Hírlevél feliratkozás

Vissza a címlapra

Támogatói tartalom

A művész és a kutató is egyforma folyamaton mennek át, az új dolgokat keresik, gondolatilag és formailag is, azt, amit még senki nem csinált előttük – és megpróbálják ezt saját eszközeikkel kifejezni - magyarázta Barabási Albert-László fizikus és hálózatkutató a Telekom innovációs rendezvénysorozata, a Most Fórum októberi előadásán. Amikor például egy mesterséges intelligenciát használó alkalmazásnak azt a feladatot adták, hogy találja meg a remekműveket egy sok festményt tartalmazó adatbázisban, nem igazán boldogult a problémával.

Tovább olvasom

Talán sosem értek el annyi nézőt a Fehérvár FC játékosai a meccseik során, mint amikor leültek a FIFA focis videojátékkal játszani. A MOL jótékonysági gáláját az online csatornákon 700 ezren követték. A hazai versenysport egyik legnagyobb szponzora is egyre jobban nyit az e-sportok felé, most ősszel már Magyar Gamer Kupa néven indítanak versenyt.

Tovább olvasom

A vasút áruszállításon belüli részesedése az EU-ban és Magyarországon is 17-18 százalék, pedig az Európai Bizottság azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra a 300 kilométer feletti szállításoknál ez az arány érje el a 30 százalékot. Ennek teljesítése klímavédelmi okokból is fontos lenne, főleg azt követően, hogy 55 százalékra emelték azt az értéket, amennyivel csökkenteni kell az uniós szén-dioxid-kibocsátást 2030-ra az 1990-es szinthez képest.

Tovább olvasom

A megújuló energiatermelés előretörésével egyre fontosabb, hogy a főleg időjárásfüggő termelési kapacitásokat jól ki lehessen egyensúlyozni a teljes magyar villamosenergia-rendszerben.

Tovább olvasom

(Pap Iván a Diófa Alapkezelő Zrt. stratégája, Böröczky Dezső az üzletfejlesztési menedzsere.)

A hazai kiskereskedelmi egységekben vásárolva egyre többször találkozik az ember az árcímkéket fejcsóválva nézegető (természetesen maszkos) vásárlókkal. Nem véletlenül. Az infláció észrevehetően jelen van a mindennapokban. Példának okáért a KSH augusztusi inflációs gyorsjelentése szerint a párizsi és kolbász ára átlagosan 18,1 százalékkal, míg az idényáras zöldségek, gyümölcsök ára átlagosan 17,1 százalékkal emelkedett az elmúlt egy évben.

Tovább olvasom

Amikor a költségvetés szót megalkották a nyelvújítók a reformkorban, a mainál még sokkal kisebb bevételből gazdálkodhatott az állam, így a bankhitel volt az iparosodás korabeli gyár- és infrastruktúrafejlesztések szinte egyedüli forrása. Az első magyar pénzintézetek világát az OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjteménye segítségével hozzuk kicsit közelebb a mához.

Tovább olvasom

Egyre többször jön szembe az interneten egy-egy olyan alkotás, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A kortárs művészet talán sosem volt ennyire magától értetődő módon a mindennapjaink része, mint a szürreális eseményekben gazdag 2020-ban.

Tovább olvasom

A szerző az OTP Alapkezelő makrogazdasági elemzésért felelős vezérigazgató-helyettese.

Tovább olvasom

A magyar gazdaságpolitika idén tavasszal nem merte igazán elengedni a költségvetési kiadásokat, többek között ez is hozzájárult a régiós szinten kiemelkedő - nemzetközi szinten középmezőnybe tartozó -, éves alapon 13,6 százalékos második negyedéves GDP-csökkenéshez. És bár a mélyponton valószínűleg túl vagyunk, Szalma Csaba arra számít, hogy V-alak helyett sokkal valószínűbb, hogy Nike-pipa alakú lesz a növekedési görbe alakja, és könnyen lehet, hogy a gazdasági teljesítmény csak 2022 elejére éri utol a járvány előtti szintet.

Tovább olvasom

(Pap Iván a Diófa Alapkezelő Zrt. stratégája, Szabó Bence az üzletfejlesztési munkatársa, menedzsere.)

Az 1990-es évek elejétől a technológiai cégek részvényárfolyamai folyamatosan emelkedtek, egészen 2000 márciusáig, amikor mélyrepülésbe kezdtek. Ezt az időpontot nevezik a gazdasági szakemberek a dotkomlufi kipukkanásának. Az elnevezés az angolnyelvű weblapok .com végződéséből ered, mivel az internet elterjedésével egyre több vállalat igyekezett kihasználni az új technológia adta lehetőségeket, és tevékenységükben felhasználni az internet nyújtotta előnyöket. A lufi pedig arra utal, hogy a befektetők az infokommunikációs és technológiai szektorban működő vállalatokat jelentősen túlárazták, és több esetben olyan cégek papírjait is aktívan vásárolták, melyek mögött nem állt jól átgondolt üzleti és stratégiai terv.

Tovább olvasom