Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 7. 09:56 Vállalat

Megígérték a szállásfoglaló oldalak, hogy nem verik át az embereket

Miután a brit fogyasztóvédelem alaposan megszorongatta őket, hat szállásfoglaló portál megígérte, hogy felhagynak az ügyfeleiket megtévesztő gyakorlatokkal. A piac- és versenyfelügyeleti hatóság azért indított vizsgálatot, mert úgy ítélte meg, hogy az oldalak félrevezető értékesítési gyakorlatot folytatnak, például népszerűbbnek tüntetnek fel egyes szállásokat a valóságosnál – írja a BBC.

A hatóság több – köztük Magyarországon is széles körűen használt – szolgáltatót vizsgált, ezek az Expedia, a Booking.com, az Agoda, a Hotels.com, az ebookers és a trivago. A cégek az alábbi négy vállalást tették:

  • Világossá teszik, hogy mi alapján osztályozzák a szállásokat, beleértve azt is, hogy előrébb rangsorolják-e azokat a szállodákat, amelyektől több bevételük származik.
  • Nem keltik azt a hamis benyomást, hogy ha nem foglalod le azonnal, akkor elviszik előled például az utolsó kedvezményes árú szobát. Az ilyen oldalak ugyanis rutinszerűen megjelenítik, hogy éppen hány másik ember nézegeti ugyanazt a hotelt. Ezt a jövőben csak akkor tehetik meg, ha azt is jelzik, hogy az illetők másik dátumra keresnek rá (már ha valóban ez a helyzet). Néhány oldal a nyomás fokozása érdekében a már betelt szállásokat is szerepelteti a keresési találatok között, a jövőben ezt sem fogják megtenni.
  • Csak olyan kedvezményes ajánlatokat jelenítenek meg, amelyek ténylegesen elérhetők az adott időszakra, illetve átláthatóvá teszik a kedvezmények rendszerét. A fogyasztóvédelem azt tapasztalta ugyanis, hogy a hétvégi szobaárakhoz viszonyítva jelenítették meg a hét közbeni (amúgy is olcsóbb) tarifát, úgy állítva be, mintha rendkívüli kedvezményről lenne szó. Ugyanezt szolgálta, hogy egy átlagos szoba árszintjét egy luxuslakosztályhoz viszonyították. A jövőben ilyen praktikákat sem alkalmaznak a szolgáltatók.
  • A teljes árat megmutatják az oldalak, benne az esetleges foglalási díjjal és az adókkal.

A brit fogyasztóvédelem elnöke elfogadhatatlannak nevezte az eddigi gyakorlatot, az ügyvezető pedig arról beszélt, hogy ezeken az oldalakon nagyon jó árú szállásokat lehet kifogni, de fontos, hogy meg lehessen bízni az általuk közölt információkban.

A hatóság azt is közölte, hogy a felsoroltakon kívül más szolgáltatókat is ellenőriz majd, hogy betartják-e ezeket a magatartási szabályokat. Bár brit ügyről van szó, remélhetőleg a cégek ottani elköteleződése jó hatással lesz a más országokban folytatott gyakorlataikra is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost megnézheted, hogy hogyan burjánzott el Budapesten az évi 35 milliárdos Airbnb-bizniszA VI. kerületben minden tizenötödik lakást kiadják Airbnb-n. Az összes budapesti szálláshely 15 százaléka itt van, most térképre vittük az összeset.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Booking fogyasztóvédelem szállásfoglaló oldalak trivago visszaélés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.