Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. október 1. 14:05 Közélet

Szorult helyzetben is megtalálhatja az osztogatás fedezetét a kormány

Javul a költségvetési helyzet, és az idei hiánycél teljesülhet is, de azért jövőre nem lesz könnyű dolga a kormánynak, ha a választások előtt hangulatjavító intézkedésekre akar költeni.

Mi történt? A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt adatai szerint az idei második negyedévben 469 milliárd forint, a GDP 2,3 százaléka volt a költségvetés hiánya.

  • Az idei második és az azt megelőző három negyedév átlaga 5,4 százalék volt, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb, mint az ezt megelőző négy negyedév átlaga. Ez azt jelenti, hogy ha nagyon lassan is, de javul a költségvetési helyzet – ahogy erre a Portfolio.hu cikke is emlékeztetett.

Előzmények: a magyar költségvetés hiánya tavaly 6,7 százalék volt, az idei hiánycél pedig 4,5 százalék. A tavalyi hiánycél év közben többször is nőtt, az idei pedig eredetileg 2,9 százalék volt, ezt tavasszal módosították magasabbra. Egyúttal bejelentették, hogy 675 milliárd forintnyi beruházást halasztanak el.

  • Júliusban aztán bejelentette a kormány, hogy több különadót is meghosszabbít 2025-re, idén pedig többek között megemeli a pénzügyi tranzakciós illeték mértékét és az illetékmentesség felső plafonját, illetéket vet ki a bankok devizaátváltási ügyleteire, és emeli a Brent és Ural kőolajtípusok közti árkülönbözetre vonatkozó adót.
  • Szeptember pedig egy 130 pontos kormányhatározat jelent meg, amely nagyobb beruházások finanszírozásának megvonását vagy csökkentését írja elő. A 444-nek nyilatkozó elemzők szerint ez konkretálizálta, hogy milyen beruházásokat halasztanak.

Tágabb kontextus: a nyári adócsomag idén 506, jövőre 623 milliárd forintot hoz a költségvetésnek a Magyar Nemzeti Bank múlt héten megjelent Inflációs jelentésében szereplő számítások szerint. A jegybank szerint ezekkel az intézkedésekkel idén tartható lesz a tervezett hiánycél.

Mit mondanak ők? Nyáron Gulyás Gergely azt mondta, a háború miatt, Orbán Viktor viszont az egyik árvízinfón azt mondta, az Európai Unió Bírósága által kiszabott 80 milliárd forintos büntetés miatt volt szükség az adóemelésekre, írta a Népszava.

  • Az ország pénzügyi helyzete Orbán szerint „megnyugtatóan stabil”, és arról is beszélt hétfőn a parlamentben, hogy a költségvetés hiányát 4,5 százalékra akarják csökkenteni, amellyel „időarányosan jól is állnak”.

Miért fontos ez? Az eddig bejelentett 2025-ös költségvetési tervek –  mint a gyermekek után járó adókedvezmény duplázása, szakmunkáshitel bevezetése a diákhitel mintájára – alapján a kormány jövőre már ráfordulna a 2026-os választások előtti kampányra (bár ehhez nem csak költségvetési eszközöket venne igénybe).

  • Szűk mozgástere van a kormánynak, de juthat pénz a hangulatjavításra szolgáló kisebb lépésekre – ebben egyetértettek a HVG-nek nyilatkozó elemzők.

Mi várható? Nagy jelentősége lehet, hogy novemberben ki nyeri az amerikai választásokat, a kormány ugyanis ez után fogadhatja el a jövő évi büdzsé tervét. 

  • Elképzelhető egy olyan forgatókönyv, hogy ha Trump nyer, a kormány csökkenti a hadikiadásokat arra hivatkozva, hogy az új elnök gyors békét ígér, és a felszabadult pénzből pedig hangulatot javít a választások előtt – mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a lapnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden forintot megmozgatna a kormány a választások előttA lakáshitelek 5 százalékos kamatplafonja újabb jele annak, hogy a kormány minden erejével igyekszik felpörgetni a gazdaságot, lehetőleg más pénzén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk150 milliárd forint bevételről mond le a kormány a három megszűnő különadóvalÁtszervezi a kormány a különadókat, három ágazat fellélegezhet jövőre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 2026-os választások gazdaságpolitika költségvetés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. szeptember 30. 11:22 Adat, Közélet

Betiltaná az erkélynapelemeket a kormány, és a tetőkön is szigorítana

Az erkélynapelemekre teljes tiltás szerepel az új jogszabály-tervezetben, de ellehetlenítenék a lapostetőkre történő telepítést is.

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 25. 04:39 Közélet

Saját farkába harap a magyar modell, ennek tünete, hogy nem fogyasztunk

A rövid távú okok mellett a kormány hosszú ideje követett gazdaságpolitikai irányvonala is erősen közrejátszik abban, hogy nem költünk többet.

Stubnya Bence
2024. szeptember 24. 05:02 Közélet, Vállalat

„Egyszerű matematikai kérdéssé” válhat félmillió magyar jövő évi béremelése

A garantált bérminimum marad, de túl sokat nem nőhet, ha 2027-re a rendszeres átlagkereset 50 százalékára szeretnék növelni a legalacsonyabb béreket.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 30. 05:18 Világ

Nem Magyarországnak szól, de a fideszes álmokat is elsöpörheti a kínai figyelmeztetés

Peking célja az ellátási láncok uralása és a technológiai szuverenitás, így kevés esély van rá, hogy technológiát adjanak az autógyártásban.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 29. 05:29 Vállalat

Gyötrelmes a nehézipari vidékek sorsa Európában, de Dunaújváros szerencsés lehet

A mostani acélipari válság újabb európai kohókat ránthat magával, de Dunaújváros térségében legalább így is maradnak munkalehetőségek.

Elek Péter
2024. szeptember 28. 04:58 Pénz, Világ

Valami nagyon nem stimmel az orosz szankciókkal

Ha a meghatározó orosz vállalatok profitjára néz az ember, nem tudná kitalálni, hogy Oroszország jelenleg a világ leginkább szankcionált országa.