Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. november 12. 12:00 Vállalat, Világ

A szemüvegkeretek nagy része eladhatatlanul porosodik a raktárakban

Évente 60 milliárd dollár (17 ezer milliárd forint) értékben adnak el nap- és dioptriás szemüvegkereteket világszerte, de a gyártás és a kereskedelem hatékonysága több szempontból sem ideális.

Ahogy a Wall Street Journal írja, a műanyag kereteknél az alapanyag 75 százaléka nem hasznosul a forma kivágásánál,*Igaz, az alapanyag – jellemzően cellulóz-acetát vagy polikarbonát – nem igazán drága, és a kárba veszett alapanyag egy részét újrahasznosíthatják. az egyediséget pedig nehéz vagy drága elérni. A nagy gyártóknak csak a tömegtermelés éri meg, de gyakran előfordul, hogy egy-egy modellnél a látszerészekhez leszállított keretek 40 százalékát a vevők sosem viszik el a polcokról.

Ezen a meglehetősen rugalmatlan rendszeren a 3D nyomtatók változtathatnak, amelyek egyedi igények szerint és szinte anyagveszteség nélkül képesek legyártani bármilyen szemüvegkeret-formát. Bár a technológia már évek óta ismert, a tömeges alkalmazást egyelőre számos nehézség gátolja.

A 3D nyomtatókkal egyelőre lassú a gyártás, a felhasználható műanyagok köre elég korlátozott, és a keretek némi utómunkát is igényelnek. Egy 3D nyomtatóval készült szemüvegkeret ára jelenleg 100-500 dollár között mozog, ami nagyjából a hagyományos technológiával gyártott keretek felső szegmensével egyezik meg, de az anyagválasztás lehetősége sokkal korlátozottabb.

Idén az előrejelzések szerint már több mint egymillió 3D nyomtatóval készült keretet adnak el világszerte, ami jóval több az elmúlt pár év darabszámánál, de továbbra is eltörpül a teljes piac 1,5 milliárdos értékesítése mellett. A 3D technológiába azonban újabban elég nagy nevek léptek be, például a német BASF, amely a világ legnagyobb vegyipari cége, az olasz Safilo csoport, amely a világ egyik vezető szemüvegkeret-gyártója, vagy a lencsék nagyágyúja, a japán Hoya.

A Safilo, amely 21 ezer modellt gyárt 31 márkanév alatt (a legismertebbek a Polaroid és a Carrera), és évente 1600 új modellel jön elő, úgy véli, hogy a több tízezer darabos népszerű modelleknél megmarad a hagyományos gyártás, de a kisebb sorozatszámú modelleket a jövőben 3D nyomtatókkal fogják előállítani. Ez végre elvezethet oda, hogy a kereteket az egyedi megrendelésekre gyártsák le, és ne azért, hogy raktárakban álljanak hónapokig, vagy soha el se adják őket.

A lencséket gyártó Hoya közben rájött arra is, hogy az egyedi gyártással más szempontból is jobb eredményeket érhet el. A multifokális és progresszív lencséknél (amelyek dioptria értéke a lencsén belül is folyamatosan vagy ugrásszerűen változik) nem mindig sikerül elérni a tökéletes látáskorrekciót, mert a szemüvegkeretekbe az adott lencsék a forma adottságai miatt nem illeszthetők be optimálisan.

Ezt lehet kiküszöbölni azzal, hogy először a szemüveglencsét választják ki, és annak adottságait figyelembe véve gyártják hozzá a keretet, egyedileg. Ez a szolgáltatás tavaly óta létezik, jelenleg 10 nappal hosszabbítja meg a gyártást és 10 százalékkal növeli (az egyébként is általában 1000 dollár felett lévő) árat, de nagyban növeli a vevők elégedettségét.

Vállalat Világ 3D nyomtatás gyártás szemüveg szemüvegkeret Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2019. szeptember 13. 06:57 Vállalat

Panellakásból indult magyar cég robotizálja a legnagyobb multikat

Hárommilliárdos vállalkozássá nőtt három fiatal magyar mérnök robotos cége. A munkaerőhiány érezhetően pörgeti a robotok iránti keresletet nemcsak Magyarországon, hanem az egész régióban.

Váczi István
2019. szeptember 12. 16:20 Vállalat

Tényleg baj van a világgazdasággal, alig vesznek új repülőket

Nemcsak a repülési tilalommal sújtott Boeing szenved, az Airbustól is alig rendeltek új repülőgépeket az idén.

Hajdu Miklós
2019. szeptember 11. 16:26 Vállalat

Az első dominó lehet az Electrolux 800 fős leépítése

Nem meglepő az adatok tükrében, hogy az Electrolux a létszámleépítés mellett döntött. Ha a közeljövőben több hasonló bejelentést hallunk majd, sajnos akkor sem lesz okunk csodálkozni.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. szeptember 13. 15:11 Pénz

Ha a béremelkedést akarják eltüntetni, jöhet a 444 forintos euró

Ha a jegybank célja a gyenge forinttal a versenyképesség javítása, akkor nem kell megállniuk 333 forintnál.

Stubnya Bence
2019. szeptember 12. 06:51 Élet, Világ

Alig használják több ezer tudós klímaváltozás elleni kedvenc fegyverét

A világ károsanyag-kibocsátásának 15 százalékát adóztatják jelenleg, és csak az országok töredékében olyan mértékben, amivel el lehetne érni a párizsi klímacélokat. A közgazdászok imádják a szén-dioxid-adót, a világ nem annyira. De miért?

Torontáli Zoltán
2019. szeptember 11. 07:05 Adat, Élet

Ugyanilyen kevés pénzből is lehetne jobb egészségügyet működtetni

Vannak még európai országok, amelyek olyan keveset költenek egészségügyre, mint mi, de szinte kivétel nélkül jobb szolgáltatást hoznak ki belőle, és náluk az emberek is tovább élnek.