Hírlevél feliratkozás

Vissza a címlapra

Támogatói tartalom

Idén augusztusban évtizedek óta nem látott mértékű, 31 százalékos élelmiszerár-inflációt mért éves szinten a statisztikai hivatal. Legutóbb 1995 júliusában volt 30 százalék felett az élelmiszerek drágulása az előző évihez képest. A múlt hónapban a kenyér és a margarin drágult a legjobban, 64 és 67 százalékkal tavaly augusztushoz képest. A tojás ára 42 százalékot nőtt, a sajtoknál ennél is nagyobb, 61 százalékos volt a drágulás, míg más tejtermékeknél 55 százalékos volt a tavaly augusztusi árakhoz képest.

Tovább olvasom

A körforgásos gazdaság néhány évtizede még csak egy alternatívan gondolkodó kisebbség által ismert fogalom volt, mára ennek gyakorlati megvalósítása lett az Európai Unió egyik fő célja. A globálissá fejlődött trend élére állva az uniós országok 2050-re kívánják elérni, hogy a nettó szén-dioxid-kibocsátásuk nulla legyen.

Tovább olvasom

Aki magánemberként komolyan fontolóra vette, hogy az autóját elektromos modellekre cseréli, az valószínűleg hamar rájött, hogy nem egyszerűen technológiai kérdésről van szó. Nyilvánvaló, hogy egy elektromos autó használata, töltése/tankolása, szervizelése, sőt már eleve a birtoklása is alapvetően írja át az ember mindennapi szokásait.

Tovább olvasom

Már 2020 előtt is beindult a szolgáltatások digitalizációja Magyarországon, de a járvány különösen nagy lökést adott ennek a folyamatnak, hiszen az emberek kifejezetten keresték az ügyintézés olyan formáit, amik lehetővé tették a személyes érintkezés elkerülését.

Tovább olvasom

A napelemes rendszerek jól megágyaznak az e-mobilitásnak: akinek van napeleme, annak 99,9 százalék, hogy három éven belül e-autótöltője is lesz és saját maga termeli meg az üzemanyagát – de a puzzle négy dologból áll: a töltőből, a napelemből, a tárlóból és az energiamenedzsment rendszerből - mondta Novotny Dénes, az Alteo e-mobilitás üzletágának vezetője, az Alte-Go Kft ügyvezető igazgatója a G7 podcastban.

Tovább olvasom

Sokan vannak, akik korunk legnagyobb humbugjának tartják az ESG-t, kétségbe vonják, hogy ez a módszertan képes olyan mutatószámot előállítani, ami mérhetővé és összehasonlíthatóvá teszi a cégek működésének fenntarthatóságát. Az mégis jól látható, hogy az ESG-nyomás a pénzvilág felől éri el a vállalatokat: könnyebben jut pénzhez az a cég, amelyik jó ESG értékeléssel bír. Márpedig a nagybefektetőkről mégiscsak azt gondoljuk, hogy ha a pénzükről van szó, racionálisan viselkednek.

Tovább olvasom

Csertán Ákos digitális termékszakértő és designvezető, stratéga, designoktató, TEDx előadó, több mint 15 éves tapasztalattal. Az Atlas, Rise! kreatív közösség alapítójaként támogatja a nemzetközi vállalkozásokat abban, hogy megértsék a valódi fogyasztói problémákat, és élvonalbeli, hatásvezérelt termékeket építsenek, különös tekintettel a pénzügyi, biztosítási, egészségügyi és távközlési iparágakra. Több mint 20 nemzetközi kreatív- és design díj birtokosa, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) ’Business of Saving the World’ képzésének egyik oktatója. Az egyhetes tanfolyam során a résztvevők betekintést nyerhetnek a fenntartható működés és az üzleti eredményesség gyakorlatban alkalmazható stratégiáiba.

Egy kis új-zélandi újság 1912. augusztus 14-én közzétett egy rövid cikket arról, hogy a globális szénhasználat hatással van bolygónk hőmérsékletére. Kereken száztíz évvel ezelőtt ez a rövid írás volt a klímatudomány egyik legelső megjelenése a médiában. A cikk azonban csak a jéghegy csúcsa: az emberi tevékenység által okozott klímaváltozás tudományos alapjait már évtizedekkel a megjelenése előtt, az 1800-as évek közepén értették és demonstrálták is a tudósok. És lám, mégis itt vagyunk, 2022-ben, és egy újabb klímaváltozásról szóló cikket olvasunk. Vajon miért nem változott semmi az elmúlt 110 évben?

Tovább olvasom

A Covid hozta változások korábban képtelennek tűnő gyorsasággal és visszafordíthatatlanul alakították át az irodai munkavégzést. A vállalkozásoknak folyamatában kellett alkalmazkodniuk a megváltozott biztonsági, működési, belső és külső kommunikációs és IT-igényekhez. Mielőtt azonban fellélegezhettek volna, a jelenleg zajló világgazdasági folyamatok eddig nem látott, további nehézségek elé állították a cégvezetőket.

Tovább olvasom

Fáradhatatlanok, napi több száz embert hívnak fel, és a teljes magyar bankpiacot nézve negyedévente átlagosan több száz millió forintot raknak zsebre a magukat banki alkalmazottaknak kiadó csalók. A pénzt az ügyfelek pedig sokszor maguk utalják át a csalók által megadott, biztonságinak nevezett számlaszámra.

Tovább olvasom

Akár tízezer forint alatt is megúszhatjuk az iskolakezdő csomag nagy részét összehasonlításunk szerint, az ilyenkor keresett sztenderd termékek pár tíz- esetleg százforintos különbséggel kaphatók, és nagyjából minden második iskolai papír-írószer már most akciós.

Tovább olvasom

Ne hagyd ki