Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. május 29. 14:07 Adat, Vállalat

Az elmúlt kilenc év állami fociköltéséből sem vehetnénk meg a Real Madridot

Három zsinórban megnyert Bajnokok Ligája kellett ahhoz, hogy a Real Madrid klubértékben is legyűrje a Manchester Unitedet (MU). A spanyol csapat vállalati értéke – a KPMG tanácsadó cég évente megjelenő elemzésének becslése szerint – tavaly tizedével, 3,22 milliárd euróra emelkedett, és mivel az MU ezzel párhuzamosan kissé leértékelődött, először került a Real az első helyre. Ez az összeg forintban kifejezve valamivel több mint 1000 milliárd, azaz vélhetően még annál is több, mint amit 2009 óta Magyarországon az állam – stadionépítésekkel, taóval és minden egyéb támogatással együtt – a labdarúgásra költött.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKértek 170 milliárdot a magyar focira, a kormány négyszer annyit adottAz volt a terv, hogy 2019-re a labdarúgás a költségvetés nettó befizetője lesz, azaz nem viszi, hanem hozza majd a közpénzt. Ehelyett az idén több mint 100 milliárd megy el focira.

 

A KMPG 2016 óta készíti el azt a jelentést, amiben a legértékesebb 32 európai labdarúgó-csapatot rangsorolják. A klubok értékének megbecsléséhez a pénzügyi beszámolókat elemzik, és alapvetően az egyes csapatok bevételeiből indulnak ki, de a népszerűséget, a sportban rejlő potenciált, illetve a közvetítési jogok és stadionok tulajdonosi szerkezetét is figyelembe veszik.

Az MU eddig minden esetben az élen végzett, igaz, egyszer már a Reallal holtversenyben. Olyan azonban még nem volt, hogy a Madrid önállóan szerezze meg az első helyet. Ezúttal ráadásul nem csak az élen volt csere: a dobogó harmadik helyét a szintén jelentősen javító Bayern München foglalta el az egyik legnagyobbat bukó FC Barcelonától.

 

A jelentés szerint a 32 topcsapat együttesen 35,6 milliárd eurót ér, nagyjából annyit, mint a francia energetikai óriás, az Engie vagy az egyik vezető kínai mobilgyártónak számító Xiaomi, és picit többet, mint a Nissan vagy éppen a Volvo. Az összesített érték egyébként 9 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi, a csapatok éven belüli teljesítménye azonban igencsak eltérően alakult. A 32-ből mindössze négy klub értéke csökkent, a török Galatasaray-é viszont például a negyedével. Ezzel szemben

a BL idei két döntőse, a Liverpool és a Tottenham egyaránt 30 százalékot meghaladó mértékben tudta növelni értékét,

az olasz Inter pedig őket is felülmúlta 41 százalékos ugrással.

A top 32-ben egyébként az angol együttesek dominálnak. Már számosságuk tekintetében is a szigetországiak vezetnek, hiszen a listán kilenc angol csapat van, értékben azonban még nagyobb az előnyük. Az első öt helyet a ligák versenyében nem meglepő módon a Big 5 néven emlegetett öt bajnokság klubjai foglalják el*Ezek az angol mellett a spanyol, a német, az olasz és a francia., míg a hatodik helyen a törökök állnak, őket pedig a portugálok és a hollandok követik, igaz, elég tisztes távolságból.

 

Az elég részletes elemzés az egyes klubok sportszakmai és üzleti teljesítményének számos elemére kitér, így több európai, illetve a kontinensen kívüli ország feltűnik benne. Kiderül például, hogy a legértékesebb klubokban szép számmal fociznak horvátok és svájciak, ahogy uruguayi légiósok is akadnak. A Hungary kifejezés azonban csak egyszer szerepel a kiadványban, az utolsó oldal legalján, ahol a nyomtatás helyét adták meg.

A jelek szerint nem győzte meg a KPMG szakembereit a Fradi értékével kapcsolatban a legnevesebb magyar csapat mögötti cég legutóbbi tőkeemelése. Ez alapján ugyanis az FTC Labdarúgó Zrt. 3000 milliárd forintot érhet, vagyis még mindig többet, mint az MU, a Real Madrid és a Bayern München együttvéve. Persze a tanácsadó cég vélhetően nem is vizsgálta a magyar csapatot, egyrészt mert erre semmi oka nem volt, másrészt mert összesen 38 csapatot vontak be az elemzésbe.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÍme, a világ legértékesebb sportvállalkozása, a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt.A Fradi focicsapatát többre értékelték, mint amennyit az MU, a Real Madrid és a Barcelona együtt ér. A paksi orosz hitelt pont ki lehetne fizetni ennyi pénzből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat Barcelona FTC Liverpool Manchester United Real Madrid Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.

Fontos

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.