Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. május 29. 21:50 Vállalat

1,3 milliárd forintot vettek ki Orbánék a család legnagyobb cégéből

Minden korábbinál komolyabb osztalékot fizet az Orbán-család érdekeltségébe tartozó Dolomit Kőbányászati Kft., pedig még csak nem is ez volt a legerősebb éve a társaságnak. A tulajdonosok, köztük a miniszterelnök édesapja azonban nem csak a 2017-es nyereséget veszik ki a cégből, hanem a korábban felhalmozott profitot is. Így összesen több mint 2,5 milliárd forinttal gazdagodnak.

A Dolomit Kft. egyébként nem zárt kiemelkedően jó évet. Bár a 2,8 milliárdos árbevétel, és a 957 milliós adózott nyereség is jóval magasabb az egy évvel korábbinál, nem 2016-hoz érdemes viszonyítani, az ugyanis kifejezetten gyengén sikerült. Korábban viszont a mostaninál is voltak jobb évei a társaságnak, 2014-ben, és 2015-ben például egyaránt 3 milliárd feletti forgalmat és 1,1 milliárdot meghaladó profitot produkáltak.

 


Néhány esztendővel ezelőtt azonban még az volt a jellemző, hogy nem fizettek ki minden nyereséget a tulajdonosoknak: 2015 előtt mindig hagytak valamennyi pénzt a cégben. Három éve fordult elő először, hogy mindent kisöpörtek, tavaly pedig már többet is, mint amennyi a profit volt. Ezt ismételték meg az idén nagyban: a 2,5 milliárdos osztalékból közel 1,6 milliárdot a korábbi években felhalmozott nyerség terhére fizetnek most ki (a többit logikusan az idei 957 milliós profit adja).

A hatalmas osztalék nem teljes egészében kerül a kormányfő családjához, hiszen a cégben édesapja, Orbán Győző csak 51 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. 

A miniszterelnök édesapjára azonban így is 1,29 milliárdos kifizetés jutott.

A közgyűlési jegyzőkönyv szerint nem kell aggódni a cég jövőjével kapcsolatban: “Orbán Győző Bálint ügyvezető tájékoztatja a taggyűlést, a jegyzőkönyv útján írásban is, hogy a 2017. évi osztalék kifizetése nem veszélyezteti sem a társaság fizetőképességét, sem a hitelezők érdekeinek érvényesülését“. 

Ha 2012 óta eltelt éveket nézzük, akkor az összes Orbán-cégből 7,43 milliárd forint osztalékot vettek ki, ebből az Orbán-családra 4,3 milliárd forint jutott.

A Dolomit Kft. nem az első olyan Orbán család érdekeltségébe tartozó cég, amely közzétette 2017-es számait. Kedd délelőtt a Gánt Kő Kft. beszámolója is elérhetővé vált. Ez utóbbiban azonban nem volt olyan nagy öröme egyetlen tulajdonosának, Orbán Győzőnek. A vállalat – amely tavaly még 730 milliós osztalékot termelt – ezúttal ugyanis veszteséges volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVeszteséges lett az Orbán család bányacégeTavaly a Gánt Kő és Tőzeg Kft-ből 730 millió forintot vett ki a miniszterelnök családja, ezúttal azonban nem tud osztalékot fizetni a társaság.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bánya dolomit kft Orbán Győző Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.