Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. november 14. 18:40 Vállalat

A legértékesebb magyar magáncég 115 milliárd forintot ér

Idén legalább 6,7 milliárd forintot érő céggel kellett rendelkeznie annak, aki fel akart kerülni a Concorde MB Partners által most már harmadszor elkészített 100-as listára. Ez a rangsor azért érdekes, mert nem a hagyományos módon, vagyis az éves bevétel alapján állítják össze, hanem a becsült értéket veszik figyelembe. Tehát azt, hogy ideális esetben mennyiért lehetne ma eladni az adott céget.

A legértékesebb magyar vállalkozást ma a szakértői becslések szerint 115 milliárd forintért lehetne eladni, de hogy konkrétan melyik cégről van szó, azt nem tudni, hiszen a cégértékelés nem annyira egzakt dolog, mint egy árbevétel vagy profit adat, ezért a lista szándékosan csak értéktartományokkal dolgozik. Az viszont biztos, hogy a 25 milliárd forintos cégértéket összesen (csak) 21 cég lépte át, amint az az alábbi ábráról kiderül.

Forrás: http://cmbp.hu/privat-top-100-a-2018-as-lista/

A top100 társaság összesített értéke egyébként 1918 milliárd forint a 2017-es adatokból kiindulva, ami például csaknem 500 milliárddal több, mint az Orbán-kormány összes eddigi sportköltése 2011 óta.

A lista készítői a kiadványukban részletesen bemutatják az alkalmazott módszertant, a legfontosabb elemek között van például, hogy nem értékelnek állami, önkormányzati és magántőkealap tulajdonában lévő társaságokat, de szakmai okokból pénzügyi szolgáltatókat és ingatlanfejlesztőket sem. Nem szerepelnek a listán a tőzsdén lévő, és oda készülő társaságok sem, ezért nem található a nevek között például néhány Mészáros Lőrinchez köthető társaság sem.

A cégek esetleges politikai beágyazottságát azzal próbálták érvényesíteni az értékeléskor, hogy az ilyenkor szokásos pénzügyi adatokra vetített szorzószámokat a kockázatoknak megfelelően módosították, illetve szándékosan két egymás utáni év (2016 és 2017) adataiból indultak ki, hogy az üstökösszerűen berobbanó cégeket kiszűrjék.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat cég cégérték Concorde MB Partners lista top100 vagyon Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.