Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. október 11. 09:32 Vállalat

Újabb nagy lépést tett a nemzetközi terjeszkedésben a Mészáros és Mészáros

Belép a szlovák piacra Mészáros Lőrinc cégbirodalmának legfontosabb vállalata, a Mészáros és Mészáros Kft. (M&M). A társaság tulajdonosai (a felcsúti polgármester és felesége) júliusban döntöttek egy fióktelep alapításáról északi szomszédunknál, és nem is húzták sokáig az időt: még ugyanebben a hónapban létre is hozták az új szervezeti egységet, az Esztergomtól 30 kilométerre található Zselíz (Želiezovce) központjában. Szlovákiában azóta már bejegyezték az egységet a cégbíróságon is.

Érdekes módon a szlovákiai cég tevékenységei között olyan is van, amit itthon elvileg nem végez az M&M. A hagyományos építőipari munkák mellett ugyanis ott elvileg fémgyártással, fémek kohászati feldolgozásával és egyszerű fémtermékek gyártásával is foglalkozhatnak majd. Utóbbiakat pedig Magyarországon nem csinálják, az anyacég tevékenységi körei között csak fémszerkezet gyártása szerepel. A fióktelepet egyébként ugyanaz a Halmi Tamás vezeti majd, aki a magyar vállalatot, illetve Mészáros Lőrinc több más érdekeltségét is.

A szlovákiai piacra lépés elég komoly fejlemény a cég életében, eddig ugyanis a társaság nem igazán volt aktív külföldön. Bár a vállalat árbevétele az elmúlt két évben megközelítette a 30 milliárd forintot, ebből egy fillér sem származott a határokon túlról. Persze ez nem jelenti azt, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. semmilyen külföldi érdekeltséggel ne rendelkezne: a társaságnak például van egy horvát lányvállalata, a Mirno More d.o.o., illetve egy olyan itthoni érdekeltsége is (a Marlera-Istria Kft.), amit a neve alapján szintén valamilyen horvátországi üzlet érdekében alapíthattak.

Más kérdés, hogy ezek a cégek sem hoztak túl sokat az egyébként elég gyorsan vagyonosodó felcsúti polgármesternek. A Mirno More 2016-ban például mindössze 42,2 ezer kunányi (jelenlegi árfolyamon 1,74 millió forintnyi) árbevételt termelt, míg a tavaly alapított, de csak 50 százalékban a M&M tulajdonában lévő Marlera-Istria Kft-nek egyáltalán nem volt bevétele.

Mindezek ellenére Mészárosék külpiacra lépése nem volt teljesen előzmény nélküli, hiszen a cég némi marketinggel már előkészítette a terepet. Az M&M ugyanis a felcsúti polgármester horvátországi labdarúgó-csapatának, az NK Osijeknek az egyik legfontosabb szponzora. Az eszéki együttes idei nemzetközi mérkőzésein kizárólag az építőipari cég logója szerepelt a játékosok szerelésén.

Eddig az volt az általános vélekedés, hogy – akárcsak úgy általában a magyar labdarúgásban – ennek a szponzorációnak is csak a csapat pénzzel való kitömése a célja. A terjeszkedés fényében azonban nem lehet kizárni, hogy Mészáros Lőrinc összekötötte a kellemeset a hasznossal, és már a külpiacra lépés a tudatában tették az M&M-et főszponzorrá. (Más kérdés, hogy egy építőipari cég hatékonyabb eszközt is választhatott volna szlovákiai terjeszkedése megtámogatására, mint egy horvát csapat mezének kibérlése).

A Mészáros és Mészáros Kft-nek egyébként egy (részben) szlovákiai megbízása már biztosan van, igaz ezt a magyar állami Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-től kapta. A felcsúti polgármester cége a Hídépítő Zrt-vel közösen nyerte el a Komárom és Komárno közötti határon átívelő Duna-híd kivitelezésére kiírt tendert. A két vállalat 91,2 millió euróért (28,3 milliárd forintért) vállalata a munkát.

Az, hogy ezen kívül milyen megrendelésekre számít még az M&M Szlovákiában, egyelőre rejtély. A céget természetesen kerestük kérdéseinkkel – mások mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy pontosan milyen tevékenységeket terveznek végezni Szlovákiában, kitől várnak megrendeléseket, illetve, hogy más külpiacra is beléphet-e a vállalat a jövőben – válaszokat azonban egyelőre nem kaptunk.

(MTI Fotó: Illyés Tibor)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Mészáros és Mészáros Kft. Mészáros Lőrinc Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.