Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. május 29. 21:50 Vállalat

1,3 milliárd forintot vettek ki Orbánék a család legnagyobb cégéből

Minden korábbinál komolyabb osztalékot fizet az Orbán-család érdekeltségébe tartozó Dolomit Kőbányászati Kft., pedig még csak nem is ez volt a legerősebb éve a társaságnak. A tulajdonosok, köztük a miniszterelnök édesapja azonban nem csak a 2017-es nyereséget veszik ki a cégből, hanem a korábban felhalmozott profitot is. Így összesen több mint 2,5 milliárd forinttal gazdagodnak.

A Dolomit Kft. egyébként nem zárt kiemelkedően jó évet. Bár a 2,8 milliárdos árbevétel, és a 957 milliós adózott nyereség is jóval magasabb az egy évvel korábbinál, nem 2016-hoz érdemes viszonyítani, az ugyanis kifejezetten gyengén sikerült. Korábban viszont a mostaninál is voltak jobb évei a társaságnak, 2014-ben, és 2015-ben például egyaránt 3 milliárd feletti forgalmat és 1,1 milliárdot meghaladó profitot produkáltak.

 


Néhány esztendővel ezelőtt azonban még az volt a jellemző, hogy nem fizettek ki minden nyereséget a tulajdonosoknak: 2015 előtt mindig hagytak valamennyi pénzt a cégben. Három éve fordult elő először, hogy mindent kisöpörtek, tavaly pedig már többet is, mint amennyi a profit volt. Ezt ismételték meg az idén nagyban: a 2,5 milliárdos osztalékból közel 1,6 milliárdot a korábbi években felhalmozott nyerség terhére fizetnek most ki (a többit logikusan az idei 957 milliós profit adja).

A hatalmas osztalék nem teljes egészében kerül a kormányfő családjához, hiszen a cégben édesapja, Orbán Győző csak 51 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. 

A miniszterelnök édesapjára azonban így is 1,29 milliárdos kifizetés jutott.

A közgyűlési jegyzőkönyv szerint nem kell aggódni a cég jövőjével kapcsolatban: “Orbán Győző Bálint ügyvezető tájékoztatja a taggyűlést, a jegyzőkönyv útján írásban is, hogy a 2017. évi osztalék kifizetése nem veszélyezteti sem a társaság fizetőképességét, sem a hitelezők érdekeinek érvényesülését“. 

Ha 2012 óta eltelt éveket nézzük, akkor az összes Orbán-cégből 7,43 milliárd forint osztalékot vettek ki, ebből az Orbán-családra 4,3 milliárd forint jutott.

A Dolomit Kft. nem az első olyan Orbán család érdekeltségébe tartozó cég, amely közzétette 2017-es számait. Kedd délelőtt a Gánt Kő Kft. beszámolója is elérhetővé vált. Ez utóbbiban azonban nem volt olyan nagy öröme egyetlen tulajdonosának, Orbán Győzőnek. A vállalat – amely tavaly még 730 milliós osztalékot termelt – ezúttal ugyanis veszteséges volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVeszteséges lett az Orbán család bányacégeTavaly a Gánt Kő és Tőzeg Kft-ből 730 millió forintot vett ki a miniszterelnök családja, ezúttal azonban nem tud osztalékot fizetni a társaság.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bánya dolomit kft Orbán Győző Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.

Stubnya Bence Torontáli Zoltán
2024. október 21. 05:40 Élet, Vállalat

Miért nem kerülnek utcára azok a magyar dolgozók, akiknek a munkáját átveszik a robotok?

Csökken a munkaerőhiány, de még mindig megvédi a dolgozókat az elbocsátástól. Sok cég akkor sem épít le, ha automatizál vagy romlanak a kilátásai.

Vermes Nikolett
2024. október 20. 05:27 Élet, Vállalat

A magyar piactér, amely nem akar versenyezni a Temuval, mégis sikeres

A Meska kézműves-design online piactér is érzi az óriások nyomását, de az alapító bízik abban, hogy az egyedi termékekre megmarad a kereslet.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.