Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2019. november 28. 12:48 Vállalat

Online turkáló startup lett az első litván cég, amit milliárd euróra értékelnek a befektetőik

A litván Milda Mitkute és Justas Janauskas 2008-ban csinált egy honlapot, ahova Mitkute eladó használt ruháit rakták fel. Az ötlet annyira jól sült el, hogy a Vinted névre hallgató használtruha-oldal mára csaknem egy tucat országban működik, többek között például Franciaországban, Németországban, Belgiumban és Spanyolországban. Magyarországon nem lehet a Vinteden vásárolni, de a régióban Lengyelországban és Csehországban is van már helyi Vinted site.

A cég legfrissebb tőkebevonási körében 128 millió eurót kapott több kockázati tőkebefektetőtől (Lightspeed Venture Partners, Sprints Capital, Insight Venture Partners, Accel és Burda Principal Investments), amivel az értéke egymilliárd euró fölé emelkedett. Ez azt is jelenti, hogy a Vinted lett az első litván tech egyszarvú (unicorn), azaz olyan startup, aminek 1 milliárd dollár fölötti az értéke, írja a Bloomberg.

A Vinted árbevétele megtriplázódott 2018-ban, de a 32,9 millió eurós árbevétel mellett 42 millió eurós veszteséget hozott össze, nagyrészt a növekvő marketing kiadásaik miatt. A tőkebevonásból bejövő pénzt az európai terjeszkedésre és új munkavállalók toborzására fogják költeni, de a pénz egy részét jövőbeli cégfelvásárlásokra teszik félre, mondta Thomas Plantenga, a cég vezérigazgatója.

A vezérigazgató szerint abban biztosak, hogy az üzleti modelljük működik, hogy értéket jelent a felhasználóiknak, és hogy nyereségesek tudnak lenni, azonban a fókusz egyelőre az európai terjeszkedésen és a szolgáltatás fejlesztésén van, a pénzügyi forrásaikat ebbe akarják becsatornázni.

Platenga szerint még nem döntötték el, hogy tőzsdére viszik-e a céget a jövőben. “Jelenleg elég nehéz megjósolni, hogy mi lesz a cég jövője pénzügyi szempontból. Semmilyen lehetőséget nem zárunk ki egyelőre, de nincs konkrét tervünk a következő évekre” – mondta.

Litvánia fővárosa, Vilnius az Atomico európai tech szektorról szóló 2019-es jelentése alapján Európa egyik startupfővárosa is. A Vinted tőkebevonása a teljes litván startup színtér jelentőségét is jelentősen növeli. Az Atomico jelentése 13 millió dollárra becsülte a teljes litván tech szcéna éves tőkebevonását 2019-re, ezt növeli most jelentősen meg a Vinted feltőkésítése.

Európában jelenleg nagyjából 100 kockázati tőkével finanszírozott startup ér 1 milliárd dollárnál többet, miközben 2010-ben még csak négy ilyen cég volt. Az elmúlt pár évben komolyan nőtt az unikornisok száma, ahogy egyre több pénz ment kockázati tőkealapokba.

Az Atomico jelentéséből az is kiderül, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború kedvezett az európai startupoknak, ugyanis ázsiai és amerikai befektetők is előszeretettel kerestek befektetési lehetőséget az európai piacon az elmúlt időszakban. A jelentés szerint 2019-ben ötből egy tőkebevonás esetében volt a befektetők között ázsiai vagy amerikai befektető, miközben ez az arány 2015-ben még csak tízből egy volt. A Vinted sikeressége annak is köszönhető, hogy az európaiak nem idegenkednek a használtruhavásárlástól, egy felmérés szerint az EU-ban 10-ből hatan adtak már el használt ruhát, háromból két ember pedig vett már ruhát használtan.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat divat használtruha Litvánia startup unikornis Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.