Hírlevél feliratkozás

Vissza a címlapra

Támogatói tartalom

A tavalyi 12 százalékos növekedés után az idei év első hónapjaiban tovább nőtt a magyar háztartások különféle pénzügyi eszközökben tartott vagyona. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint ez az állomány történelmi csúcsra emelkedett és meghaladta a 68 ezer milliárd forintot. A hitelek és tartozások levonása után kapott nettó pénzügyi vagyon pedig meghaladta az 56,5 ezer milliárd forintot. 2020-ban és 2021 első három hónapjában a lakosság pénzügyi eszközei több mint 7400 milliárd forinttal nőttek (és a kötelezettségek növekedése nélkül is nagyjából 6000 milliárd forinttal, ami a nettó pénzügyi vagyon növekedését jelenti).

Tovább olvasom

(Lovász Dávid a Diófa Alapkezelő kockázatkezelési területének a vezetője.)

Márciusban csődöt jelentett a korábban még több milliárd dollárra értékelt Greensill Capital. A brit vállalatnak világszerte voltak irodái Londontól New Yorkig, és hirtelen összeomlása az elmúlt évtized fintech (a pénzügyi szolgáltatásokat új technológiai alapokra helyező) hullámának egyik legnagyobb fiaskója a Wirecard mellett.

Tovább olvasom

Annyira túlfűtött most a globális kockázati tőkepiac, olyan sok a befektető, hogy szinte lehetetlen hozzáférni a tranzakciókhoz - ezért a nemzetközi befektetők egyre inkább keresik azokat a helyeket, ahol van még potenciál, és ilyen a tágabban vett kelet-közép-európai régió is – mondja Galácz Ábel, a Lead Ventures alapkezelő vezetője a G7 podcastban.

Tovább olvasom

A technológiai fejlődés – mint például a műholdas vezérlésű traktorok vagy a precíziós gazdálkodási módok – és a fenntarthatóság előtérbe helyezése alapjaiban írja át azt, amit általában a mezőgazdaságról gondolunk. Ugyanakkor kevés kiszámíthatatlanabb ágazat van: nemcsak a járványok, hanem akár egy TikTok videó is befolyásolhatja az egyes élelmiszerek iránti keresletet.

Tovább olvasom

A Siemens már 135 éve van jelen Magyarországon, és mindig a villamosenergia, a villamosság és az automatizálás, az informatika fejlődésében látta a jövőt. Ma olyan cégekkel versenyzünk, amelyeket 5-10 éve alapítottak, és akár nagyobbak is, mint a Siemens, de lehet, hogy 5 év múlva már nem lesznek itt – mondta Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. frissen kinevezett elnök-vezérigazgatója a G7 podcastban.

Tovább olvasom

(Szabó Bence a Diófa Alapkezelő Üzletfejlesztés területének munkatársa, Vágó Ákos gyakornok a kockázatkezelési területen)

Az elmúlt egy évben gyakran kétszámjegyű hozamokat értek el azok a befektetők, akik megfelelő pillanatban, a járvány utáni gazdasági fellendülés kezdetén vásároltak részvényeket, ETF[g7_note]Az ETF (Exchange Traded Fund) egy tőzsdén kereskedett alap, azaz a tőzsdén, egy brókercégen keresztül megvehető vagy eladható értékpapír-csoport.[/g7_note]-eket. Könnyen gondolhatnánk tehát, hogy ezen időszak sztárbefektetései leginkább ezekből az eszközkategóriákból kerültek ki, azonban számos árupiaci termék magasabb hozamot ért el.

Tovább olvasom

A diszkontárairól ismert ALDI prémium kategóriás házhozszállítási szolgáltatást indított tavaly novemberben egy magyar startupon, a személyes bevásárlókkal dolgozó Roksh-on keresztül. Az okokról, az eddigi eredményekről és a bővítési tervekről Bernhard Haidert, az ALDI Magyarország országos ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Tovább olvasom

A hazai gazdaság régi kihívása, hogy a kisvállalkozások fejlődése nem tud lépést tartani a nemzetközi piacokon működő globális nagyvállalatok bővülésével. A Mastercard globális fizetéstechnológiai szolgáltatóként a hazai vállalkozások fejlődését is elő szeretné mozdítani, és ehhez olyan, a nemzetközi piacokon is hatékony digitalizációs megoldásokat gyűjtött össze, amelyek bizonyítottan működnek a hazai viszonyok között is.

Tovább olvasom

A vásárlási, illetve fizetési szokások tekintetében meglehetősen konzervatív magyar társadalmat is az elektronikus kereskedelem és fizetés felé mozdította a koronavírus-járvány. 2021-re jelentősen csökkent a postán sárga csekken keresztül kiegyenlített közműszámlák aránya az egy évvel ezelőtti szinthez képest, miközben az alkalmazásokon keresztüli bankkártyás befizetések gyakoribbak lettek, derül ki többek között a Mastercard támogatásával készült Fizetési Élmény Riport idei kiadásából.

Tovább olvasom

Annak ellenére, hogy már a kisközértekben is lehet elektronikusan is fizetni, a magyarok továbbra is a készpénzt tartják a legbiztonságosabb és - a kártyás vásárlás után - a legkényelmesebb fizetési módnak – derült ki a Mastercard pénzügyi szolgáltató idén első alkalommal közölt digitális fizetési indexéből.

Tovább olvasom