Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. szeptember 10. 15:29 Adat, Pénz

Kivételesen jól járnak a nyugdíjasok a kormány inflációs tévedésével

A vártnál kisebb, 3,4 százalékos volt az éves alapú infláció augusztusban a KSH friss közlése szerint, ami a nyugdíjasok számára is fontos információ.

Számokban: tavaly, amikor az idei januári 6 százalékos nyugdíjemelésről döntöttek, még konszenzus mutatkozott abban, hogy a 2024-es éves átlagos infláció valahol 4-6 százalék között, de inkább a sáv felső részében lesz.

  • Azóta a kormány, az elemzők és a jegybank is többször lefelé módosították a várakozást, ahogy a havi adatok sorra érkeztek. Bár a júliusi 4,1 százalék váratlanul magas volt, és a decemberi is felkúszhat még 5 százalék közelébe, a teljes éves adatot az elemzők már csak 3,8-3,9 százalékra várják.

Miért fontos ez? A kormány a jogszabályok szerint minden évben előre, a várható éves átlagos infláció mértékével emeli a nyugdíjakat (idén ez volt a januári 6 százalék). Ehhez képest novemberben csak akkor ad korrekciót, ha a valós érték ennél várhatóan magasabb lesz.

  • Mivel a nyugdíjak csökkentése gyakorlatilag elképzelhetetlen, valószínű, hogy idén összességében pár százalékkal emelkedik a nyugdíjak reálértéke.
  • Ennek lehetősége alapvetően kikerült a rendszerből, amikor a svájci indexálást*Ennél az infláció mellett a béremelkedést is figyelembe vették a nyugdíjemelés meghatározása során. az inflációkövetés váltotta fel. Igaz, azóta ismét bevezették a 13. havi nyugdíjat, és legalább 3,5 százalékos gazdasági növekedés esetén nyugdíjprémium is jár. (Utóbbi az idén esélytelen.)

Tágabb kontextus: a korábbi alacsony inflációs időszak kiszámíthatósága elveszett a koronavírus-járvány és az utána következő nagy inflációs hullám során, így a nyugdíjasok több esetben is tulajdonképpen hitelezték az államot, míg meg nem érkezett a visszamenőleges novemberi emelés.

Mi várható? Varga Mihály pénzügyminiszter jelezte, hogy a jelenlegi számítások szerint januártól a nyugdíjak a 3,2 százalékra becsült 2025-ös infláció mértékével emelkedhetnek majd.

  • A jegybank legutóbb 2,5-3,5 százalék közé várta a jövő évi pénzromlást, az elemzők azonban egyelőre ennél kedvezőtlenebb forgatókönyvvel, 4 százalékot kissé meghaladó mértékkel számolnak. Ez esetben a 3,2 százalékra tervezett januári emelés nem tartaná szinten a nyugdíjak értékét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttőlA hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÍgy lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerpartonRomantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz augusztus infláció nyugdíj nyugdíjemelés nyugdíjkorrekció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 13. 15:41 Adat, Vállalat

Egyedül Szíjj László örülhet a mai építőipari adatnak

Miközben továbbra is szenved a hazai építőipar, nagyot ugrott a megrendelésállomány két állami óriásprojektnek köszönhetően, amelyeket a Duna Aszfalt nyert el.

Fontos

Gajda Mihály
2024. szeptember 15. 19:15 Pénz, Vállalat

Európai üzemek zárnak be, romlanak a kilátások az olajiparban

Az év eleji optimizmus után az olajipar komoly nehézségekkel küzd a globális gazdasági problémák miatt, Európában pedig különösen borúsak a kilátások.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 15. 05:42 Élet, Vállalat

Tarthatatlan a helyzet a palackvisszaváltó automatáknál, lépnek a boltok

Sok pénzbe fog kerülni, de elkezdik kiköltöztetni a visszaváltó automatákat az eladótérből, már amennyiben tudják.

Regős Gábor
2024. szeptember 14. 18:26 Pénz

Megakadályozza a fiatalok lakásszerzését az ingatlanpiaci ár-bér spirál?

A magas négyzetméretárak és az alacsony megtakarítási lehetőségek komoly akadályokat gördítenek a fiatalok elé.