Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Napi egymillió eurós bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága Magyarországra az uniós menekültügyi politikától való eltérések miatt. A bíróság álláspontja szerint az ország szándékosan kivonja magát a nemzetközi védelemmel kapcsolatos uniós politika és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kitoloncolására vonatkozó szabályok alkalmazása alól.

  • Mindez súlyosan szembemegy a szolidaritás és felelősségmegosztás tagállamok közötti elveivel, és az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül – emiatt döntött a bíróság a rendkívüli léptékű, a bizottsági javaslatnál több mint hatvanszor magasabb büntetés kiszabása mellett.

Előzmények: a bíróság 2020 decemberében megállapította, hogy Magyarország nem tartotta tiszteletben az uniós jog már említett szabályait, ám a magyar kormány azóta sem tett eleget a 3,5 évvel ezelőtti ítéletben foglaltaknak. A késlekedés miatt 2022 februárjában nyújtott be keresetet Magyarország ellen az Európai Bizottság. Ebben még 16 393 eurós napi kényszerítő bírságról volt szó.

Számokban: a bíróság 200 millió euró átalányösszeg megfizetését is előírja, amivel a korábbi ítélet végrehajtásának elmúlt 3,5 éves elmaradását bünteti. A napi egymillió eurós kényszerítő bírságot a mostani ítélet meghozatalától kell megfizetnie a magyar államnak, egészen addig, amíg eleget nem tesz a bírósági döntésnek.

Tágabb kontextus: Lengyelország 2021-ben hasonló bírságot kapott, szintén napi egymillió eurót kellett fizetnie az igazságügyi rendszer átszabása miatt, amit egy fellebbezés nyomán félmillió euróra csökkentett a bíróság tavaly. Az ország példája révén tudható az is, mi történik, ha nem fizeti ki a kormány a bírságot: ebben az esetben a támogatásokból vonják le az összeget.

Mi várható? Jogorvoslati lehetőség már nincs, ha Magyarország nem fizet, az uniós támogatások csökkennek a bírság összegével. A kormány viszont megkísérelheti ismét az unió külső határvédelmi költségét a Bizottságra róni, illetve az áprilisban az általa ellenzett, de az unióban elfogadott migrációs paktumot is jogrendbe ültetheti a Portfolio értesülései szerint.

  • Ha a kormány nem hajtja végre a bíróság ítéletét, és a büntetést a Magyarországnak járó uniós pénzekből tartják vissza, akkor a jelenlegi árfolyamon mintegy 160 milliárd forint a költségvetésben idénre várt uniós bevételek 6,7 százalékát vinné el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA bevándorlók (vélhetően) nem csökkentik a béreketAz alacsonyan képzett bevándorlók nincsenek számottevő hatással a bérszínvonalra, ugyanakkor a munkaerő-piaci hatás a nemzeti szabályozástól is függ, ebben viszont kockázatokat rejt a hazai stratégia.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb millió bevándorló érkezett tavaly az OECD-országokba, 40 százalékukat azonos ok motiválta a költözésreA vándorlás fokozódását az erősödő bevándorlásellenes politikai hangok ellenére a fogadó országokban jellemző tendenciák is erősítik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint hatezer filippínó dolgozó előtt „nyitja meg kapuit" MagyarországNovemberben lépett volna hatályba a vendégmunkások helyzetét szabályozó törvény, ám a kormány most egy szigorúbb változat kidolgozása mellett döntött, pedig a külföldi munkaerő iránt egyre égetőbb az igény.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bevándorlás bevándorlásellenesség bírság Európai Unió Bírósága kötelezettségszegési eljárás migráció migránsok uniós szabályozás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Stubnya Bence
2024. június 20. 13:50 Élet, Közélet

Cserben hagyják Nagy Mártont a nagy állampapírkamatokat bezsebelő magyarok

Idén a lakosság egy része jelentős kamatjövedelemhez jut állampapírok után, de a többségük nem költeni akar belőle, ahogy a kormány szeretné, hanem újra befektetné.

Torontáli Zoltán
2024. június 19. 06:00 Élet, Közélet

Inkasszóval és késlekedéssel szorítja a pénzügyi hurkot Budapesten a kormány

Eddig 30 milliárd forintot inkasszált a kincstár az állammal perben álló fővárostól, amely a neki járó uniós pénzek jelentős részéhez azért nem jut hozzá, mert a pályázatokat nem írták ki.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.