Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 7. 18:10 Vállalat

Minimálbéresek nélkül 45 százalékkal magasabb lenne az átlagbér

A magyarországi vállalatok alkalmazottainak 42,4 százalékát, egészen pontosan 879 ezer embert érintett a minimálbér vagy a garantált bérminimum idén év eleji emelése – derült ki Pénzügyminisztérium belső anyagából, amit a Portfolio.hu ismertetett. A minimálbért és a garantált bérminimumot kapó dolgozók közel egyenlően oszlanak el ezen belül. Az állami szférában további 230-250 ezer kapja a törvényesen utalható legkisebb fizetést, így a gazdaság egészében 1,1 millió ember kapja most januártól a 8 százalékos emelést.*A milliós önálló vállalkozói rétegre és kétszázezer fő körül ingadozó közmunkásra nem terjed ki az elemzés.

Ezek nagyon értékes információk, mivel ezekre az adatokra vonatkozóan a KSH nem ismertet statisztikákat, viszont a gazdaság egésze szempontjából nagyon fontos kérdésről van szó, és az eddigi becslések széles spektrumon szóródtak.

A PM anyagából kiderül, hogy vállalatméret, iparág, terület és a tulajdonos hovatartozása szerint jelentős eltérések vannak a cégeknél a lehető legalacsonyabb béren dolgoztatottak arányában. Általában minél kisebb egy cég, annál nagyobb a minimálbéresek aránya: 10 fő alatt 50 százalék, 1000 alkalmazott felett 25 százalék. Néhány iparágban, ahol különösen elterjedt a feketemunka, kiemelkedik az arány. Ilyen a vendéglátás (65 százalék), a ruha- (57 százalék) és élelmiszeripar (53 százalék), valamint a mezőgazdaság (48 százalék).

Budapesten feleakkora arányban dolgoznak minimálbéren vagy garantált bérminimumon, mint Békés megyében (32 és 60 százalék), a többi megyében pedig nagyjából úgy alakul az arány, ahogy a többi területi statisztikai jellemző alapján gondolhatnánk. Hasonló az eltérés a külföldi és a hazai tulajdonú cégek között: a külföldi cégeknél 27 százalék, a magyarországiaknál 49 százalék.

Ez utóbbi feltételezhetően összefügg a magyar és a külföldi vállalkozások durván eltérő termelékenységével, amiről legutóbb itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElképesztő lemaradásban vannak a magyar cégek Magyarországon belül isKét ábra, amiből kiderül, hogy valójában mekkora hátrányból indulnak a magyar cégek már itthon is: ég és föld, annyival több értéket állítanak elő az itthoni külföldi tulajdonú vállalatok.

Ebből ki lehet számolni azt is, hogy megközelítőleg mennyivel lenne magasabb a bruttó átlagbér, ha csak azokat vennénk számba, akik nem minimálbért vagy garantált bérminimumot keresnek. A magyarországi vállalatok 1,9 millió embert foglalkoztattak a tavaly októberi legfrissebb adatok szerint, a bruttó átlagbér pedig 339,2 ezer forint volt. Feltételezve, hogy a PM által a 2017-es adatok alapján becsült minimálbéres és garantált bérminimumos létszám változatlan, az jön ki, hogy a vállalatoknál

a nem a lehető legkevesebbet kereső 1,02 millió alkalmazott bruttó átlagbére 493 ezer forint volt, tehát a teljes átlagbérnél 45 százalékkal több.

 

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat átlagbér garantált bérminimum minimálbér Pénzügyminisztérium Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.

Stubnya Bence Torontáli Zoltán
2024. október 21. 05:40 Élet, Vállalat

Miért nem kerülnek utcára azok a magyar dolgozók, akiknek a munkáját átveszik a robotok?

Csökken a munkaerőhiány, de még mindig megvédi a dolgozókat az elbocsátástól. Sok cég akkor sem épít le, ha automatizál vagy romlanak a kilátásai.

Vermes Nikolett
2024. október 20. 05:27 Élet, Vállalat

A magyar piactér, amely nem akar versenyezni a Temuval, mégis sikeres

A Meska kézműves-design online piactér is érzi az óriások nyomását, de az alapító bízik abban, hogy az egyedi termékekre megmarad a kereslet.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.