Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2024. június 9. 14:44 Közélet

Kettészakadt az ország: nézd meg, hol mennyien szavaztak

Kettészakadt az ország, és a főváros is a választásokon való részvételi hajlandóság alapján. A Duna-Tisza közén és az ország leginkább keleti régiójában kifejezetten kevesen, míg Budapest környékén és a Dunántúl nagy részén jóval nagyobb arányban szavaztak az erre jogosultak.

  • Jellemzően azokban a járásokban mentek el többen szavazni, ahol amúgy is magasabb szokott lenni a részvétel. A változás mértékében azonban jelentős eltérések vannak. Budakeszin például 13 órakor 43 százalékponttal maradt el a részvétel a 2022-es véglegestől, míg ugyanez a cigándi járásban csak 20 százalék volt.
  • A fővárosban a belső kerületekben kisebb az érdeklődés, de ez most már hagyományosan így van. A nyolcadik kerületben országos szinten is a legalacsonyabbak között volt a részvétel. Összességében azonban a fővárosban már az országos átlagnál nagyobb arányban szavaztak a választók. Ez 11 órakor még nem így volt.
  • Kora délután már mutatkozott némi kapcsolat a 2022-es pártpreferenciák és az idei részvétel között is. Magasabb a részvétel azokban a járásokban, ahol két éve jobban szerepelt az ellenzék. Ebből azonban már csak azért sem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mert 2022-ben is így volt: ahol magasabb volt a részvétel, ott gyakrabban ért el gyengébben eredményt a Fidesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet európai parlamenti választások önkormányzati választások részvétel Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.