Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Egy hétfőn beadott, kedden elfogadott törvény alapján azok a babaváró hiteles és csokos párok, akiknek nem jön össze időben a gyerek, méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam az ilyen esetekben létrejövő követeléseiről részben vagy egészben mondjon le – írja az Énpénzem.hu.

  • Méltányossági eljárás eddig is volt, de csak nagyon szűk körben lehetett alkalmazni, például a meddő pároknál, orvosi igazolással.

Miért fontos ez? Ha nem születik meg a vállalt gyerek, a babaváró hitel és a csok esetében is komoly büntetőkamatot kell fizetniük a támogatást igénybe vevő pároknak a türelmi időszak lejárta után.

  • Ezzel akár háromszorosára is ugorhat a törlesztőrészletük, és az addigi kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetniük, amely több millió forintos összeg lehet – írja a 24.hu.

Felülnézet: a Magyar Nemzeti Bank májusi Stabilitási jelentése szerint a 2019-ben babaváró kölcsönszerződést kötő házaspárok 25 százalékának nem lett gyermeke 2023. júniusig (a hitelfelvételtől kezdve 5 évig tart a türelmi idő). A csok esetében 27-33 százalék volt ez az arány.

  • A jelentés szerint gyermekvállalási feltételek nem teljesülése kockázatot jelent, ezért „ezen ügyfelek hitelkockázati monitoringja fokozott figyelmet érdemel”. 
  • Ez kifejezetten fontos lesz 12 ezer olyan babaváró hiteles szerződés esetében, ahol 2024 során lejár a gyermekvállalás teljesítésének határideje.

Tágabb kontextus: noha a háztartási hitelezés egyes szegmenseiben – például a babaváró hitelek esetében – gyakoribbá váltak a visszafizetési nehézségek az infláció felerősödése óta, általában véve nyomuk sincs azoknak a válságtüneteknek, amelyek 2008 utáni recessziót követték a szektorban – írtuk tavaly év végén.

Mi várható? A méltányossági eljárás szabályait egy kormányrendelet tartalmazza majd, ami még nem jelent meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFegyelmezetten törlesztik hiteleiket a magyarok, de a gazdasági nehézségek is átszűrődnek az adatokonÖsszességében a háztartások rendkívül fegyelmezetten fizetik vissza az adósságukat a bankok felé, de a statisztikákon is érződnek már a gazdasági nehézségek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz babaváró büntetés csok hitelezés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 14:49 Élet, Pénz

A felújításra szoruló házak töredéke fér csak bele az új otthonfelújítási programba

A családok költségeit a program valószínűleg inkább növeli, mert hitelt kell felvenni, de nagy segítség lehet ahhoz, hogy az elengedhetetlen felújításokba végre bele tudjanak vágni.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.