Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2024. június 11. 13:14 Adat, Közélet

Romlik a narancs: kevesebb jelölt indult és nyert a Fidesz színeiben

Idén a fővárosban sok helyen feltűnő volt, hogy a korábbi egységes narancssárga plakátok helyett alig látható Fidesz-emblémával kampányoltak a kormánypárt színeiben induló egyes jelöltek. A választási adatok alapján úgy tűnik, hogy ennél többről volt szó: fideszes jelöltek vagy a Fidesz nevének mellőzésével, civil szervezetek nevében, vagy velük közösen indultak. 2019-ben még 827 polgármesterjelölt indult kizárólag a Fidesz-KDNP színeiben, idén már csak 727.

Hasonló arányú a visszaesés a megválasztott polgármesterek között is a nem teljesen végleges adatok szerint. Az alábbi ábra a választás.hu oldalon a 2019-es és 2024-es jelölőszervezetek szerinti polgármesterek számát tartalmazza. Míg 2019-ben összesen 599 polgármester nyert Fidesz-KDNP színekben, idén csak 535, így

tizedével csökkent a kormánypárti polgármesterek száma az elmúlt ciklushoz képest.

A fenti adatok közül feltűnhet, hogy a megyei jogú városoknál nem 11, hanem 14 fideszes nyertesről lehet tudni. Az eltérés oka, hogy Kreicsi Bálint Salgótarjánban a Fidesz-KDNP és a Hajrá, Salgótarján! Egyesület közös jelöltje, míg Tóth-Szántai József Miskolcon a Pont Mi Egyesülettel közös jelölt volt. Cser-Palkovics András Székesfehérváron pedig csak a Fidesz jelöltje volt, a KDNP nem támogatta. Emellett érdemes megjegyezni, hogy Békéscsabán Szarvas Péter a Hajrá Békéscsaba jelöltjeként nyert, de bírta a kormánypártok támogatását is.

Kevesebb önkormányzati képviselő

Nemcsak a polgármestereknél, hanem a települési és megyei önkormányzati képviselőknél is csökkent a jelölt és a mandátumot szerző Fidesz-KDNP-sek száma. 2019-ben még 2460 ilyen települési önkormányzati képviselő volt, az idei választás után már csak 1908 marad. Ez nagyon jelentős visszaesés, de különböző civil szervezetek mögött feltehetően még további (többé-kevésbé) fideszes képviselők is kerültek a testületekbe.

Az adatokból az látható, hogy a 10 ezer fő feletti településeken különösen gyors a Fidesz-KDNP visszaszorulása, ahogy az a Telexen megjelenő Választási Földrajz adataiból is látható. Míg a kisebb településeken „csak” 22 százalékkal szorult vissza a tisztán a pártszövetség színeiben a testületekbe bejutó képviselők száma, a nagyobb településeken már 40 százalékkal.

A megyei közgyűlésekben is érezhetően visszaszorult a Fidesz, negyedével kevesebb mandátumot nyert. Ezekre a listákra csak a megyék megyei jogú városokon kívüli lakói szavazhatnak.

A fenti adatok arra utalnak, hogy az országot már negyedik kétharmaddal vezető Fidesz-KDNP neve kevésbé tűnik vonzónak sok jelölt számára, ami a társadalmi bizalom megkopásának egy korai jele lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTaláltunk egy titkos fideszes kádertemetőtValószínűleg senkinek nem tűnne fel, ha egyik napról a másikra megszüntetnék a megyei önkormányzatokat. Kivéve a képviselőket és bürokratákat, akik onnan kapják a fizetésüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legszegényebb településeken tarolt a Fidesz, 65 helyen nyert a TiszaA régi ellenzéki pártok elutasítottsága mindenhol nagyon erős, egyetlen településen sem jutottak 20 százalék fölé. A kisebb pártok többségének ez sikerült.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZugló és Erzsébetváros fordíthatta meg Karácsony javára az eredménytAz első adatközléstől az adatok feldolgozásának szinte a legvégéig Vitézy Dávid vezetett a főpolgármesteri címért vívott harcban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet Fidesz Fidesz-KDNP önkormányzati választások települési önkormányzatok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. szeptember 27. 10:55 Adat

Jön a hideg, de már szeptember közepén fűteni kezdtünk

Már az előző lehűlés hatására látványosan megugrott a kisebb fogyasztók gázfelhasználása Magyarországon.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 26. 04:51 Adat, Vállalat

Kubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focit

A Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.

Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 17:10 Adat

Orbán növekedési álmai 6 százalékig, az előrejelzések kettővel kevesebbig érnek

A Kötcsén bemondott 3-5 helyett már a 3 és 6 százalék közötti tartományba várja a 2025-ös és 2026-os gazdasági növekedést a miniszterelnök.

Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 13:28 Vállalat

Az európai akkugyártás legnagyobb reménységét is elérte az autóipar válsága

Állományának ötödét építi le a svéd Northvolt, amelynek a költségcsökkentések mellett a stratégiáját is módosítania kellett.