Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. június 22. 14:04 Vállalat, Világ

Jött egy osztrák ingatlanos és szinte ingyen megszerezte a Kika üzleteket

Átmenetileg fellélegezhetnek a Kika dolgozói, René Benko osztrák nagyvállalkozó tegnap késő este aláírta azokat a szerződéseket, amelyek szerint átveszi az áruházlánc működtetését, így nem zár be a bútorbolt-hálózat. Benko nem szakmai befektető, a bútorok kevésbé érdeklik, neki az ingatlanokra volt szüksége. Signa nevű cége 68 áruházat vásárol meg, főleg Ausztriában és néhány kelet-európai országban, potom 490 millió euróért. A Kika eddigi tulajdonosa azonban így is örülhet, hogy sikerül kitáncolnia az üzletből, hiszen tavaly év vége óta a haláltusáját vívja.

Benko az ingatlanok mellett a Kika (és Ausztriában a Leiner) lánc irányítását ellátó céget jelképes 1 euróért vette meg, de 100 millió euró befektetést is vállalt, mert a céget alaposan át kell szervezni. Hogy ez mit jelent a Magyarországon hat üzlettel jelen lévő Kika dolgozóinak, az a következő hónapokban derül ki.

A Kika eddigi tulajdonosa az a dél-afrikai központú, de német gyökerű Steinhoff csoport volt, amely óriási nemzetközi vihart kavarva nagy robajjal dől be már hónapok óta. A cég a rendszerváltás előtt indult Németországban, egy borzasztóan egyszerű arbitrázs lehetőséget kihasználva: az NDK-ban gyártott bútorokat átvitte az NSZK-ba, és ott az alacsonyabb jövedelmű rétegeknek még úgy is olcsón adta el, hogy ő is szépen megszedte magát.

A berlini fal leomlása után a működés alapelve csak kicsit módosult, továbbra is az olcsó gyártóhelyeken készített bútorokat és háztartási eszközöket értékesítették a nyugati országokban, de idővel áruházakat is nyitottak Keleten, illetve felvásárlásokkal kezdtek terjeszkedni.

Az akvizíciós hullám azonban olyan hihetetlenül gyors volt, hogy az időközben Dél-Afrikába is áttelepült, és a német mellett az ottani tőzsdére is bevezetett cégcsoport tevékenységét egyre többen tartották furcsának.

2016-ra a kisgömböc globális óriássá nőtt, akkoriban 32 országban több mint 40 márka volt már a Steinhoff kezében, és 26 saját gyára 2,5 millió négyzetméternyi raktárba ontotta az árukat. A 130 ezer főnek munkát adó vállalat 2016-ban 8,6 milliárd euró bevétel mellett 1,5 milliárd euró nyereséget mutatott ki. Nem sokkal később azonban robbant a könyvelési botrány.

Tavaly december 5-én Markus Jooste vezérigazgató lemondott a posztjáról, az igazgatóság pedig bejelentette, hogy “szabálytalanságokat” talált a könyvelésben. Ekkor derült ki, hogy miért tudta a Steinhoff a rosszul menő felvásárolt áruházláncokat egyik pillanatról a másikra bőséges profitot termelő vállalkozásokká alakítani: lényegében elcsalta a könyvelésüket.

A Steinhoff ügyeivel kapcsolatban több komoly büntetőjogi kategóriába tartozó vizsgálat is elindult, a részvények árfolyama természetesen megzuhant, a hitelezők pedig futnak a pénzük után. Elég nagy csoda lenne, ha a cég túlélné a botrányt, de amíg még tántorog a csőd szélén, az eladható vagyonelemek értékesítésével a hitelezők megpróbálják a lehető legtöbb pénzt kicsikarni a szervezetből.

Ennek a folyamatnak a része most a Kika eladása is, és így érthető, hogy miért csak a könyvekben nyilvántartott értéket fizeti Benko az ingatlanokért. A bútoráruház-lánc Magyarországon tavaly 25,9 milliárd forintos árbevételt ért el, de ehhez 133 millió forint veszteség társult.

A Steinhoffhoz tartozott még Magyarországon az Extreme Digital is, de ezt a magyar menedzsmentnek sikerült nemrég kivásárolnia. A cég érdekeltsége még a Pepco lánc és a Kanizsa Bútor Kft. is, magyar szempontból már csak az a kérdés, hogy ezekkel a cégekkel mi lesz a jövőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA túlélésért küzd a Kika, a Pepco, az Edigital és a Kanizsa Trend tulajdonosaA hitelező bankok ma dönthetnek a könyvelési botrányba keveredett dél-afrikai Steinhoff International sorsáról, és ez áttételesen több mint kétezer magyar munkavállalót érint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ bútor csőd Kika könyvelési botrány Steinhoff Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.