Hírlevél feliratkozás

Vissza a címlapra

Támogatói tartalom

Még nem látni teljesen az átalakulás mértékét, amit a több mint két éve kezdődött covid hozott a munka világába, de remélem, hogy a hibrid munkavégzésből nem lesz visszalépés

– mondta Kotsis Ádám, a Boston Consulting Group üzleti tanácsadócég társigazgatója a G7 podcastban.

Tovább olvasom

Egyedülálló a kapitalizmus 250 éves történetében, amit 2020 tavaszán átéltünk, hogy a kínálat visszaesett, a kereslet viszont nem. Ennek oka, hogy a járvány miatti gyárbezárásokkal, a termelés leállásával párhuzamosan a lakosság nagy mennyiségű készpénzt kapott a kormányoktól, hogy a fogyasztás stabil maradjon, és elkerülhető legyen a recesszió. Erre a két tényezőre vezethető vissza alapvetően a mostani rekord magas, nyolc százalék feletti éves infláció az Egyesült Államokban és a fejlett gazdaságok többségében – mondta Pálvölgyi Máté, a Diófa Alapkezelő portfóliómenedzsere a G7 podcastban.

Tovább olvasom

A hazai irodapiac köszöni, jól van, noha sokan vetettek már rá keresztet a home office terjedése miatt. Igaz, hogy 2020 előtt  jelentős fejlesztések folytak országszerte, komoly bérbeadói piac volt, ahol a bérlők sokszor nem is nézték az árat.

Tovább olvasom

A közelmúltban számos olyan területen futott fel a vállalati hitelezés, amik a zöld átállás sarokkövei kell, hogy legyenek. Elég például csak az energiahatékony irodaházakban telepített napelemekre vagy a céges flottába vásárolt elektromos autókra gondolni.

Tovább olvasom

A gázárak növekedése és a fosszilis energiahordozók ellátásbiztonsági kérdései megteremtették a lehetőségét arra, hogy intézményi végfelhasználók saját alternatív energiaellátási megoldásokba fektessenek.

Tovább olvasom

Néhány hete egy szoftverhasználattal kapcsolatos kérdőív kitöltésére kértük az olvasóinkat, ami számos izgalmas eredményre vezetett: kiderült például, hogy közel egyharmad azok aránya, akik alternatív internetes forrásokból, például torrentoldalakról szerzik be az alkalmazásokat, míg ismerősökön keresztül – ami régen nagyon népszerű volt - már csak kevesek jutnak programokhoz, a másolás korszakának tehát vélhetően vége lett mostanra. A bizonytalan forrásból olcsóbban vagy akár ingyen is beszerezhető szoftverek azonban fokozódó kockázatokat rejtenek, hiszen a sűrűsödő kibertámadások mellett az otthoni munkavégzés és tanulás miatt egyre több ember használ rendszeresen online szolgáltatásokat és digitális eszközöket.

Tovább olvasom

Tavasszal Budapesten három hétig egy hidrogént tankoló busz is beállt a tömegközlekedési forgalomba, Kőbánya-Kispest és Vecsés között lehetett vele utazni. Bár a buszra nagy betűkkel írták fel „A holnap üzemanyaga ma” szlogent, és a H2 illetve a CO2 vegyjelek is megjelentek rajta, a hasonló tesztekkel egyelőre nagyon nehéz áttörni az utazó nagyközönség érdeklődési ingerküszöbét. Egy hidrogénes busznak ugyanis pont az az egyik óriási előnye, hogy ha megvan az üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra (maga a busz, a töltőállomás és a hidrogén), akkor pillanatok alatt illeszkedik a jól megszokott mindennapi környezethez.

Tovább olvasom

Nem sürgette az OTP Bank a felhasználóit, majdnem egy éve volt mintegy egymillió embernek, hogy átregisztráljon a bank új mobilalkalmazására, az OTP MobilBankra, a korábbi SmartBankról. A fokozatos átállás sikeres volt, a korábbi ügyfelek 90 százaléka letöltötte az új alkalmazást, 80 százalékuk használni is elkezdte azt.

Tovább olvasom

Hatalmas adatvagyont kezelnek a légitársaságok, amit nem félnek a bolygó érdekében használni: a mesterséges intelligencia minden vívmánya, algoritmusok és gépi tanulás is segíti egy-egy repülőút optimalizálását, hogy nagyságrendekkel kevesebb szén-dioxid-kerüljön a levegőbe. A papírmentes utazás már évek óta napi realitás az utasok és a személyzet számára is, és van már megoldás a globális felmelegedéshez hozzájáruló kondenzcsíkok minimalizálására is.

Tovább olvasom

Számos kutatás készült már a fenntarthatósággal kapcsolatos fogyasztói szokásokról, de a pénzügyi szektorban ez még nem egy telejesen feltárt terület - pedig érdekelné a bankokat az ügyfelek hozzáállása a témához.

Tovább olvasom