázákat készít elő csomagolásra egy dolgozó az Ajka Kristálynál 2014-ben. Fotó: Krizsán Csaba/MTI

A használaton kívüli részek lebontása valóban az épületek jelentős részét érinti, mivel az Ajka Kristály szinte teljesen összezsugorodott a rendszerváltás óta. Az 1878-ban alapított kristályüveggyár az 1960-70-es években lett nemzetközileg számottevő. A nyolcvanas évektől termékeik – elsősorban ólomkristályaik és díszműüvegeik – egyre nagyobb részét exportálták.

A rendszerváltás idején, 1990-ben privatizálta a Várszegi-féle Fotex-csoport, ekkoriban még 1300 ember dolgozott a gyárban. Az Ajka Kristály honlapja szerint a termelés 96 százalékát exportálták, elsősorban az USA-ba és Nyugat-Európába, de Japánból és Délkelet-Ázsiból is voltak megrendeléseik.

Az elmúlt években azonban fokozatosan esett vissza a jelentősége. Tíz éve már csak 340-en dolgoztak a gyárban, két éve mintegy 150-en, tavaly decemberben pedig csak hetvenen maradtak. Tavaly októberben szűnt meg az üveggyártás, azóta már csak a korábban legyártott termékek csiszolását és különféle dekorálását végzik a gyárban. Ezeket a francia és az angol piacra szánták, illetve két budapesti üzletükben értékesítik.

A Rolls-Royce megrendelésére készült palackok az ajkai üzemében 2014-ben. Fotó: Krizsán Csaba/MTI

A vezérigazgató tavaly decemberben még arról beszélt, hogy a gyártás leállása ellenére a gyárnak van jövője, a cél a “hosszú távú működés”. A gyártás megszüntetését azzal indokolta akkor Maiczen Ákos, hogy jelentősen változtak az igények, szűkült és átrendeződött a piac. Idén mindössze húsz alkalmazottal terveztek, de a fideszes képviselő, Fenyvesi Zoltán azt mondta, tudomása szerint nagyjából már csak 15-en dolgoznak a gyárban.

 

A cég 2015-2016 környékén még nyereséges volt, árbevétele pedig közel kétmilliárd forint volt évente. 2017-ben azonban veszteségessé vált, azóta mintegy 1,5 milliárd forintos veszteséget halmozott fel. A tavalyi év különösen rosszul alakult: 1,2 milliárd bevétel több mint 600 millió forint veszteséggel párosult. Idén pedig mindössze 200 millió forintos bevétellel számolnak egy ajkai újság beszámolója szerint

A környék egyébként nem marad üveggyártás nélkül, ugyanis a közeli Halimbán egy német tulajdonú cégnek működik egy üveggyára, amelyben kézi gyártású, szájjal fúvott ólommentes kristálykelyheket, poharakat, dekantálókat és vázákat állítanak elő. A gyárban közel kétszázan dolgoznak.

A cikkhez kerestem az ellenzéki pártok által támogatott ajkai polgármestert, Schwartz Bélát és a Fotexet is, de érdemben nem reagáltak a megkeresésemre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Ajka Fotex üveg üveggyártás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Torontáli Zoltán
2024. február 22. 16:37 Közélet, Vállalat

A magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatja

Siralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.