Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 9. 12:10 Adat, Közélet

Az őszödi beszéd sem mozgatta meg ennyire a választókat

A korábbi önkormányzati és európai parlamenti választásokhoz viszonyítva kiugróan magas részvétellel indult a június 9-i szavazás. Tizenegy óráig a jogosultak több mint ötöde járult az urnákhoz, amely mindkét műfajban példanélküli az első öt órában, és még egy országgyűlési választáson sem lenne alacsony.

  • Az önkormányzati választásokon az eddigi rekord 11 óráig 18,5 százalék volt 2006-ban, az őszödi beszéd kiszivárgása után. Akkor a végleges részvételi adat 53 százalék felett állt meg.
  • Az európai parlamenti választásokon ennél is sokkal alacsonyabb szokott lenni a részvétel, 2014-ben például a 30 százalékot sem értük el. Itt 11 óráig az eddigi rekord 17,2 százalék volt öt évvel ezelőtt.
  • A mostani 22,9 százalék még országgyűlési választásokon sem lenne gyenge. Bár az előző két alkalommal ennél magasabb részvételnél jártunk öt óra elteltével, de 2010-ben és 1998-ban például kevesebben mentek szavazni 11 óráig.

Más kérdés, hogy 9 és 11 óra között nem volt kiugróan sok szavazó, 9 órakor még nagyobb volt a mostani választás előnye a többi önkormányzati és EP-választáshoz képest.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?