Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. augusztus 30. 18:49 Adat, Pénz

Akár az infláció tízszeresével nőtt a legértékesebb magyar családi cégek értéke az elmúlt nyolc évben

Közzétette a jelenleg legértékesebb magyar családi cégcsoportok toplistáját a Forbes magazin. Elemzésük szerint a 25 legértékesebb cég ma összességében alig ér többet, mint egy évvel korábban, a növekedés elmaradása a nehéz gazdasági helyzet jele.

Részletek: a 15 legértékesebb céget az alábbi grafikonon ábrázoltuk, amelyen jól látszik, hogy az első három helyezett, a Mészáros csoport, az MPF csoport és a Bonafarm csoport milyen sokkal vezet a többiek előtt.

Tágabb kontextus: a Forbes első, 2015-ös listájához viszonyítva a legértékesebb családi vállalkozások élmezőnye nyolc év alatt alapvetően megváltozott. Az infláció azóta 36 százalék volt, és számos családi cég értéke ennek tízszeresével vagy még nagyobb arányban nőtt. 

  • A jelenleg már utcahosszal vezető Mészáros-csoport és a negyedik helyre feljött, Szíjj Lászlóhoz köthető Duna-csoport 2015-ben még nem fért be az akkor 21-es listába. Akkoriban 7,2 milliárd forintos vagyonnal lehetett felkerülni a listára, tehát a Duna-csoport értéke reálértékben legalább közel húszszorosára, a Mészárosé ötvenszeresére nőtt. 
  • Csak a Csányi és a Felcsuti család (Bonafarm és MPF csoport) képviseli az állandóságot az élmezőnyben, ezek a vállalatbirodalmak már nyolc éve is a dobogón voltak.

Számokban: a lenti grafikon a 2015-2023 közötti mozgásokat, illetve ahol lehet, ott a reálérték növekedéseket mutatja be (a 2015-ös cégértéket megnöveltük az inflációval, és ehhez a jelenértékhez mértük a 2023-as értéket). A jelenlegi top15-ből nyolc éve még csak hat cég volt rajta a listán.

  • Az egykori éllovas Jász-Plasztik Kft. reálértéke nem változott, ennek hatására a hetedik helyre esett vissza. A 77 Elektronika csoport reálértéke nyolc év alatt 355 százalékkal nőtt, ez a legmagasabb érték, amit mértünk, ezzel a 12. helyről a 8.-ra lépett előre a cég.
  • 2015-ben 8,4 milliárd forint elég volt a 20. helyhez (Vabeko Kft./Bernula család), ez mai értéken valamivel több mint 11 milliárd forintnak felel meg, ám a mostani 20. helyezett értéke 32,1 milliárd forint (Alcufer/Horváth testvérek), vagyis ma reálértékben már majdnem háromszor annyi pénz kell a top20-ba jutáshoz, mint nyolc évvel ezelőtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz cég családi cég Forbes Mészáros Lőrinc toplista Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.