Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. augusztus 30. 18:49 Adat, Pénz

Akár az infláció tízszeresével nőtt a legértékesebb magyar családi cégek értéke az elmúlt nyolc évben

Közzétette a jelenleg legértékesebb magyar családi cégcsoportok toplistáját a Forbes magazin. Elemzésük szerint a 25 legértékesebb cég ma összességében alig ér többet, mint egy évvel korábban, a növekedés elmaradása a nehéz gazdasági helyzet jele.

Részletek: a 15 legértékesebb céget az alábbi grafikonon ábrázoltuk, amelyen jól látszik, hogy az első három helyezett, a Mészáros csoport, az MPF csoport és a Bonafarm csoport milyen sokkal vezet a többiek előtt.

Tágabb kontextus: a Forbes első, 2015-ös listájához viszonyítva a legértékesebb családi vállalkozások élmezőnye nyolc év alatt alapvetően megváltozott. Az infláció azóta 36 százalék volt, és számos családi cég értéke ennek tízszeresével vagy még nagyobb arányban nőtt. 

  • A jelenleg már utcahosszal vezető Mészáros-csoport és a negyedik helyre feljött, Szíjj Lászlóhoz köthető Duna-csoport 2015-ben még nem fért be az akkor 21-es listába. Akkoriban 7,2 milliárd forintos vagyonnal lehetett felkerülni a listára, tehát a Duna-csoport értéke reálértékben legalább közel húszszorosára, a Mészárosé ötvenszeresére nőtt. 
  • Csak a Csányi és a Felcsuti család (Bonafarm és MPF csoport) képviseli az állandóságot az élmezőnyben, ezek a vállalatbirodalmak már nyolc éve is a dobogón voltak.

Számokban: a lenti grafikon a 2015-2023 közötti mozgásokat, illetve ahol lehet, ott a reálérték növekedéseket mutatja be (a 2015-ös cégértéket megnöveltük az inflációval, és ehhez a jelenértékhez mértük a 2023-as értéket). A jelenlegi top15-ből nyolc éve még csak hat cég volt rajta a listán.

  • Az egykori éllovas Jász-Plasztik Kft. reálértéke nem változott, ennek hatására a hetedik helyre esett vissza. A 77 Elektronika csoport reálértéke nyolc év alatt 355 százalékkal nőtt, ez a legmagasabb érték, amit mértünk, ezzel a 12. helyről a 8.-ra lépett előre a cég.
  • 2015-ben 8,4 milliárd forint elég volt a 20. helyhez (Vabeko Kft./Bernula család), ez mai értéken valamivel több mint 11 milliárd forintnak felel meg, ám a mostani 20. helyezett értéke 32,1 milliárd forint (Alcufer/Horváth testvérek), vagyis ma reálértékben már majdnem háromszor annyi pénz kell a top20-ba jutáshoz, mint nyolc évvel ezelőtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz cég családi cég Forbes Mészáros Lőrinc toplista Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.