Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. július 4. 13:11 Adat, Pénz

Csak az észtek és görögök látják borúsabban a magyaroknál a pénzügyi helyzetüket

Júniusban csak Észtországban és Görögországban ítélték meg negatívabban a fogyasztók a pénzügyi helyzetüket az Európai Unió tagállamaiban, mint Magyarországon.

Számokban: az Európai Bizottság nemrég közölt friss felmérése alapján -25 ponton állt a fogyasztói bizalmi mutató (Consumer Confidence Indicator) Magyarországon. Az uniós átlag -12,9 pont volt.

  • 2023 júniusához képest az átlag 2 pontot javult. Magyarországon 9 pontos volt a javulás, ami az uniós mezőnyben nagynak számít, bár volt is honnan javítani, egy éve csak a szlovén fogyasztói hangulat múlta alul a magyart, és csak hajszálnyival.

Alulnézet: a mutatót több kérdés alapján állítják össze, ezek a megkérdezettek előző és következő 12 havi pénzügyi helyzetére vonatkoznak, illetve a következő egy év általános gazdasági helyzetére vonatkozó várakozásaikra, és arra, hogy terveznek-e nagyobb kiadásokat.

Előzmények: tavaly a recesszió, az éves szinten csaknem 18 százalékos infláció és a szeptemberig tartó reálbércsökkenés is jelentősen megtépázta a magyarországi fogyasztói bizalmat. 

  • A GKI fogyasztói bizalmi indexe 2022 októberében érte el a mélypontját, azóta növekszik, de még mindig nagyon messze van a járvány előtti szintjétől.

Tágabb kontextus: áprilisban az EU-ban az átlagos kiskereskedelmi forgalom még nem érte el a 2021-es átlagát. Magyarországon kívül még 10 tagállamra volt ez igaz, 15 tagállamban viszont már jobban pörgött a forgalom, mint 2021-ben.

 

Felülnézet: a magyar háztartások fogyasztása nagyon alacsony szinten van, tavaly az uniós lista legaljára kerültünk, vásárlóerő-paritáson most már Bulgáriában is többet tudnak költeni az emberek, mint nálunk.

  • A drága élelmiszerek és távközlés miatt is hagyott le minket Bulgária fogyasztásban.

Mit mondanak ők? „Ha azzal a narratívával találkozunk, hogy éppen a világháború felé robogunk, miért várjuk el a fogyasztóktól, hogy elkezdenek költekezni?” – tette fel a kérdést Virovácz Péter, az ING vezető elemzője a Szabad Európa podcastjában

  • A közgazdász szerint ez is oka lehet annak, hogy itthon nagy a lakosság megtakarítási hajlandósága, és a rendelkezésre álló jövedelemből kevesebbet költenek el, mint más uniós tagállamokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képestEgyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz fogyasztás fogyasztói bizalom Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 5. 13:11 Adat

Beragadt fékként lassítja az ipar a magyar gazdaságot, hogy lesz ebből gyorsulás?

Az ipar gyengélkedése valószínűleg egész évben visszafogja a gazdaság teljesítményét, így leginkább csak a fogyasztás bővülésében lehet bízni.

Jandó Zoltán
2024. július 5. 10:32 Adat

Így tömi ki pénzzel a magyar focit a közmédia

A hasonló népességű, gazdasági erejű, és fociban csak kissé előttünk járó cseheknél a magyarországi negyedét sem éri el a közvetítési jogokból származó bevétel.

Bucsky Péter
2024. július 1. 15:21 Adat, Közélet

Mélypontra esett a tenderek értéke, fogyókúra várhat a NER-es építőkre

Idén már növekedésnek indult az építőipari közbeszerzések értéke, de a hazai pénzszűke és az uniós források bizonytalansága beárnyékolja az ágazat kilátásait.

Fontos

Stubnya Bence
2024. július 4. 17:21 Közélet, Vállalat

Tovább erősíti a német és izraeli orientációt az új magyar fegyvergyár

Az alapkőletétel előtt két nappal értesült róla a helyi polgármester, hogy Vecsés határában egy német-izraeli cég fegyvergyárat épít.

Bucsky Péter
2024. július 4. 05:17 Közélet, Vállalat

Eddig az állam finanszírozta Mészárosék sok ezer milliárdos üzletét, de ígérik, hogy ez megfordul

A koncessziós szerződések arra szolgálnak, hogy a vállalkozók fejlesszenek a későbbi profit reményében, de a magyar autópályák üzemeltetőinek nem kellett várniuk.

Hajdu Miklós
2024. július 3. 15:31 Közélet, Vállalat

Zavarja a kormányt a választások óta dráguló üzemanyag, pedig volt már rosszabb is a helyzet

A hatósági árak bevezetésekor az átlagjövedelemhez képest jóval drágábbak voltak az üzemanyagok, mint most.