Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. augusztus 23. 16:51 Közélet

A tanárok egy része egyszer már elérte azt a bérszintet, amit a kormány jövőre vállal

A diplomás átlagbér 80 százalékára emelné és ott is tartaná a kormány a pedagógusok bérét a tegnapi bejelentése szerint, ami azt jelenti, hogy jövőre bruttó 800 ezer forint fölé, majd a ciklus végére várhatóan egymillió forint fölé növekszik a tanári fizetések átlaga. Az elképzelés már az év eleje óta ismert, sőt, egy uniós vállalás révén már tavaly nyáron felmerült.

Előzmények: idén januártól átlagosan 32,2 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, amihez májusban uniós források is érkeztek 184 milliárd forint értékben a 340 milliárd forintos kormányzati alap mellé. Az uniós társfinanszírozás azután vált lehetségessé, hogy a kormány teljesítette az igazságszolgáltatás függetlenségét és további szakmai kérdéseket illető feltételeket.

Számokban: az elmúlt három évben a diplomás átlagkeresetnek a 60-62 százalékát tette ki a köznevelésben dolgozó pedagógusok bruttó átlagkeresete a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A közoktatás indikátorrendszere című kötetben megjelent adatok tükrében utoljára a 2010-es évek közepén volt példa a tanári fizetések érdemi felzárkóztatására.

  • 2016-ban elérte a 80 százalékos szintet a főiskolai, illetve alapszakos végzettségű pedagógusok átlagos keresete a nem pedagógusként dolgozó főiskolai vagy alapszakos végzettségűek átlagkeresetének arányában, igaz, egyetemi vagy mesterszakos szinten ez az érték csak 61 százalék volt, míg a szakképzetteket nézve 69 százalék.

Igen, de: a 80 százalékos célarány sem tűnik magasnak, az OECD-országok körében átlagosan 95 százalék volt ez az érték 2022-ben, az Európai Unióban pedig 94 százalék. A szervezet Education at a Glance 2023 című kiadványában vizsgált országok közül Magyarországon volt a legnagyobb a tanári bérek lemaradása a hasonló végzettségűek átlagához képest.

Miért fontos ez? Szinte minden évben több pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt, mint ahányan pályára lépnek, továbbá egyre több a nyugdíjas pedagógus a közoktatásban, ami a Magyar Nemzeti Bank 16 ezer fősre becsült, ám hivatalosan már nem mért tanárhiány fontos tünete. Ennek enyhítéséhez többek között általános béremelés szükséges.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 32 százalékos tanárbéremelés csak némi korrekció, ha távolabbról nézzük10 helyett 32 százalékos tanárbéremelés jöhet, de ha így lesz, valójában egyelőre az is csak egy évek óta zajló lecsúszás mérséklését hozhatja el.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTávolabb került-e Magyarország az uniós pénzektől a státusztörvénnyel?Ősszel derülhet ki, hogy a státusztörvény újabb akadályt jelent-e az EU-s források kifizetése és Magyarország között.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tanárhiány újabb tünete, hogy sokkal több lett a nyugdíjas pedagógus a közoktatásbanEgy olyan rendszer jött létre, amiben a tanárok száma nagyobb ütemben fogy, mint a diákoké.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet pedagógusbér tanárbérek tanárhiány tanárok Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. szeptember 12. 06:00 Adat, Közélet

Egyre több lett a protest egy százalék, de Iványi Gáborék iskoláit ez sem mentette meg

Tavaly a MET kapta a negyedik legtöbb felajánlást, és nem ők az egyetlenek, ahol sokkal nagyobb a rendelkezők száma, mint a híveké.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 11. 05:13 Élet, Közélet

Építünk ide egy nagy lakóparkot, az óvoda, az orvos és a közlekedés meg legyen a város baja

A beruházókat semmi sem kötelezi arra, hogy a közcélú igényeket figyelembe vegyék, így csak akkor építenek óvodát vagy rendelőt, ha nekik is megéri.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 10. 13:23 Közélet, Vállalat

Nagy Márton készül, de mit tehet a kormány a Temu és társai térhódítása ellen?

Évek óta tart a hazai e-kereskedők háttérbe szorulása, a kormány most intézkedhet, az offline világ után az online térben is adminisztratív eszközökkel próbálkozna.

Fontos

Virovácz Péter
2024. szeptember 11. 17:06 Pénz, Világ

Adósságválsághoz vezethet, ha tovább szórja a pénzt Amerika

Együttes erővel söprik szőnyeg alá a költségvetési problémát az elnökjelöltek, pedig súlyos következményei lehetnek, ha nem változik semmi.

Stubnya Bence
2024. szeptember 11. 14:41 Vállalat, Világ

Felébredt szendergéséből a Volkswagen, és ezt a győri Audi is megérzi

Költségcsökkentésre és hatékonyságnövelésre van szükség, a változások a foglalkoztatásra is kihathatnak.

Hobot Péter
2024. szeptember 11. 11:37 Világ

A lerombolt ikertornyoktól az emlékműig és Reddit-irodáig – így épült újjá New York központja 9/11 után

A 23 éve elpusztult Világkereskedelmi Központ helyén a viták után egyaránt helyet kapott a tragédia emlékműve és a pezsgő üzleti élet.